Melescanu: Nu e prima oara cand arme romanesti ajung la teroristi

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 22:18
2044 citiri
Melescanu: Nu e prima oara cand arme romanesti ajung la teroristi

Nu este prima data cand arme sau munitie produse in Romania ajung sa fie folosite in razboaie civile sau de catre organizatii teroriste, sustine fostul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, referindu-se la raportul ONU privind contractul prin care Romarm ar fi vandut arme traficantului international de arme Monzer al Kassar.

"Tot sistemul acesta de trafic de armament permite se ajunga pe anumite maini. Este o chestiune care tine mai degraba de Agentia Nationala de Export Transporturi. Toate licentele se dau pe baza unui document, privind utilizatorul final al produsului respectiv", a declarat Teordor Melescanu la Realitatea Fm.

In ceea ce priveste acuzatia, Melescanu recomanda o ancheta in acest caz.

"Romarm nu ar fi putut semna un contract cu o societate sau grup terorist pentru ca exista un organism care se asigura ca Romania nu vinde direct catre tari cu embargou sau catre grupuri teroriste, insa este imposibil de controlat ce se intampla mai departe cu armele de productie romaneasca", a mai spus Melescanu.

Un raport al Institutului Natiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmarii dezvaluie faptul ca o companie de aparare din Romania a incheiat contracte si a vandut arme unui traficant cunoscut, care ulterior urma sa le vanda teroristilor columbieni.

Raportul UNIDIR arata ca firma controlata de stat Romarm, care administreaza toate fabricile de armament din tara, a vandut marfa traficantului international de arme Monzer al Kassar in 2007.

Ulterior, aceste arme trebuiau cumparate cu bani din traficul cu droguri de catre cunoscuta organizatie terorista din America de Sud, Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), cel mai mare furnizor de cocaina din lume.

Kassar a fost insa prins de americani si condamnat in februarie la 30 de ani de inchisoare. Pentru a-l prinde si incarcera a fost nevoie de o lunga operatiune de cumparare suprevegheata, controlata de agenti sub acoperire ai Administratiei SUA de control al drogurilor (DEA), derulata inclusiv pe teritoriul Romaniei, incepand din 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Teodor Melsacanu, #arme romanesti teroristi, #grup teroristi , #ancheta