Presa de azi: CNADNR, marea famiglie de la drumuri

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 07:29
4774 citiri
Presa de azi: CNADNR, marea famiglie de la drumuri
Foto: Jurnalul National

Dupa nebunia sarbatorilor de Paste cand mai toata lumea a fost preocupata mai mult de distractie lasand deoparte prudenta, politia rutiera a anuntat ca vrea sa schimbe regulamentul in asa fel incat soferii care se fac vinovati sa fie pedepsiti mai aspru.

Poate regulamentul ar trebui sa devina mai riguros si pentru cei care fac parte "din familia speciala" care se ocupa de drumurile Romaniei, sau pentru Ion Iliescu care a sabotat postul de radio Europa Libera.

Jurnalul National: Marea famiglie de la drumuri

Desi este unul dintre capitolele la care stam cel mai prost se pare ca cea mai mare familie din Romania poarta denumirea de cod: CNADNR.

Jurnalul National scrie in editia de marti ca 400 de angajati legati strans de relatii de rudenie sau de afaceri, unii dintre ei ocupandu-se de-o viata de distribuirea de bani publici, proiectarea, avizarea si construirea de drumuri. Declaratiile de avere ale salariatilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania scot la iveala nenumarate nereguli, precum si foarte multe legaturi de familie intre angajati.

Declaratii de avere completate in bataie de joc, incomplete, neactualizate din 2007, unele dintre ele chiar nedatate. Asa considera angajatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ca este normal sa procedeze. Mai mult, unii dintre angajati se afiseaza in public cu bijuterii de zeci de mii de euro pe care au uitat sa le treaca in declaratia de avere. Un astfel de caz este cel al doamnei Dorina Tiron, care ocupa functia de director general al CNADNR, fiind supranumita "doamna de fier a infrastructurii romanesti". Tiron ne ameteste cu tractoare si utilaje agricole la mana a doua, uitand sa declare bijuterii de zeci de mii de euro cu care se afiseaza la serviciu.

"Dorina Tiron poarta bijuterii de zeci de mii de euro. Desi toata viata a lucrat la stat, aceasta are bijuterii care ii da pe spate si pe milionarii din Top 300. Astfel, Tiron este proprietara si mandra purtatoare a unui ceas de aur batut cu briliante marca Vacheron Constantin, marca exclusivista elvetiana, in valoare de circa 50.000 de euro. Mai mult, aceasta poarta un pandantiv de aur batut cu diamante, inel si cercei de aur cu platina si diamante, care valoreaza circa 20.000 de euro. Acestea sunt doar cateva dintre bunurile cu care se afiseaza si pe care nu le-a trecut in declaratia de avere", au declarat surse din cadrul CNADNR.

Tiron a lucrat din 1994 in cadrul Directiei Regionale Iasi a CNADNR. Intre 2003 si 2006, Tiron a fost director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, iar in perioada 1999-2003 a avut functiile de director tehnic si director general al acestei directii.

Sotul acesteia, Dumitru Tiron, este inginer in cadrul Sectiei de Drumuri Nationale (SDN) Iasi si membru al Asociatiei Podarilor si Drumarilor. Pana la numirea in functia de director al CNADNR, Dorina Tiron a fost sefa sotului sau, ocupand functia de director al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Iasi, in subordinea careia functioneaza si SDN Iasi. Tiron nu a uitat asa de usor fostii angajati, avand grija sa bugeteze diverse achizitii pentru salariatii de la DRDP Iasi.

Evenimentul Zilei: Cum s-au spalat pe maini senatorii de cazul Voicu

In timp ce la Compania Nationala de Autostrazi si drumuri exista o familie care sa puna lucrurile la punct asa era si senatorul Catalin Voicu pentru cei care aveau probleme in justitie, dar lucrurile nu au mers prea mult asa.

Drept urmare Evenimentul Zilei scrie in editia de marti cum au reusit senatorii sa se achite de acest caz.

In ziua in care instanta decidea arestarea senatorului PSD, colegii sai nu stiau cum sa scape mai repede de solicitarea acestuia de a fi audiat de plen.

In vreme ce senatorul Catalin Voicu batea drumul intre Inalta Curte si casa, in asteptarea deciziei in stantei supreme privind cererea procurorilor de arestare, colegii sai din conducerea Senatului se grabeau sa scape de dosarul sau cat mai rapid. Si au terminat inaintea magistratilor.

Contestatia votului din Senat, semnata de Voicu, care ar fi vrut sa fie audiat si de plen, a fost respinsa in cateva minute. Figurand la primul punct de pe ordinea de zi, subiectul a fost expediat mai intai de Mircea Geoana.

Seful Senatului a propus ca solicitarea colegului sau de partid sa mearga la Comisia juridica, dupa care a parasit sedinta invocand intalnirea cu directorul general al FMI, Dominique Strauss- Kahn. Nu inainte de a comenta insa, potrivit stenogramei Biroului Permanent, ca "un vot dat de Senat este un lucru consumat".

Atmosfera nu s-a schimbat dupa plecarea lui Geoana. Presedintele senatorul PSD Toni Grebla, a precizat ca "dupa parerea membrilor comisiei n-ar fi nevoie de o reexaminare".

PDL-istii s-au grabit sa-i dea dreptate social-democratului. "Cred ca este un caz incheiat. Niciun act normativ nu ne pune in situatia de a mai pierde timpul. (...) Nu cred ca mai este cazul sa mearga la comisie, sa mai dureze ca timp. N-are sens. Noi am luat o hotarare. A fost un vot secret. N-a fost un vot masluit in vreun fel, Doamne fereste! Nici nu exista asemenea lucruri in Senatul Romaniei. Nu mai avem ce discuta", a spus democrat-liberalul Constantin Dumitru.

"Exista o solicitare, dar cred ca nu-si mai are rostul in acest moment", a intervenit si liderul de grup, Traian Igas.

Romania Libera: Cum a sabotat Ion Iliescu postul Europa Libera

Cum senatorii au incercat sa scape de cartoful fierbinte numit Catalin Voicu, se pare ca si fostul presedinte a incercat sa faca la fel cu un alt fel "de cartof fierbinte", radio Europa Libera.

Romania Libera scrie in editia de marti ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, era de parere ca postul de radio Europa Libera este finantat de CIA, unde lucreaza doar "fugari, vanduti" si reprezinta "elemente inraite", potrivit unor stenograme care dateaza din 1970 - cand Iliescu era prim secretar al CC al UTC - publicate de istoricul Adrian Cioflanca pe blogul sau.

"Postul de radio Europa libera nu este bruiat, este ascultat si desfasoara o activitate sustinuta, de diversiune. Ce reprezinta acest post de radio este foarte bine cunoscut, este creat, este finantat de organele de informare ale Statelor Unite, de organizatia de spionaj a Statelor Unite, de C.I.A.

A fost si demascat ca atare; in parlamentul vest-german s-a cerut deschis guvernului vest-german ca sa ceara inlaturarea acestui post de pe teritoriul R.F.G. pentru ca este o chestiune si de demnitate nationala a acestui stat care pledeaza, care promoveaza o anumita deschidere in politica internationala si este o incalcare chiar a suveranitatii acestui stat mentinerea unui post alimentat de oficine straine", considera Iliescu, potrivit stenogramelor.

"Una din platformele ideologice ale acestui post de radio este de a alimenta acest sentiment de ploconire servila, de slugarnicie in fata occidentului, occidentului luminat, promotor al libertatii individului in lumea contemporana (...).Cine lucreaza la acest post este de asemenea un lucru foarte bine cunoscut, sunt oameni, sunt fugari, sunt oameni vanduti, sunt oameni care n-au nimic cu interesele poporului nostru, sunt elemente inraite, dusmanoase, fosti legionari sau fugari mai recenti, niste baieti zapaciti de o anumita propaganda si care pana la urma nu au gasit alta sursa de existenta decat de a se pune in slujba acestor cercuri vrajmase tarii noastre cum este Cornel Chiriac si cum sunt fratii Petrescu si care mai sunt acolo, la postul acesta de radio", mai spunea fostul presedinte.

