Oprescu va primi de la Nicolaescu sefia a peste 42 de spitale

Joi, 26 Iunie 2008, ora 11:44
2213 citiri
Oprescu va primi de la Nicolaescu sefia a peste 42 de spitale

Ministrul Sanatatii urmarea subordonarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, privatizarea Casei de Asigurari a Transporturilor si functionarea spitalelor Capitalei sub bisturiul lui Sorin Oprescu.

Ministrul Sanatatii a negat ca ar fi transmis o astfel de propunere catre Guvern, dar nu si intentia de a modifica Legea Asigurarilor. Miza disputei o constituie fondurile CNAS, de circa trei miliarde de euro, dezvaluie Gardianul in editia electronica de joi.

Jocurile politice de la nivelul Ministerului Sanatatii incearca sa puna mana pe banii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) careia ii anuleaza si autonomia. CNAS are semnale ca pentru urmatoarea sedinta de Guvern a fost pregatit un proiect potrivit caruia institutia ar urma sa se subordoneze Ministerului Sanatatii.

Potrivit presedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, proiectul, care i-ar da ministrului liberal posibilitatea sa controleze miliardele de lei stranse de la contribuabili pentru sistemul sanitar, a circulat printre membrii conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Consiliul de administratie al CNAS a respins subordonarea politica, iar presedintele Ciurchea crede ca ordonanta de urgenta va fi abandonata de catre Guvern.

Reprezentantii patronatelor si sindicatelor sunt de parere ca ministrul Nicolaescu este decis sa transeze in stil PSD conflictul cu reprezentantii Casei de Asigurari, care i-au respins masurile populiste propuse in acest an electoral.

De acum doua saptamani, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a incercat sa strecoare spre aprobare noile liste de medicamente compensate. Insa, pentru propunerile facute s-a constatat ca nu exista suport financiar.

Mai exact, contravaloarea medicamentelor gratuite insemna o depasire cu 100 de milioane euro de la buget, suma care nu putea fi acoperita.

Proiectul privind subordonarea CNAS Ministerului Sanatatii, care urma sa fie aprobat in sedinta de Guvern printr-o ordonanta de urgenta, este necunoscut Legislativului. "Nu am auzit de aceasta ordonanta...Daca se va lua vreo decizie, potrivit careia MS sa subordoneze CNAS, acest lucru nu poate fi unul bun", a declarat Cristian Radulescu de la Comisia pentru Sanatate si Familie de la Camera Deputatilor.

"Nu exista un astfel de proiect", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

In aceste conditii, vazand ca nu a reusit sa strecoare acest proiect de anvergura, Eugen Nicolaescu a trecut la miza unui alt joc politic: subordonarea spitalelor fata de primarii.

Ministerul intentioneaza infiintarea a trei agentii specializate, inclusiv una care sa se ocupe de spitale, autoritati judedene de sanatate publica si institute, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Spitalele ruleaza doua treimi din fondurile sistemului sanitar. Surse din anturajul demnitarului sustin ca aceasta manevra ar consolida colaborarea cu Sorin Oprescu din alegerile locale.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
#Sorin Oprescu, #spital, #casa, #eugen nicolaescu , #ancheta