Romania risca ancheta UE pentru exportul de animale: Situatia a scapat complet de sub control!

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 12:04
6252 citiri
Romania risca ancheta UE pentru exportul de animale: Situatia a scapat complet de sub control!
Foto: Animals Internationals

Organizatia Animals International avertizeaza ca Romania incalca in mod flagrant si sistematic legile si standardele europene si mondiale privind exporturile de animale vii.

Investigatia data publicitatii de Animals International arata ca tara noastra nu respecta legislatia Uniunii Europene privind exporturile de animale vii, decizia Curtii Europene de Justitie si standardele Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE) in privinta exporturilor de animale.

"Aceasta investigatie scoate la lumina un esec cras din partea oficialilor de a monitoriza exportul de animale vii. Animalele crescute in Romania sunt transportate in maniere care incalca reglementarile UE si hotararile Curtii Europenede Justitie, in timp ce animalele sunt sacrificate in mod barbar cu incalcarea standardelor internationale", a declarat Gabriel Paun, director UE al organizatiei Animals International.

Cu peste 1,5 milioane de vitei si oi exportate in fiecare an (in principal in Libia, Iordania si Israel), Romania este cel mai mare exportator de animale vii catre tari terte din Uniunea Europeana.

Imagini inregistrate in Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel si Iordania arata animale romanesti inspaimantate, pe deplin constiente, manipulate si legate brutal cu franghii si lanturi sau chiar ridicate spre tavan de unul sau doua picioare, inainte de a fi sacrificate prin taieturi multiple in conditii neigienice, intr-un mediu care prezinta riscuri pentru sanatatea umana, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Atunci cand sunt utilizate, custile rotative de sacrificare devin instrumente suplimentare pentru tortura. In Egipt si in Liban, lucratorii sunt adesea neinstruiti si neechipati, temandu-se de animale. In aceste tari, manipularea animalului prin taierea tendoanelor si a ochilor sunt o rutina inainte de taierea gatului.

"Am prezentat deja o parte din aceasta investigatie Comisiei Europene si Parlamentului European. Am inmanat alaturi de Eurogroup for Animals 1 milion de semnaturi Comisiei Europene acum 2 luni. Domnul Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung, care sa inlocuiasca exportul de animale vii cu carcase", a adaugat Paun.

"In acelasi timp, Parlamentul UE a initiat procedurile de infiintare a unui comitet de ancheta al Parlamentului European, pentru a investiga alegatiile legate de aplicarea defectuoasa a Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protectia animalelor in timpul transportului.

In ultimii ani, scandalurile Panama Papers si cel cu falsificarea noxelor al Volkswagen au fost singurele subiecte care au devenit obiectul unor ample anchete ale Parlamentului European. Este nevoie de sustinerea a cel putin 188 de europarlamentari pentru a incepe procedura de ancheta. 207 au semnat deja initiativa, dar din pacate doar 2 din Romania, desi le-am scris personal, la fiecare dintre cei 32 de europarlamentari din Romania", mai spune liderul Animals International.

Exportul cu animale vii continua pentru simplul motiv ca suferinta este tinuta departe de ochii oamenilor, pe nave aflate in mijlocul oceanului sau in tari din afara UE, la mii de kilometri distanta, sustine organizatia.

Majoritatea navelor utilizate pentru exportul viu sunt mai vechi de 40 de ani si au conditii precare de transport. Astfel, intr-un incident tragic cel putin 13.800 de oi romanesti au murit acum 2 ani in drum spre Iordania, dar guvernul acestei tari a refuzat sa ofere orice raspuns despre aceasta tragedie.

Cu toate acestea, Iordania ramane in continuare cea mai mare piata de export a animalelor vii din Romania. In schimb, Israelul a interzis in mod repetat anul acesta importul de tauri din Romania pe motiv de probleme de bunastare animala, animalele care au supravietuit croazierei pe mare ajungand epuizate, bolnave si murdare la destinatie.

