Ziare.com

Pericol nuclear la Magurele

Marti, 16 Septembrie 2008, ora 10:16

   

Pericol nuclear la Magurele
Romania face bani buni din tratarea surselor radioactive la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara de langa Capitala. Conducerea institutiei n-are, insa, o evidenta a deseurilor mortale pe care le depoziteaza.

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, au semnat, luni, "acordul cu privire la cooperarea in domeniul prevenirii traficului ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive". Concret, punctele de trecere a frontierei de pe granita estica a Romaniei, care este si granita NATO si a UE, vor fi dotate cu sisteme performante de detectie a radiatiilor in zonele respective, informeaza .Ziua

Numai ca, in timp ce ministrul David semneaza respectivul acord, pe rolul instantelor romanesti se afla un dosar cu o cauza extrem de grava si periculoasa pentru securitatea nationala si, concret, pentru siguranta populatei. Este vorba despre furtul mai multor componente - de la caramizi de plumb la containere si rastere de inox - dintr-o magazie sigilata a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN HH) de la Magurele. Hotii sunt cinci jandarmi, un politist si doi angajati civili, care aveau misiunea de a pazi platforma IFIN. Furtul a fost ascuns pana acum opiniei publice, asupra dosarului respectiv punandu-se interdictia "cazul nu se mediatizeaza".

Niciun spatiu de stocare

De multi ani, la IFIN-HH sosesc din toata tara materiale si substante radioactive, in vederea tratarii. Tehnologia prin care se elimina, partial sau total, efectul radiatiilor este costisitoare. Drept urmare, IFIN a realizat venituri substantiale, conform specialistilor. Pe plan international, tratarea fiecarei surse radioactive costa zeci de mii de euro.

Desi, in prezent, la STDR Magurele nu mai este, practic, niciun spatiu pentru stocarea de noi materiale, conducerea IFIN-HH a fost nevoita, prin lege, sa primeasca in continuare "gunoaie". Este singura institutie acreditata sa detina, sa trateze si sa stocheze deseuri nucleare.

Platforma de la Magurele este plina de materiale radioactive a caror provenienta a devenit, in timp, din ce in ce mai greu de stabilit. Specialistii au botezat materialele a caror provenienta nu a putut fi determinata "surse orfane".

Mai mult, unele surse au o doza de radiatii prea mare, imposibil de tratat la STDR. Pentru a face fata avalansei de deseuri, pe platforma institutului au fost construite baraci rudimentare pentru depozitare. In aer liber sau in baracile primitive de tabla, substantele si componentele radioactive distrug mediul inconjurator.

Citeste mai multe despre nuclear radioactiv Magurele IFIN
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2521 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca

Daca acest institut peoduce bani buni,e bine sa fie privatizat.Aranjati tit cu Dl.Taubman.Noi vom da institutul,iar ei in schimb vor incasa banii.Uniyayea nu e noua,Pana acum nu s0a vazut nici un pericol ??????

 

Va asteptati ca

sa mearga ceva PERFECT in Romania tiganizata?

 

logic

ca doar suntem in Romania

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor