Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Primarii fac investitii trasnite: de la piramide, la tunuri

Luni, 19 Iulie 2010, ora 21:55
2982 citiri
Primarii fac investitii trasnite: de la piramide, la tunuri
Foto: Gandul

Primarii din Romania au aspiratii faraonice si pun la cale constructia de piramide, in ciuda crizei cu care se confrunta economia in prezent.

In Oradea, primarul Ilie Bolojan construieste o piramida in curtea interioara a institutiei. Aceasta are parter si subsol, se intinde pe 550 de metri patrati si va fi acoperita cu sticla.

Intr-o interventie la Antena3, Bolojan a explicat luni ca piramida este "necesara pentru relatiile cu publicul" si nu este o investitie extravaganta costand doar... 300.000 de euro. In fond, piramida nici nu e piramida, ci un cub care intra in alt cub, restul fiind doar o constructie acoperita cu sticla.

Cotidianul Gandul a prezentat in editia luni cateva dintre minunile Romaniei, de la piramide la tunuri, devenite realitatea gratie ideilor unor primari.

Piramida de la Prajesti

O piramida exista deja in comuna inundata Prajesti din Bacau, unde edilul Eugen Antica a construit-o chiar in varful primariei, dupa ce a vizitat muzeul Luvru din Paris.

Antica a declarat, pentru sursa citata, ca ideea cu piramida "mi-a venit dupa ce am vizitat muzeul Luvrului. La intrare este o piramida care mi-a placut foarte mult. M-am consultat cu proiectantul, i-am dat si eu cateva idei cum sa fie piramida noastra. Am facut sa fie ceva frumos, atractiv, turistic pentru comuna noastra. Practic, este un iluminator prin care vine lumina naturala ca sa fac economie la curent".

Intreaga investitie, in care este inclusa si piramida din varful primariei, este de 18 miliarde de lei vechi. Primarul crede ca nu e scump si asta pentru ca va muta sub piramida politia, politia comunitara si arhiva.

Catedrala cu buncar

Visul lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, este o catedrala inalta cat o cladire cu 15 etaje - cu tot cu cruce are 60 metri - dotata cu nu mai putin de cinci clopote, avand in total cinci tone, actionate "din buton", un buncar de 10.000 persoane.

La subsol va fi amenajata o suprafata uriasa. Doua camere frigorifice, un muzeu si, ca la mall, un spatiu unde copiii sa stea cand parintii sau bunicii sunt la slujba. Megacatedrala va costa 7 milioane de euro, suma la care se vor adauga cele pentru amenajare si picturile din interior si exterior.

Fantana de un milion de euro

Primarul Pitestiului a construit, inca din 2008, o fantana arteziana care canta "Oda bucuriei". Fantana cantatoare a fost inaugurata cu mare fast si focuri de artificii. Atunci cand au ramas fara apa calda, in 2009, localnicii au transformat "Minunea Pitestiului" in baie publica.

Un tanar s-a barbierit, si-a spalat picioarele cu apa fantanii si la final a lasat la usa primariei un lighean. Barbatul a dorit astfel sa atraga atentia ca investitia de un milion de euro intr-o fantana cantatoare a lasat orasul fara apa calda.

Locomotiva de la Sfantu Gheorghe

Toamna trecuta, Primaria Sfantu Gheorghe, condusa de udemeristul Antal Arpad, a cumparat cu 60.000 de lei o locomotiva cu aburi, veche de o suta de ani, pe care a amplasat-o in fata garii, ca "obiect de decor".

"A fost un chilipir, pentru ca am luat-o de la fier vechi. E o locomotiva veche de peste o suta de ani, a fost fabricata in 1909 la Viena si altfel ar fi fost data la topit. Oricat de mare ar fi criza economica, cheltuiala e mai mult decat justificata, pentru ca e vorba de salvarea unei valori culturale ce tine de identitatea unei natiuni", si-a explicat alegerea primarul.

Autocarul care nu incape pe strazi

Brasovul are un autocar supraetajat decapotabil, destinat plimbarii turistilor prin centrul vechi al orasului. Din cauza gabaritului depasit, autocarul nu poate insa patrunde pe micutele strazi din jurul Bisericii Negre, de exemplu. Nici in statiile Regiei Autonome de Transport nu poate opri, pentru a imbarca eventualii amatori de privit Brasovul de la 4 metri inaltime, intrucat primarul Scripcaru a refuzat categoric sa permita acest lucru.

Consiliul Judetean a cheltuit 300.000 de euro pentru a cumpara, din Spania, autocarul.

Tunurile de la Scundu

Desi in zona nu s-a dat nicio lupta, primarul Dumitru Blejan din Scundu, judetul Valcea, a adus in comuna doua tunuri. Acestea au fost scoase din administrarea Ministerului Apararii Nationale si au fost aduse de la Sibiu.

Ele dateaza din cel de-al Doilea Razboi Mondial si, desi MApN i le-a dat gratis, dezafectarea lor a costat 100 de milioane de lei vechi. De acesti bani au fost scoase focoasele, s-au blocat intrarile in tevi si au fost montate tunurile.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#piramida Oradea, #piramida Prajesti, #catedrala Voluntari, #autocar Brasov , #ancheta