In cazul exporturilor cu camioane, niciunul dintre loturile observate la frontiera turceasca nu ar fi trebuit sa fie aprobat in Romania. Toate animalele observate in vara anului 2017 de catre organizatiile partenere (Animal Welfare Foundation si Eyes on Animals) au fost inghesuite in camioane supraaglomerate, la temperaturi maxime cuprinse intre 35 grade Celsius si 44 grade Celsius.

Medicii veterinari oficiali nu ar fi trebuit sa aprobe jurnale de calatorie pe aceasta ruta pe durata verii. Anexa I, capitolul VI, punctul 3.1 din Regulamentul CE 1/2005 prevede ca temperatura din interiorul vehiculelor de transport pentru animale nu trebuie sa depaseasca 30 grade Celsius.

Mai mult, timpul mediu de asteptare in interiorul frontierei pentru loturile romanesti a fost mai mare de 16 ore. Timpii lungi de stationare, in combinatie cu aceasta canicula insuportabila au consecinte tragice pentru animale.

Toate animalele observate au fost stresate din cauza caldurii, multe dintre ele aflandu-se in imposibilitatea de a face fata conditiilor de transport, iar o parte din taurii transportati au decedat, in cele din urma, din cauza stresului termic.

In ciuda acestor conditii extreme, cele mai multe oi observate aveau un strat gros de lana si nu erau deloc tunse. 80% din totalul camioanelor inspectate ce contineau animale din Romania au avut probleme cu sistemul de hidratare, in timp ce 75% dintre camioanele inspectate aveau si probleme suplimentare cu ventilatia.

"La bordul camioanelor sau al navelor de transport lipseste cu desavarsire un medic veterinar oficial care ar trebui sa asigure conformitatea cu regulamentul UE privind transporturile si Hotararea Curtii Europene de Justitie.

In prezent companiile de transport nu sunt trase la raspundere cu privire la abuzul asupra animalelor pe durata transportului dincolo de granitele UE desi Curtea Europeana de Justitie obliga Statele Membere sa asigure bunastarea animala pana la destinatie.

Animalele din Romania sunt adesea transportate si ingrasate in alte tari intermediare, inainte de sacrificarea lor barbara in Africa sau Asia. Adevarul despre exportul de animale vii nu a fost prezentat pana in prezent pe larg publicului roman si agricultorilor.

Desi am trimis informari si am solicitat audienta la ministerul agriculturii si la premier, Guvernul roman ramane nepasator cu privire la conditiile in care se desfasoara exportul cu animale vii si planifica chiar deschiderea de noi piete de export precum Yemen, Tunisia, Quatar sau Arabia Saudita. Situatia a scapat complet de sub control!", a concluzionat Paun.

Animals International face apel catre Guvernul Romaniei, intr-un comunicat de presa, pentru a lua, urmatoarele masuri:

  • Elaborarea unei strategii cu subventii eficiente pentru inlocuirea etapizata a exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate.

  • Pana la schimbarea reglementarilor sa fie luate toate masurile necesare pentru a reduce timpul de transport al animalelor vii ce sunt destinate exportului in tari din afara UE, in conformitate cu hotararea obligatorie a Curtii Europene de Justitie si cu standardele stabilite de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind conditiile de sacrificare a animalelor.

  • Sa se asigure punerea in aplicare si verificarea indeplinirii Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al UE cu privire la transporturile rutiere si maritime.

  • Sa se asigure prezenta unui veterinar numit oficial care sa insoteasca toate transporturile de animale pe mare.

  • Introducerea unui sistem de reglementare care sa transfere responsabilitatea, din punct de vedere juridic, catre firmele exportatoare, pentru a se asigura ca bunastarea animalelor se respecta pe intreg lantul de custodie pana la destinatii din afara UE. Acest sistem de trasabilitate ar trebui sa permita monitorizarea transportului animalelor pentru a se asigura ca animalele pot fi urmarite de la punctul lor de plecare pana la sacrificare.

  • Sa solicite raportarea obligatorie a bolilor/ vatamarilor si a deceselor survenite pe nave si publicarea acestor informatii.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#ancheta export animale Romania , #ancheta