Secretele casatoriei lui Nicu Ceausescu

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 08:59
31378 citiri
Secretele casatoriei lui Nicu Ceausescu

Nunta lui Nicu Ceausescu cu Poliana Cristescu, asa cum a fost vazuta de unul dintre putinii ei martori, seful Garzii familiei Ceausescu, este povestita de col. (r) Adrian Eugen Cristea in cartea sa recent aparuta, "A fi sau a avea".

Fragmente din volumul despre intimitatea fostei familii prezidentiale a Romaniei sunt publicate de Jurnalul National, in editia electronica de miercuri.

In anul 1981, Nicu Ceausescu implinise 30 de ani si inca nu era casatorit. Era prim-secretar al CC al UTC si membru important in conducerea partidului.

"Mama nu se lasa si ii si gasise mireasa, la Targoviste, cu ocazia unei vizite oficiale. Cea pe care pusese ochii se ocupa cu pionierii din judet. Din primele verificari rezultau numai aspecte corespunzatoare scopului: infatisare agreabila, tanara, licentiata, fara incurcaturi si cu multa minte. A mutat-o la Bucuresti, unde a numit-o direct secretara a CC al UTC, in subordinea lui Nicu. Abia mai tarziu au aflat cei doi ce se urmarea. Fetei i s-a mai asigurat casa, masina si onoruri.

Cand si in ce imprejurari s-a ajuns la hotararea ca Nicu si Poliana sa-si oficializeze casatoria nu se cunoaste. Cert a fost ca o asemenea hotarire s-a luat pe baza acceptiunii lor si ca rolul principal l-a avut Elena Ceausescu...

Oficializarea casatoriei a fost fixata la domiciliul lui Nicu Ceausescu, langa Biserica Alba.

A sosit primarul general al Bucurestiului, care, prin calitatea lui, trebuia sa oficializeze actul casatoriei. Erau prezenti Emil Bobu, membru in conducerea partidului, si Tudor Postelnicu, seful Securitatii, probabil amandoi in calitate de martori. In casa, Nicu si Poliana.

A venit o masina mica de la sectorul de aprovizionare al partidului, cu un ospatar. S-au descarcat rapid cateva cutii mici de carton cu piscoturi si sampanie.

Ultimul personaj principal care a sosit inainte de inceperea oficializarii casatoriei a fost Elena Ceausescu. Singura, fara sot. Ginerele era tafnos...nici nu se interesase daca vor avea macar un pahar de sampanie pentru invitati. Ca si in toate celelalte cazuri, stia el ca sunt altii, platiti, ca sa gandeasca si sa organizeze tot ce era necesar.

Primarul, sesizand ca Elena Ceausescu epuizase zambetele, a inceput oficializarea casatoriei. Dar nici nu trecusera cateva zeci de secunde ca este intrerupt de Nicu. Ii cere documentul ca sa-l semneze. Gest pe care il face si Poliana. Nicu si Poliana s-au suit in masina si au plecat.

Tot in graba, pentru ca Nicolae si Elena Ceausescu sa nu astepte la resedinta lor. Aici, o masa aranjata, ca de obicei, pentru familia unui presedinte al unei tari cu un regim politic comunist. Doua locuri in plus si flori mai multe, tort si ce-o mai fi fost, conform indicatiilor mamei.

Dupa aproape doua ore si ceva, masa s-a terminat... Nunta s-a sfarsit. Nicu si-a luat nevasta si au plecat acasa la ei...S-au despartit. Fiecare in camera lui."

Col. (r) Adrian Eugen Cristea a fost adjunctul sefului Directiei a V-a a Securitatii din 1979 si pina in iunie 1989, cind s-a pensionat. Respectiva directie era compusa in ultimul an al regimului comunist din circa 650 de ofiteri si subofiteri care se ocupau de securitatea si garda demnitarilor comunisti, serviciile de informatii pentru protectia familiei presedintelui tarii, membrilor CC al PCR si Consiliului de Stat.

Nicu Ceausescu (foto) s-a nascut la 1 septembrie 1951. A fost prim-secretar al CC, al UTC, ministru pentru problemele tineretului si prim-secretar al Comitetului Judetean Sibiu al PCR. A murit in 1996.

Poliana Cristescu a fost presedinte al Consiliului National al Organizatiei de Pionieri (CNOP) (1985-1989), secretar al CC al UTC (1985-1989), deputat si secretar al MAN (1985-1989), membru al CC al PCR (1984-1989).

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ceausescu, #Nicu Ceausescu , #ancheta