Fregatele britanice, personaje centrale intr-un scandal de proportii

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 14:38
3583 citiri
Fregatele britanice, personaje centrale intr-un scandal de proportii

Fregatele "Regina Maria" si "Regele Ferdinand" sunt, la noua ani dupa ce au fost cumparate, personaje centrale intr-un scandal de proportii: o echipa de anchetatori britanici se afla zilele acestea la Bucuresti si cerceteaza la Ministerul Apararii scandalul achizitionarii celor doua fregate britanice de catre statul roman la inceputul anilor 2000.

Ancheta e mai veche si a starnit numeroase dezbateri in Marea Britanie, dar si in Romania. La Londra s-a vorbit de un comision de 7 milioane de lire sterline dat unuia sau mai multor politicieni romani. Cert este ca scandalul fregatelor pare a se reincarca in Marea Britanie, mai ales pe fondul ultimilor scandaluri din Albion privind cheltuirea banilor publici.

Si presiunea opiniei publice este enorma, mai ales ca deja Bae Systems a fost subiectul mai multor anchete de presa care indica faptul ca s-au dat spagi in mai multe tari de pe glob, potrivit Badin.r.

Interesant este ca si o echipa de jurnalisti britanici se afla acum la Bucuresti sa verifice ce s-a intamplat cu plata comisionului de 7 milioane de lire, pe cand ministru al Apararii Nationale era Teodor Atanasiu.

Seful MAPN anuntase atunci ca romanii vor avea posibilitatea sa clarifice daca cineva a putut "sa-si extraga foloase necuvenite" din acest contract. Demnitarul roman ceruse desecretizarea acestui contract pe 13 iunie a.c., insa, abia in septembrie, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a confirmat ca partea engleza este de acord cu acest lucru.

Atanasiu declara la acea data ca va cere acceptul Guvernului pentru desecretizarea contractului, pentru a-l pune apoi la dispozitia opiniei publice. Acesta a promis ca vor ramane secrete numai informatiile strict legate de principiile comerciale ale firmelor implicate, fiind necesara aducerea la "vedere" a acelui contract.

Intr-o conferinta de presa organizata la scurt timp dupa declansarea scandalului fregatelor, Atanasiu a declarat ca nu poate da informatii legate de costurile navelor din cauza unei clauze care prevede daune pentru partea care le dezvaluie. "Nu va pot spune la cat s-ar ridica penalitatile, dar stiu ca ar fi foarte mari. Valoarea pagubelor este stabilita de un Tribunal comercial de la Londra. Numai instanta de judecata ne-ar putea spune", afirma Atanasiu.

Comision suspect de 7 milioane lire

Cele doua fregate, "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" au navigat, pana la Constanta, in urma cu ceva ani, dupa ce oficialii din Ministerul Apararii au incheiat un contract cu BAE. Compania britanica a primit 116 milioane de lire sterline din partea Romaniei pentru modernizarea navelor, insa contribuabilii britanici au primit numai cate 100.000 de lire pentru fiecare nava, echivalentul valorii de fier vechi.

Ministerul britanic al Apararii afirma la acea vreme ca Romania ar putea plati pana la 250 de milioane de lire sterline pentru echiparea completa a navelor cu sisteme de armament si electronice noi. Acestia au perfectat contractul dintre statul roman si firma britanica BAE Systems, contract in urma caruia Ministerul Apararii Nationale a intrat in posesia celor doua vase de lupta.

DNA a declansat verificari imediat dupa ce autoritatile de la Londra au deschis o ancheta in care se cerceta o presupusa luare de mita in valoare de 7 milioane de lire sterline legata de perfectarea acestei afaceri. Agentia britanica care investigheaza acest caz sustine ca in afacere au fost platite doua comisioane secrete: aproximativ un milion de lire sterline lui Barry si Georgiana George, iar restul de 6 milioane unei alte persoane, posibil unul sau mai multi politicieni din Romania.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#lire sterline fregate, #fregate Marea Britanie comision MAPN Atanasiu , #ancheta