Sistemul sanitar in 2008, un pas inainte si trei inapoi

Sambata, 27 Decembrie 2008, ora 11:24
2247 citiri
Sistemul sanitar in 2008, un pas inainte si trei inapoi
Foto: mig2008roblog.blogspot.com

Mandatul ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu nu a oferit nici multe, nici bune. Cel putin anul 2008, a insemnat pentru sistemul sanitar un adevarat cosamar.

Asta, pentru ca, in timp ce ministrul parea sa ofere mai mult dintr-un punct de vedere, avea grija ca pe alta latura sa ingreuneze situatia medicilor.

Si aici, vorbim despre situatii precum majorarea salariilor, care a adus multumire in randul doctorilor doar pentru scurt timp, caci aveau sa afle ca achizitionarea unui cabinet medical nu va mai fi atat de simpla, pentru ca pretul a sarit cu mult peste bugetul lor.

O alta gafa, doar din retrospectiva anului 2008 a fost distribuirea unor laptopuri catre medici, fara un sistem informatic bine pus la punct.

Aparatura era destinata stocarii si accesarii datelor pacientilor. Tot in acest scop, a fost implementat, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatatate, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), un program pentru care se aloca peste 100 de milioane de euro.

Odata cu implementarea SIUI, medicii de familie din teritoriu s-au plans, in repetate randuri, de pierderea din evidenta a pacientilor din cauza acestui program. Ministerul a mai achizitionat 11.320 de imprimante si laptopuri pentru toti medicii din tara.

Cea mai mare disputa, pe care Nicolaescu a rezolvat-o doar in prag de alegeri, a fost cea cu distribuitorii de medicamente, care au cerut permanent actualizarea pretului la cursul euro. Ministrul Sanatatii a tinut-o una si buna, timp de un an de zile, ca nu va majora preturile la medicamente, gestul fiind adresat, parca, alegatorilor, relateaza Amos News.

Ca sa ii impace si pe distribuitori, Eugen Nicolaescu a gasit o solutie prin care a actualizat pretul medicamentelor la cursul euro, asa incat majorarea sa nu fie resimtita si in buzunarele romanilor. Dupa un an, in care i-a tinut in tensiune pe distribuitori, ministrul a gasit strategia necesara pentru a impaca si capra si varza, dar nu si toporul, adica pe medici, care au cerut o majorare salariala de 50 - 60%.

In cele din urma, s-au ales cu o majorare salariala de doar 11% si cu un acord scris de majorare a lefurilor de pana la 20%, in 2009.

Nici la capitolul programe, nu a stat mai bine, ministrul Sanatatii avand dificultati in a veni cu idei ingenioase, dar mai ales cu implementarea proiectelor, mai mult sau mai putin bune, sugerate de el.

Au fost investite sume fabuloase in programe, precum cel de de evaluare a starii de sanatate a populatiei, lista alimentelor nerecomandate copiilor, campania anti-fumat si pictogramele "horror" inscriptionate pe pachetele de tigari si cel de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva infectiei cu virusul HPV, care provoaca cancerul de col uterin.

Fara niciun succes insa, pentru ca populatia a primit cu raceala aceste programe, iar campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin provocat un adevarat scandal, fiindca implementarea a fost facuta fara niciun demers de informare al populatiei, care nu avea nicio idee despre efectele secundare ale medicamentului. Parintii au privit cu mare indoiala ideea lui Nicolaescu, mai ales dupa ce a fost lansat zvonul potrivit caruia fetite din strainatate au murit dupa ce au facut acest vaccin.

Asa se face ca, nici anul 2008 nu a insemnat un pas inainte pentru sistemul sanitar din Romania, in care au incredere tot mai putini oameni. Cu fiecare promisiune facuta de politicieni in perioada campaniilor electorale, parca Romania se afunda tot mai mult, pasii facuti spre evolutie, fiind facuti dupa sistemul unul inainte, trei inapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#eugen nicolaescu, #sistem sanitar 2008 , #ancheta