Extinderea sectiei consulare de la Moscova, singura investie noua a MAE

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 11:23
1511 citiri
Extinderea sectiei consulare de la Moscova, singura investie noua a MAE

Ministerul Afacerilor Externe vrea sa inceapa in aprilie investitiile pentru un "punct control tunel acces si extindere sectie consulara" la Moscova. Lucrarile vor dura trei luni si vor fi finantate de stat cu 600.000 de lei, potrivit proiectului de buget transmis Parlamentului.

Lucrarile vizeaza extinderea cu 337 metri patrati a actualei structuri si este singurul proiect nou de investitii inclus in bugetul repartizat pentru MAE, noteaza NewIn.

Ministerul de Externe mai primeste anul acesta, potrivit proiectului de buget, aproape 142,5 milioane de lei pentru achizitii de imobile, suma finantata de la bugetul de stat cu aproape 55 de milioane de lei, restul fondurilor provenind din fonduri externe nerambursabile.

MAE a inceput in 2007 o serie de studii aferente obiectivelor de investitii.

Unul dintre ele este o "expertiza seismica la Ambasada Romaniei la Tokyo", un proiect evaluat la 1,654 milioane de lei, finantat in totalitate de la bugetul de stat si a carui plata este esalonata in perioada 2007-2012.

In 2009, potrivit proiectului de buget, MAE va primi 200.000 de lei care vor fi alocati acestui proiect (de aproape patru ori mai putin decat in 2008), urmand ca pana in 2012 sa-i fie alocate sume comparabile.

Pentru "dotari independente" - investitii care au inceput deja in 2007 si 2008 - MAE va dispune in 2009 de 46,6 milioane de lei, ceva mai putin de jumatate din aceasta suma (21,1 milioane de lei) fiind finantata din bugetul de stat.

Potrivit esalonarii pana in 2012 a cheltuielilor la acest capitol, sumele primite in 2010 vor fi mai mari decat in 2009, dar in orice caz, atat in 2009, cat si in 2010, fondurile sunt considerabil mai mari - de aproape trei ori - decat in ceilalti ani din perioada 2007-2012.

Pentru "alte cheltuieli asimilate investitiilor" MAE are previzionat in 2009 un buget primit de la stat in valoare de 310.000 de lei.

Tot la capitolul "alte cheltuieli de investitii" sunt prevazuti in bugetul MAE pentru "cultura, recreere si religie" 100.000 de lei.

Totalul programului de investitii publice propuse pentru Ministerul Afacerilor Externe se ridica astfel in 2009 la 190,293 de milioane de lei. Suma inclusa in bugetul de stat este de 77,393 milioane de lei, restul de 112,9 milioane urmand a proveni din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Afacerilor Externe primeste anul acesta fonduri in valoare de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezinta 0,4% din bugetul de stat si 0,1% din PIB.

MAE isi propusese sa deschida in 2009 o serie de noi consulate si sa modernizeze unele ambasade, pentru a se adapta la noile conditii cu care se confrunta dupa aderarea tarii la UE.

Romania a impus obligativitatea vizelor in statele care nu sunt membre UE, cum ar fi Republica Moldova. Problemele consulare carora trebuie sa le faca fata sunt tot mai multe, dupa ce peste doua milioane de romani au plecat in strainatate dupa aderarea la UE.

Aflat recent in Spania, ministrul roman de externe spunea ca in ciuda dificultatilor bugetare in urmatoarea perioada vor fi deschise aproximativ 80 de noi consulate romanesti in diverse tari.

Diaconescu a declarat, de la inceputul mandatului sau, ca are in vedere si cresterea numarului de functionari consulari pentru a putea deservi mai bine cetatenii Romaniei aflati in afara granitelor.

In plus, Romania trebuie sa se pregateasca pentru intrarea in Schengen, pe care si-a propus sa o realizeze in 2011, ceea ce presupune dotarea ambasadelor si consulatelor la standarde Schengen.

In conditiile crizei economice mondiale, bugetul Romaniei anul acesta este unul de austeritate, iar Guvernul a fost nevoit sa ia masuri si sa ia in calcul reduceri de personal si diminuarea finantarii publice.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a spus ca va opera eventuale reduceri de personal in Centrala MAE, ca salariile diplomatilor nu vor fi marite si daca se pune problema cumului de salariu si pensie in cazul unor ambasadori, acestia vor fi rechemati.

"Problabil ca cea mai mare parte a reducerilor se va face din Centrala MAE, pentru ca in exterior si asa avem un deficit de personal", a declarat in 23 ianuarie ministrul de externe.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, numarul maxim de posturi in MAE este de 2.499 (exclusiv demnitarii si cabinetul ministrului), din care 811 sunt in Centrala MAE.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Ministerul Afacerilor externe, #buget de investitii , #ancheta