Melescanu: Modernizarea flotei de avioane nu se va face prin licitatie

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 11:52
2126 citiri
Melescanu: Modernizarea flotei de avioane nu se va face prin licitatie

Modernizarea flotei de avioane a Armatei Romane, cea mai mare achizitie facuta in armata dupa 1989, nu se va face prin licitatie, a anuntat, vineri, ministrul Apararii Teodor Melescanu.

Potrivit ministrului, modernizarea flotei de avioane a Armatei cu avioane multirol, in valoare de 3,5 miliarde de euro, se va face printr-o procedura alternativa, insa mai putin transparenta: dialogul competitiv cu cei cinci ofertanti de avioane,

"Atunci cand licitezi, factorul determinant este pretul. Cumpararea unui echipament militar are de fapt doua preturi. Are un pret de achizitie, care poate sa fie foarte ieftin, dar al doilea, care este si mai important, este pretul de utilizare care inseamna cat te costa pe 30 de ani.

Or, o licitatie in care elementul determinant este pretul ar putea sa ne conduca la concluzii gresite", a declarat Melescanu pentru Evenimentul zilei.

Teodor Melescanu a recunoscut ca achizitia avioanelor multirol nu va fi facuta numai pe criterii economice ci si politice. El a declarat pentru Evenimentul Zilei ca "intr-o decizie foarte importanta pe partea de armament, sunt si elemente de natura politica. Un criteriu politic va fi foarte clar: de a achizitiona aceste avioane fie din tarile membre UE, fie NATO."

Ministrul Apararii considera ca Romania ar putea fi in orice moment tinta unui atac terorist, astfel incat tara noastra trebuie sa continue alaturi de celelalte state lupta impotriva terorismului si sa isi respecte angajamentele internationale, iar prezenta militarilor romani in Irak si in Afganistan face parte din aceste obligatii.

Romania poate sa fie atacata oricand

In opinia ministrului Apararii, tara noastra poate fi atacata oricand, iar "niciunul dintre militarii nostri nu se duce in strainatate sa lupte pentru altcineva, ci pentru interesele Romaniei".

Teodor Melescanu considera ca "Romania poate sa fie atacata oricand printr-un atac terorist, de orice organizatie terorista care nici macar nu trebuie sa fie legata de un anumit stat".

"Noi, ca membri ai NATO si UE, avem o obligatie de solidaritate. De ce ne consideram noi acum mult mai in siguranta? Pentru ca stim ca, in calitate de tara membra NATO, daca cineva ne va ataca, celelalte tari ne vor sprijini.

Dar, ca sa putem beneficia cu adevarat de acest sprijin, trebuie ca atunci cand altii sunt "atacati" si noi sa ne respectam aceasta obligatie de solidaritate", a explicat Melescanu.

Presedintele si CSAT

Teodor Melescanu a explicat ca la sedinta CSAT suspendata de seful statului se discutau "teme care ne intereseaza si pe noi, si pe aliatii nostri. Nu e un rau in sine, cred ca e un mare avantaj sa poti discuta in Consiliu".

Intrebat daca discutia a fost una violenta, ministrul Apararii a spus ca "nu s-a intamplat nicio discutie. Pur si simplu, presedintele a avut un cuvant de deschidere in care a spus cateva lucruri, dupa care s-a ridicat si a plecat".

Desi admite ca inte institutiile statului este e o imposibilitate temporara de dialog, Melescanu a dat asigurari ca activitatea CSAT nu este caracterizata de acest lucru. In plus, a precizat ca "niciodata nu e un maximum de tensiune. Se poate si mai mult".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs. Unu din patru candidați a picat la proba fizică
Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs. Unu din patru candidați a picat la proba fizică
Există interes pentru posturile scoase la concurs de Armata Română, dar peste jumătate dintre candidați nu trec examenul. Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de...
#flota, #avioane, #Armata Romana, #licitatie, #Irak, #Afganistan, #moderniza , #ancheta