Seful BRD, surprins ca doi directori sunt cercetati in dosarul Truica: Imi pastrez toata increderea

Marti, 19 Mai 2015, ora 21:03
5991 citiri
Seful BRD, surprins ca doi directori sunt cercetati in dosarul Truica: Imi pastrez toata increderea
Foto: Captura YouTube / Kanal D

Directorul BRD Groupe Societe Generale, Philippe Lhotte, spune, referitor la ancheta DIICOT privind fraudarea BRD, ca sunt vizate dosare vechi pe care le-a adus la cunostinta anchetatorilor acum trei ani, el declarandu-se totusi suprins de cercetarea in acest dosar a doi directori adjuncti in functie.

"BRD saluta progresele facute de ancheta DIICOT in privinta fraudei cu credite comisa impotriva bancii. Aceasta ancheta se refera la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinta organelor de cercetare acum aproape trei ani si care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD si Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane in acel moment.

Sunt totusi foarte surprins de cercetarea in acest dosar a doi directori generali adjuncti in functie, impotriva carora, in mod evident, BRD nu a depus nicio plangere si in care imi pastrez toata increderea. Sunt optimist in privinta evolutiei dosarului in ceea ce ii priveste. BRD va continua sa colaboreze cu maxima transparenta cu autoritatile pentru finalizarea acestui dosar", arata, intr-un comunicat transmis marti seara, Philippe Lhotte.

Remus Truica, sub control judiciar si sechestru pe avere - ce acuzatii i se aduc

DIICOT a transmis, marti, printr-un comunicat de presa, ca in dosarul privind acordarea ilegala de credite a fost inceputa urmarirea penala in cazul a 30 de persoane.

Astfel, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala, printre altii, in cazul lui Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani.

In comunicatul DIICOT se precizeaza ca in cazul lui Sorin Rosca-Stanescu si Adrian Sarbu a fost inceputa urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani.

Remus Truica, credite ilegale de zeci de milioane de euro de la BRD: Si-a cumparat case si barci de lux

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD - Group Societe Generale a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro in dauna BRD", arata DIICOT.

Potrivit procurorilor, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD, "au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca".

Cel de-al treilea lider al grupului infractional, Remus Truica, a fost si principalul beneficiar al activitatii infractionale, din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul sau direct, obtinand astfel suma de 35.000.000 euro.

In acest dosar, procurorii DIICOT au dispus masura controlului judiciar in cazul lui Remus Truica si Cristian Aparaschivei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#director BRD Truica, #director BRD credite ilegale, #direcori BRD implicati Truica , #ancheta