Nastasiu: Tin sa-i anunt pe madam Kovesi si pe Basescu ca voi continua

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 09:30
5578 citiri
Nastasiu: Tin sa-i anunt pe madam Kovesi si pe Basescu ca voi continua
Foto: Cotidianul

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu explica de ce a fost nevoit sa publice cartea "Pradatorii Romaniei" in timpul campaniei electorale si dezvaluie ca relatiile sale cu procurorul general s-au stricat dupa vizita lui in SUA, in 2007.

Intr-un interviu acordat cotidianului Jurnalul National, Nastasiu completeaza cu noi informatii marturia publicata in carte si anunta ca va continua seria devaluirilor.

Nastasiu se declara convins ca Omar Hayssam este cel care a pus la cale rapirea jurnalistilor, dar precizeaza ca acesta a pierdut controlul dupa cinci zile in fata gruparii conduse de Abu Sahar. In privinta sumelor platite pentru rascumparare, fostul procuror declara ca "a auzit" ca au fost mai multe variante.

"Una a fost de 12-13-15 milioane de dolari. Altii vorbeau de 30 de milioane de dolari. Altii vorbeau si de un cont. Altii vorbeau de bagaje care s-au pierdut in Afganistan. Deci sunt mai multe variante care circula pe aceasta tema. Si am si spus si in carte, dar eu n-am dovada concreta", a recunoscut Nastasiu precizand insa ca "asa erau comentariile la acel moment, ale oficialilor irakieni si americani".

Intrebat daca stie exact cum a plecat Omar Hayssam din tara, Nastasiu raspunde "Nu. Deci varianta oficiala este cea ca a plecat cu nava Iman-T, iar celelalte 4-5 variante sunt toate... E varianta oficiala, pe care trebuie s-o infirme sau s-o confirme o instanta de judecata. Cu privire la celelalte variante ale lui, cum a spus, spre exemplu, ca a plecat cu avionul, sunt variante imposibil de probat".

Dupa vizita mea in SUA au inceput sa sune telefoanele la Bucuresti

Nastasiu afirma ca relatiile cu procurorul general Laura Codruta Kovesi s-au stricat in 2007, in momentul in care el a facut o vizita in SUA unde a fost foarte bine apreciat. Era momentul in care presedintele Traian Basescu era suspendat, iar dupa aceasta vizita "telefoanele au inceput sa sune la Bucuresti".

"Cu mine s-au stricat relatiile cu doamna procuror general in momentul in care am fost la Washington in 2007, unde am avut o vizita la Institutul Hudson, un ONG foarte influent acolo, si am avut intalniri si cu alti oameni din agentii americane si e normal, pentru ca le-am facut o impresie favorabila, au inceput sa sune, in stilul lor. Sa sune la Bucuresti", spune Nastasiu precizand ca nu crede ca a fost vorba de invidie din partea procurorului Kovesi, ci de faptul ca "am ocolit Ambasada si tot Bucurestiul, si pe Basescu".

Era sa il bat pe Victor Gaetan

Nastasiu spune ca la inceput a fost nemultumit de faptul ca lansarea cartii "Pradatorii Romaniei" a avut loc pe final de campanie electorala.

"Eu chiar m-am certat rau de tot si cu Victor Gaetan, chiar era sa-l si bat, ca nu voiam sa scot acum aceasta carte. Dar s-a intamplat un fenomen. De cand a inceput campania asta, s-a creat un fel de perdea de fum ca eu as fi dat date, informatii presei. A fost vorba de stenograma cu Degeratu, a fost vorba de inregistrarea convorbirii mele cu Omar Hayssam, cea cu avionul si cu 300.000".

In urma aparitiei stenogramei cu Degeratu mi s-a deschis dosar pe siguranta nationala

Nastasiu spune ca in aceste conditii a fost silit ca fie de acord cu lansarea cartii din cauza dezvaluirilor care il implicau.

"Eu, dupa informatiile pe care le am, in urma aparitiei stenogramei cu Degeratu mi s-a deschis dosar pe siguranta nationala", a declarat Nastasiu subliniind ca nu stie cine a a facut inregistrarea convorbirii dintre consilierul prezidential si Omar Hayssam chiar daca "putea s-o faca STS-ul".

O anunt pe madam Kovesi si pe Basescu ca am alt acces la documente decat au ei

Nastasiu anunta ca va lansa in curand un nou volum de dezvaluiri si ca isi va continua activitatea in calitate privata.

"Ce n-am facut ca procuror voi face in continuare ca om privat. Tin sa-i anunt pe madam Kovesi si pe Basescu. Deci o fac ca om privat si am alt acces la documente decat au ei. Si din alta parte, da?!", a mai spus acesta pentru sursa citata.

Fostul procuror spune ca este foarte apreciat de colegii din afara tarii, alaturi de care isi va continua munca intr-un "club mare".

"Nu numai de americani, dar colaborez si cu cei de la Paris, si cu cei de la Viena, din Berlin. Nu-i o problema. Suntem toti fosti procurori, fosti oameni care au lucrat in sisteme, si in America astfel de anchete se desfasoara la lumina zilei. Si traficul de armament va fi solutionat de catre noi prin investigatie jurnalistica.

Pe acest dosar, colaboram cu oameni ca noi din SUA, Germania, Israel, din Rusia, fosti procurori care asta fac si ei in tarile de origine, fac anchete jurnalistice, fac consultanta. S-au pensionat si fac alte activitati. Si suntem un club mare! Dar sa nu se inteleaga gresit, noi nu suntem antisistem. Noi nu luptam impotriva sistemului, ci impotriva unor oameni care tareaza sistemul. Noi vrem ca regulile sa se respecte in cadrul sistemului", mai avertizeaza Nastasiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Ciprian Nastasiu Kovesi, #Nastasiu pradatorii Romaniei, #Nastasiu Omar Hayssam , #ancheta