MApN angajeaza bucatari pe salarii de trei ori mai mari decat ale soldatilor

Duminica, 24 Mai 2009, ora 17:58
18677 citiri
MApN angajeaza bucatari pe salarii de trei ori mai mari decat ale soldatilor

Dupa ce a renuntat la o parte dintre firmele de catering, Ministerul Apararii Nationale intentioneaza sa angajeze bucatari cu salarii de peste 2.000 de lei, reiese dintr-o analiza interna a MApN.

Potrivit analizei, in situatia in care vor renunta la serviciile de catering, unitatile militare vor trebui sa suporte, pe langa costurile alimentelor, si o serie de cheltuieli indirecte pentru prepararea hranei: drepturi salariale pentru personalul aferent hranirii, cheltuieli pentru perfectionarea personalului, perisabilitati, cheltuieli de transport si aprovizionare, dotari, revizii, verificari sau stocuri.

MApN este pregatit sa angajeze aproximativ 30 de persoane in fiecare unitate din tara care sa le gateasca militarilor, iar suma pusa la bataie de minister, pentru asigurarea salariilor acestora, este de aproximativ 64.000 de lei lunar.

Din analiza, reiese ca, intr-o unitate militara de tip batalion cu 600 de militari, vor munci cate opt bucatari, opt ospatari, noua persoane care vor deservi muncile auxiliare prepararii hranei, un cofetar, un contabil, un merceolog si doi sefi, cel al popotei si cel de depozit.

Dintre acestia, cel mai bine platit este seful popotei, care va primi 2.350 de lei lunar, urmat de contabil cu 2.300 de lei, in timp ce bucatarii si ospatarii vor primi lefuri cuprinse intre 2.000 si 2.200 de lei, conform studiului ministerului.

Suma pe care MApN intentioneaza sa o acorde unui bucatar este de aproape trei ori mai mare decat solda pe care o primeste un soldat.

In timp ce un soldat castiga 700 de lei pe luna, un gradat voluntar castiga lunar in jur de 800 de lei.

De mentionat faptul ca soldatii, impreuna cu gradatii voluntari, reprezinta baza ierarhiei militare si sunt principala sursa de selectie a subofiterilor. Peste 60% din personalul unei unitati militare este format din soldati si gradati voluntari.

In prezent, in structurile Armatei, sunt incadrati peste 10.000 de soldati si gradati voluntari.

MApN va cheltui mai mult daca va asigura doua mese pe zi militarilor, in sistem propriu

Conform studiului comparativ al MApN, hranirea in sistem propriu prezinta o serie de dezavantaje fata de cea in sistem externalizat. Astfel, va fi necesara utilizarea personalului din statele de organizare ale unitatilor militare la activitati cu caracter administrativ, de genul curatat cartofi sau spalat vasele.

De asemenea, militarii nu vor putea opta pentru alegerea variantelor de hranire de tip multimeniu, astfel incat ei vor fi obligati sa manance singurul fel de mancare care se gateste in ziua respectiva, intrucat hranirea lor se va baza pe respectarea stricta a normelor zilnice, conform analizei.

Nici la capitolul masini de gatit, ministerul nu sta mai bine, majoritatea unitatilor din tara avand o "dotare insuficienta" cu mijloace si tehnica moderne specifice serviciului de hranire. In acest sens, analiza MApN vorbeste si despre "imposibilitatea continuitatii investitiilor in acest domeniu".

Hranirea in unitate aduce cu sine si o serie de cheltuieli suplimentare pentru bugetul Armatei, cum ar fi: fonduri suplimentare pentru crearea si gestionarea stocurilor de siguranta la produsele agroalimentare, costuri pentru pierderile determinate de perisabilitatea alimentelor, cheltuieli privind birotica, telecomunicatiile, dezinsectii, deratizari, materiale de intretinere, verificari metrologice etc.

Potrivit studiului MApN, fiecare militar primeste zilnic o norma de hrana in valoare de aproximativ 24 de lei. Practic, suma reprezinta valoarea alimentelor cu TVA pe care militarii le consuma in fiecare zi si se refera la numarul de calorii necesare unui militar pentru a fi capabil sa se antreneze la capacitate optima.

In analiza efectuata de specialistii din minister a fost folosita o norma de hrana care ar trebui sa asigurare a 5010 calorii zilnic, pentru fiecare militar. Totodata, diferenta intre valoarea normei de hrana si costul real al mancarii este suportata de MApN.

Astfel, gustarea - care reprezinta 35% din valoarea normei de hrana, adica 7 lei fara TVA - va costa lunar ministerul, daca apeleaza la sistemul internalizat, ceea ce inseamna 155,29 de lei pentru fiecare militar, adica 16,18 lei zilnic. Prin comparatie, aceeasi gustare ar costa 13,23 de lei daca ar fi asigurata de firmele de catering, rezultand astfel o diferenta de 2,95 de lei de cheltuieli in plus pentru fiecare militar dintr-o unitate.

Ministerul iese mai scump si cu masa de pranz, care reprezinta 50% din valoarea normei de hrana, adica 8,4 lei fara TVA. Astfel, un pranz gatit in unitate costa 18,61 de lei pentru fiecare militar, cu 2,7 lei mai scump decat mancarea asigurata de firme.

Stanisoara: Nu se pune problema taierii normei de hrana pentru militari

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a declarat pe 19 mai, dupa audierea de la comisia de resort din Camera Deputatilor, ca nu se pune problema taierii normei de hrana pentru militari, aceasta fiind stabilita prin lege. Stanisoara a explicat ca in Armata, serviciul de hranire se face prin trei modalitati: serviciu externalizat, prin forte proprii sau prin acordarea banilor aferenti normei pentru hrana. "In prezent, la Statul Major al Fortelor Terestre sunt 70 de unitati care aveau incheiate contracte de catering, 5 unitati care furnizau hrana in sistem propriu si 50 care au optat pentru acordarea sumelor de bani", a mentionat ministrul Apararii.

MApN a anuntat, printr-un comunicat de presa din 5 mai, ca a sistat, deocamdata, sistemul de hranire externalizat in unitatile pentru care nu existau contracte ferme sau se aflau in faza de negociere si renegociere, pentru a se putea incadra in buget. Totusi, MApN a precizat ca niciun reprezentant din conducerea ministerului "nu a dispus si nu are in vedere luarea de masuri care sa afecteze drepturile de hrana pentru personalul militar si civil sau sistemul actual de hranire (prin forte proprii sau prin servicii externalizate)".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MApN, #bucatari, #catering, #solda soldat , #ancheta