Raport CE: Lupta anticoruptie din Romania se loveste de obstacole politice

Joi, 17 Iulie 2008, ora 07:25
1819 citiri
Raport CE: Lupta anticoruptie din Romania se loveste de obstacole politice

Raportul Comisiei Europene din 23 iulie va critica Romania pentru coruptia persistenta si pentru neajunsurile din sistemul judiciar, dar va constata ca s-au facut totusi unele progrese, in ciuda obstructionarii de catre Parlament a unor cazuri de coruptie, au declarat pentru Reuters surse europene.

Executivul Uniunii Europene va adopta trei rapoarte in 23 iulie pe tema problemelor puse de justitia, criminalitatea si coruptia din Romania si Bulgaria si a modului in care ambele state de la Marea Neagra gestioneaza fondurile UE.

Proiectele acestor rapoarte sunt tinute secrete chiar si fata de guvernele de la Sofia si Bucuresti, care citeaza sub acoperirea anonimatului "o sursa europeana familiarizata cu ceea ce contin dosarele".

Comisia vede un progres real in Romania, in pofida obstacolelor politice.

In cazul Bulgarei, Comisia este decisa sa ceara inapoi circa 500 de milioane de euro din fondurile de preaderare, deja blocate din cauza investigatiilor UE pentru frauda, deocamdata este foarte putin probabil ca Bruxelles-ul sa solicite si Bucurestiului returnarea unor plati.

In martie, Curtea Constitutionala a decis ca procurorii au nevoie de aprobare parlamentara pentru a ancheta fosti si actuali ministri care sunt membri ai Parlamentului. Aceasta decizie a inghetat efectiv investigatiile privind acuzatiile de coruptie la nivel inalt, pentru ca cererile procurorilor se impotmolesc acum in proceduri parlamentare, scrie agentia internationala de stiri.

In iunie, o comisie parlamentara a recomandat respingerea cererii de urmarire penala pentru dare de mita care il privea pe fostul premier Adrian Nastase. Parlamentul nu a reusit sa ia o decizie, pentru ca au votat prea putini deputati, ceea ce a dus la inca o amanare.

Diplomati europeni aflati la post la Bucuresti spun ca obstructionarea parlamentara a cazurilor de coruptie s-ar putea explica partial prin indelungata lupta pentru putere dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si partidele lor respective, noteaza Reuters.

In decembrie anul trecut Romania a scapat de reducerea semnificativa a subventiilor europene pentru agricultura, dupa ce Comisia a decis in cele din urma ca Bucurestiul a reusit sa-si aduca sistemul pentru platile agricole la standarde UE.

Romania ar urma sa primeasca circa 29 de miliarde de euro pentru subventiile agricole si ajutorul regional de dezvoltare in perioada bugetara 2007-2013, daca Bruxelles-ul va fi multumit de modalitatea in care sunt distribuite aceste fonduri.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#politica, #raport, #Comisia Europeana, #lupta anticoruptie , #ancheta