Dupa 23 de ani, radiatiile de la Cernobil inca distrug fauna

Joi, 19 Martie 2009, ora 07:51
4187 citiri
Dupa 23 de ani, radiatiile de la Cernobil inca distrug fauna
Foto: BBC

Dupa mai bine de 20 de ani de la explozia nucleara de la Cernobil, radiatiile continua sa afecteze insectele si paienjenii, reducand numarul acestora.

Potrivit cercetatorilor care au analizat aceasta zona, gargaritele, fluturii, lacustele, libelulele si paianjenii au fost afectati de radiatiile care ating cote ridicate, informeaza BBC.

Profesorul Timothy Mousseau de la Universitatea din Carolina de Sud, SUA, si Dr. Anders Moller de la Universitatea din Paris au lucrat impreuna la proiect. Cei doi cercetatori publicasera anterior un studiu potrivit caruia radiatiile au impact negativ asupra pasarilor.

"Mai nou, am descoperit ca pe langa pasari, sunt afectate de radiatii si insectele, mamiferele si plantele", a spus profesorul Mousseau.

Specialistii Timothy Mousseau si Anders Moller au realizat acest studiu timp de zece ani si au constatat ca numarul organismelor vii scade cu atat mai mult cu cat zona este mai contaminata.

Potrivit acestora, exista "o puternica legatura intre declinul speciilor si contaminarea din apropierea centralei".

Insa, unii cercetatori au criticat acest studiu, afirmand ca lipsa activitatilor umane din zona a avut un impact pozitiv asupra vietii salbatice.

Serghei Gasceak, cercetator la Centrul Cernobil din Ucraina, a declarat ca a ajuns la concluzii exact opuse, pe baza acelorasi date colectate de cei doi cercetatori pentru studiul asupra pasarilor.

"Viata salbatica a inflorit in regiunea Cernobil, din cauza nivelului redus de influenta al activitatii umane", a declarat Gasceak pentru BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#radiatii Cernobil, #insecte distruse Cernobil, #Cercetatori , #ancheta