Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Se intampla in Romania: Pensie de 26.800 lei

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 10:43
6907 citiri
Se intampla in Romania: Pensie de 26.800 lei

Sistemul de pensii creeaza inegalitati. Astfel, in timp ce mai multi pensionari primesc lunar 400.000 de lei vechi, exista persoane care pensii de 670 de ori mai mare.

Recordul il detine un "pensionar" sef in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), care este si magistrat. El va primi lunar 268 milioane de lei vechi, informeaza Jurnalul National.

Cei care au lucrat o vreme la penitenciar si chiar au fost directori au toate sansele sa obtina o pensie de sute de milioane de lei vechi.

Astfel, procurorul M.S. a intrunit un punctaj extrem de bun la calcularea pensiei. El are decizia de pensionare in buzunar si, cand o va "baga la plata", urmeaza sa primeasca lunar fabuloasa suma de 268 milioane de lei vechi, adica peste 7.400 de euro.

De cealalta parte, cea mai mica pensie din Romania este de 40 RON, adica de 400.000 de lei. Cu alte cuvinte, pensia omului de la ANP este de 670 de ori mai mare decat cea mai mica pensie din Romania.

Simplii magistrati care nu au lucrat niciodata la ANP au pensii mai mici, aproape injumatatite. Situatia este posibila deoarece personalul din cadrul ANP beneficiaza de mai multe sporuri ce au fost considerabil reevaluate printr-un ordin ministerial.

Romania are un total de pensionari de 5.525.700. Din acestia, 4.669.100 sunt pensionari de asigurari sociale de stat, inclusiv beneficiari de ajutor social, iar 856.600 sunt pensionari agricultori.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, pensia medie pentru prima categorie a fost, pana la sfarsitul lui august 2008, de 565 de lei, in vreme ce pentru agricultori aceasta a ajuns abia la 241 de lei.

Vești bune pentru pensionari. Banii pe luna mai vor veni în avans
Vești bune pentru pensionari. Banii pe luna mai vor veni în avans
Vine minivacanța de 1 mai și Paște, iar pensionarii se întreabă deja ce se va întâmpla cu drepturile lor financiare. Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, 25 aprilie, ca plata...
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Dezastru aerian. Două elicoptere militare cu opt oameni la bord s-au prăbușit după ce s-au ciocnit
Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în mare în timpul unui exerciţiu, a anunţat duminică, 21 aprilie, Ministerul japonez al Apărării, adăugând că a fost găsit cadavrul...
#pensie, #mare, #mica, #magistrat, #ANP , #ancheta