Dragasani, orasul care se imbogateste din fraude pe e-Bay

Duminica, 03 Februarie 2008, ora 10:59
4857 citiri
Dragasani, orasul care se imbogateste din fraude pe e-Bay

Sute de oameni din orasul sarac Dragasani, din Romania, s-au imbogatit inselandu-i pe clientii site-ului de licitatii eBay carora le propun afaceri, relateaza The Sunday Times in editia electronica de duminica. Escrocii au scos chiar si Primaria la vanzare pe eBay, a recunoscut saptamana trecuta primarul orasului.

Uniunea Europeana a acordat in ultimii trei ani 150.000 de lire sterline (aproape 200.000 de euro) pentru cursuri de operare pe calculator in Dragasani, in semn de "recunoastere speciala" a talentelor IT de aici, scrie saptamanalul britanic.

"Am auzit de o alta oferta pe e-Bay, un avion de lupta MiG. Era o fotografie si un pret foarte bun, iar clientului nu i se cerea decat sa plateasca pentru combustibilul necesar cursei pentru livrarea aparatului. Un tip a dat 2.000 de dolari!", se minuneaza primarul Gheorghe Iordache. "Majoritatea victimelor sunt americani, pentru ca folosesc internetul cel mai des si sunt naivi", adauga el.

"Am auzit de baieti de aici, din Dragasani, care si-au cumparat dintr-odata apartamente in Bucuresti, in Germania, Olanda, dar ei n-au nicio slujba. Altii au BMW-uri, Mercedesuri, Posche si nu muncesc. Deci, de unde au bani?", se intreaba primarul.

Cum doar cateva locuri de munca se pot gasi in acest oras industrial din regiunea viti-vinicola Valcea, din Romania, fraudarea clientilor pe eBay a devenit o practica populara printre multi dintre tinerii din Dragasani, afirma The Sunday Times, care si-a trimis corespondentul in aceasta localitate, pentru a se documenta.

O schema clasica de inselatorie este "licitatia pentru a doua sansa" in care escrocii il contacteaza pe un vizitator eBay care tocmai a pierdut un obiect la licitatie, oferindu-i alta sansa de a-l cumpara, fara a se supune regulilor eBay insa.

Escrocii isi conving victimele sa cumpere obiecte fictive folosind metode de plata ce nu le permit sa-si recupereze banii, explica publicatia britanica.

Alte metode de frauda constau in spargerea conturilor de pe eBay si formularea unor oferte false gratie furtului de identitate. Politia locala spune ca mii de victime au fost inselate. In cel mai rasunator caz a fost vorba de o frauda de 150.000 de lire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Aflat în vizită oficială în Qatar, alături de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, a fost din nou victima unui deepfake. Noua tentativă de fraudă folosește numele şi imaginea...
Escrocherie de 645 de milioane de euro. Cum a păcălit o rețea mai mulți investitori să bage bani într-o afacere cu canabis
Escrocherie de 645 de milioane de euro. Cum a păcălit o rețea mai mulți investitori să bage bani într-o afacere cu canabis
Forţe de poliţie sub coordonarea Spaniei au destructurat o bandă care a pus la cale o escrocherie cu plante de canabis pentru uz medicinal, obţinând în mod fraudulos 645 de milioane de euro...
#frauda, #Dragasani, #ebay , #ancheta