Scandal la Aparare: Generali si ofiteri superiori cu titluri universitare false

Joi, 12 Martie 2009, ora 10:47
4976 citiri
Scandal la Aparare: Generali si ofiteri superiori cu titluri universitare false
Foto: MApN

Zeci de generali si ofiteri superiori din Ministerul Apararii Nationale se afla in atentia DNA din cauza incalcarii regulamentelor militare si a modului in care au fost acordate titlurile universitare.

Scandalul a fost dezvaluit opiniei publice zilele trecute cu prilejul sedintei de bilant a Directiei de prevenire si investigare a coruptiei si fraudelor (DPICF) din armata, cand s-a vorbit despre dosarul penal aflat pe rolul DNA-Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, scrie Ziua.

La sedinta respectiva, colonelul magistrat dr. Gheorghe Cosneanu, seful DPICF, a prezentat un raport privind abuzurile si fraudele comise de angajatii MApN.

Cel mai important control declansat de subordonatii colonelului Cosneanu a vizat neregulile din cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" si abuzurile unor generali care si-au luat titlu de doctor pentru a putea deveni profesor universitar. Mai mult, cu ocazia controalelor s-au descoperit si alte nereguli grave comise de angajatii armatei.

Filiera din Universitatea Nationala de Aparare "Carol I"

Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA nu a dat publicitatii numele generalilor care fac obiectul dosarului penal aflat pe rol, precizand ca ancheta este in derulare.

Cu toate acestea, jurnalistii de la Ziua au aflat ca este vorba de cel putin sapte generali cu functii importante in conducerea MApN. La acestia se mai adauga patru generali care au trecut in rezerva si zece ofiteri superiori.

Din primele informatii reiese ca in cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" se formase o filiera pentru cei care doreau sa obtina un titlu de lector sau conferentiar universitar. Dosarele se depuneau la Sectia Management si Resurse Umane pentru a participa la concurs, dupa care candidatul era validat si acceptat.

Ulterior, dosarul ajungea la Ministerul Educatiei, unde se intrunea Consiliul de atestare, iar candidatul obtinea titlul, devenind lector sau conferentiar universitar fara a avea tangenta cu invatamantul.

Falsuri grosolane

Dupa ceva timp, proaspatul lector dorea titlul de profesor universitar si apoi de conducator de doctorat, cu avantajele materiale si profesionale aferente. Generalii se duceau la orice facultate cu documentele obtinute anterior prin intermediul UNAp si obtineau, pe pile, o adeverinta din care rezulta ca sunt titulari la respectiva institutie de invatamant.

Se fabrica un nou dosar care era depus la UNAp pentru ocuparea posturilor de profesori universitar, chiar daca nu indeplineau conditiile legale.

Asa se face ca, in acest moment, in MApN si MAI sunt personalitati marcante care au avantaje profesionale si materiale in urma acestor fraude si falsuri grosolane comise pentru obtinerea unor titluri universitare si a calitatii de conducator de doctorat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#generali profesori universitari, #falsuri Universitatea Carol, #titluri universitare false , #ancheta