Peste 90% din dotarile tehnice ale Armatei sunt invechite

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 20:23
4122 citiri
Peste 90% din dotarile tehnice ale Armatei sunt invechite

Situatia cu care se confrunta Armata Romana este crtitica, peste 90% din dotarile tehnice fiind invechite, a subliniat, luni, secretarul de stat din MAp, Corneliu Dobritoiu.

El a precizat ca statul roman ar trebui sa investeasca aproximativ 25% din bugetul Ministerul Apararii in programe de inzestrare.

"Noi am avut in vedere faptul ca o alocatie rationala pentru aparare s-ar situa la 2% din PIB si aceasta cifra a fost spijinita politic atat de lideri ai Aliantei Nord Atlantice, cat si de lideri ai Uniunii Europene. In cadrul acestui volum, noi am prefigura alocarea a cel mult 25% pentru inzestrare. Romania se afla la un moment critic. Peste 90% din tehnica din dotare a Armatei este invechita", a afirmat Dobritoiu, in cadrul conferintei de presa dedicate Expozitiei Internationale privind Apararea, Securitatea Nationala, Securitea Privata si Industria Aeronautica, care se va desfasura, in aceasta luna, la Bucuresti.

Potrivit oficialului MAp, Romania ar trebui sa faca un efort financiar suplimentar in privinta achizitiilor militare, pentru a "genera capabilitati militare credibile si pentu a juca un rol la masa deciziei euroatlantice".

"Noi nu suntem in situatia statelor membre ale NATO si UE care au scazut procentul din PIB necesar apararii ca urmare a descresterii nivelului intensitatii amenintarilor conventionale la adresa securitatii lor, ma refer la state care sunt pe malul Atlanticului si in Europa Centrala", a precizat Corneliu Dobritoiu.

La inceputul anului, conducerea MAp s-a declarat nemultumita de taierea unor fonduri de la buget dedicate Armatei. Insa premierul Tariceanu a declarat, pe 8 aprilie, ca Ministerul Apararii va primi mai multi bani la umatoarea rectificare bugetara, dar i-a cerut ministrului Apararii sa gestioneze mai eficient fondurile alocate.

Tariceanu a promis o majorarea a bugetului armatei, dupa ce la rectificarea din luna martie bugetul institutiei a fost redus cu 800 de milioane de lei.

"Desi bugetul Armatei a suferit in acest an o rectificare negativa, va asigur ca Armata nu a fost uitata. Avem in atentie ca urmatoarea rectificare sa fie una pozitiva in ceea ce priveste bugetul Armatei", a declarat premierul luni, cu ocazia prezentarii bilantului ministerului pe anul 2007.

Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Oficialii germani au declarat luni, 22 aprilie, că trei cetățeni germani au fost arestaţi sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a le facilita accesul la...
#dotari, #armata, #invechite, #buget, #Calin Popescu Tariceanu , #ancheta