Gandul: Politia rutiera schimba legea circulatiei

Gandul anunta in editia de marti ca politia Rutiera schimba Legea Circulatiei pentru ca "soferii agresivi" sa fie pedepsiti.

In prezent, Codul Rutier prevede amenzi pentru injuraturi si semne obscene. Seful Politiei vrea sa schimbe legea pentru ca si "depasirile repetate, franarea brusca cu intentie" sa fie pedepsite mult mai aspru.

"Uitati-va ce se intampla: se bat, se arunca pe capota", spune comisarul-sef Lucian Dinita, intr-un interviu pentru Gandul .

Seful Politiei Rutiere sustine ca institutia pe care o conduce le-a facut deja parlamentarilor o lista de comportamente "agresive" in trafic. Cateva dintre exemple: "depasirile repetate, in zigzag ori franarea brusca, slalomul printre masini" ar urma, daca parlamentarii sustin initiativa Politiei, sa fie pedepsite de noul Cod Rutier.

Deocamdata, politistii au doua probleme: una teoretica - sa gaseasca definitie pentru "agresivitate", deoarece, dupa cum spune chiar seful Politiei, "nicio tara din lume nu are o astfel de prevedere"; cea de-a doua, practica - cum va fi dovedita agresivitatea la volan. In plus, in noul Cod Rutier, politistii de la Rutiera vor ca cei care se bat in trafic, pe langa sanctiunile de ordin penal, sa ramana si fara carnet de conducere.

Daca initiativa politistilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicata pentru infractiunea comisa cu violenta in trafic, iar ridicarea permisului ar urma sa fie o pedeapsa complementara aplicata de Politia Rutiera.

Dosarul penal se va intocmi la sesizarea victimei, Parchetul urmand sa solutioneze cauza. Daca e fapta penala, iar instanta se pronunta in acest sens, repectivul sofer va putea ramane fara permis de la sase luni la un an.

"Un astfel de sofer este un pericol pentru siguranta cetatenilor, in special pentru alti participanti la trafic", cred politistii. In cazul in care actele de agresivitate sunt constatate de politisti, sanctiunile vor fi aplicate direct de agentii de circulatie.

Adevarul: Retetele compensate, din nou in discutie

Daca politistii sunt preocupati de pedepsirea soferilor agresivi si farmacistii vor sa discute din nou despre retetele compensate.

Adevarul scrie in editia de marti ca va avea loc o noua runda de negocieri intre medicii de familie, Ministerul Sanatatii pe tema eliberarii retetelor compensate si gratuite.

La intalnire vor participa si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Medicii de familie au mai avut o intalnire la sfarsitul saptamanii trecute pentru a discuta problema retetelor compensate. In urma negocierilor nu s-a ajuns la niciun rezultat, astfel incat medicii de familie au refuzat sa mai prescrie retete compensate si gratuite sau sa mai dea trimiteri si concedii medicale de la 1 aprilie.

Revolta medicilor de familie este legata de normele din contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale pe 2010. Aceste norme "au fost aprobate pe sest", potrivit Rodicai Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, citata de Mediafax. Tanasescu spune ca normele au fost aprobate fara ca medicii de familie sa fie consultati si ca prevederile din actul respectiv "vor reduce cu aproape 40% bugetul asistentei medicale primare".

De la 1 aprilie nu mai exista un contract-cadru, dupa cum sustine Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Contractul-cadru urma sa intre in vigoare la 1 aprilie, insa a fost aprobat de Guvern abia la 31 martie si nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial. In acest moment nu se cunosc normele de aplicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ion Iliescu Europa Libera, #caracatica drumuri nationale, #politie rutiera inaspri regulament rutier , #ancheta