Guvernul, captiv in afacerea aurului de la Rosia Montana

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 11:26
3625 citiri
Guvernul, captiv in afacerea aurului de la Rosia Montana

Statul e captiv in afacerea aurul de la Rosia Montana si ar putea ramane la mana actionarilor Gabriel Resources, daca nu vine cu cateva zeci de milioane de euro, cu care sa isi sustina participatia in firma Rosia Montana Gold Corporation, al carei capital social a fost majorat recent ca urmare a unei decizii a administratorilor companiei.

Compania Rosia Montana Gold Corporation, care vrea sa exploateze zacamantul de aur din judetul Alba, a fost salvata de la dizolvare dupa ce actionarii au subscris la capitalizarea societatii cu aproape 600 de milioane de lei (202 milioane de dolari).

Hotararea actionarilor a fost sustinuta prin vot de Gabriel Resources Ltd, care detine 80%, de doi dintre actionarii marunti privati, dar nu si de compania statului Minvest Deva, care detinea 19%.

Minvest Deva a subscris, totusi, cu 115 milione de lei - altfel si-ar fi diminuat participatia, de la 19%, la doar 0,6 %.

Numai ca, potrivit informatiilor Bursa, actionarii privati au dat banii promisi, iar statul nu a avut de unde.

Asa ca acum risca sa ramana cu o pondere mai mica de 1% in Rosia Montana Gold Corporation.

"Actionarul majoritar (n.r. - "Gabriel Resources") a varsat deja banii, iar pentru "Minvest" s-a acceptat solutia compensarii varsamintelor cu dividendele pe anii urmatori", a declarat pentru Bursa Daniel Andronache, directorul general al companiei Minvest Deva.

Juristii consultati de ziarul citat sustin ca masura agreata este neobisnuita, pentru ca nimeni nu-ti poate garanta ca vei si incasa dividendele, chiar in cazul normal ca societatea va obtine profit.

Asadar, statul accepta riscul sa se trezeasca, la un anumit moment, ca trebuie sa-si reduca participatia la aproape 0,6%, din cauza ca nu a varsat banii aferenti majorarii de capital.

Asa se explica de ce statul a devenit brusc interesat ca acest proiect sa devina operational si profitabil cat mai repede, ca sa poata spera la dividendele cu care apoi sa-si plateasca participatia in proiect. Firma poate deveni profitabila doar daca va incepe exploatarea zacamintelor, care depinde de acordul Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rosia Montana Boc, #afacerea Rosia Montana, #participatie stat Rosia Montana , #ancheta