Sindicatul care a blocat luni metroul face afaceri de milioane

Joi, 03 Iunie 2010, ora 09:49
5778 citiri
Sindicatul care a blocat luni metroul face afaceri de milioane
Foto: Romania Libera

Sindicatul de la Metrou condus de Ion Radoi, cel care a blocat luni Capitala printr-o greva de solidaritate cu bugetarii care au ales, totusi, sa se duca la munca, face un munte de bani din chiriile luate pe spatiile comerciale primite pe vremea fostului ministru al Transporturilor Ludovic Orban (PNL).

Jurnalistii de la Adevarul au gasit diferente uluitoare intre chiriile incasate de sindicatul lui Ion Radoi din spatiile comerciale de la metrou si banii inregistrati oficial.

Succesul in domeniu este nebun: intre 2 si 3 milioane de lei vin anual din incasarea chiriilor pe spatiile comerciale si cele publicitare din statiile de metrou.

Cei care au garantat aceste afaceri pe o perioada de zece ani sunt Ludovic Orban, in calitate de ministru al Transporturilor si fostul director al Metrorex, Gabriel Mocanu.

Greva de la metrou a dat peste cap traficul in Bucuresti (Video)

Afacerile au inceput insa cu mult inainte, in 1990, cand Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) si-a facut firma, Sindomet SRL, si a incheiat un contract de asociere in participatiune cu Regia Autonoma de Exploatare a Metroului.

Sindicatul condus de Radoi a primit o parte dintre spatiile comerciale si spatiile publicitare din statii. De-a lungul anilor, Sindomed a primit mai mereu cea mai mare parte din contracte, dar in 2007 procentul a fost zdrobitor in favoarea sindicatului condus de Radoi: 25% pentru Metrorex, 75% pentru Sindomet, mai scriu jurnalistii de la Adevarul.

In anul 2009, veniturile societatii Sindomet pe 2009 au insumat 1,84 milioane de lei, adica aproximativ 438.000 de euro, iar calculele arata ca firma sindicatului a incasat o chirie medie lunara de 8,04 euro pe metru patrat.

Cu toate acestea jurnalistii au aflat ca sumele date de comerciati sunt in realitate mult mai mari. Astfel, pentru spatiul din Piata Unirii, in suprafata de 3,5 metri patrati, un patron plateste 750 de lei pe luna, adica 51 de euro pe metrul patrat, iar la statia Aurel Vlaicu, pentru un spatiu de 6 metri patrati se plateste chirie 1.000 de lei pe luna, ceea ce inseamna 39,6 euro pe metrul patrat.

In aceste conditii, devine inexplicabil de ce media lunara rezultata din veniturile inregistrate oficial e de numai 8,06 euro pe metrul patrat.

Greva la metrou - Ce salarii au angajatii Metrorex?

Alte milioane, din spatiile publicitare

In plus, tot in 2007 sindicatului Sindomet i s-au cedat prin contract, pe o perioada de 12 ani, spatiile publicitate.

Sindomet inchiriaza spatiile publicitare tertilor, profitul urmand sa fie impartit dupa urmatoarea schema: in primii doi ani de contract, Metrorex incaseaza 25% din incasari; in anii trei si patru, 40%; in anii 5-12, negociabil, dar nu mai putin de 53%, restul revienind firmei Sindomet.

Mai mult, la 11 iunie 2008, intre firma lui Ion Radoi si firma lui Sorin Ovidiu Vintu - "Monopoly Media" SRL, s-a semnat o conventie prin care firma patronului media vine pe peroane cu plasmele si cu canalul publicitar Zoom TV, dar cu obligatia de a difuza in 40% din timpul total de emisie informatii utile pentru calatori.

Pentru dreptul de a difuza reclame TV in statiile de metrou, firma lui SOV plateste sindicatului de la metrou 25.000 de euro lunar.

"Nu este normal ca Metrorex sa ia praful de pe toba. Practic, este o paguba adusa calitatii serviciilor de transport public, dar este greu de reziliat acum un astfel de act. Nu dispunem ca altii de o gasca de avocati. Plus ca un astfel de proces ar dura zece ani", a explicat actualul director al Metrorex, Gheorghe Udriste, de ce nu se reglementeaza afacerile de la Metrou in favoarea companiei si nu a sindicatului lui Radoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ion Radoi sindicat metrou, #afaceri sindicate, #sindicat metrou , #ancheta
Comentarii
Poza Dan-Ionescu
Dan-Ionescu
rank 5
iata motivul pentru care nu au iesit oamnei in strada nu-i vor nici pe acesti misei
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Foarte bine daca salariatii investesc in economia romaneasca! Banii lor nu sunt buni ? Numai cei ai strainilor ?