Talpes: N-ar fi surprinzator ca viitorul Parlament sa decida iesirea din NATO sau UE

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 13:05
8079 citiri
Talpes: N-ar fi surprinzator ca viitorul Parlament sa decida iesirea din NATO sau UE

Fostul sef al SIE, generalul Ioan Talpes, sustine ca prin dezvaluirea facuta de premierul Tariceanu dupa sedinta CSAT acesta ar putea fi catalogat ca "un om al rusilor", ca in Romania se intersecteaza interesele politice, orientate catre vest, cu cele economice, orientate catre est si ca nu ar fi deloc surprinzator ca viitorul Parlament sa decida iesire noastra din NATO sau UE.

Invitat miercuri seara la emisiunea "Nasul", Talpes a sustinut ca, in mod normal, premierul Tariceanu nu ar fi trebuit sa dea publicitatii ceea ce s-a discutat in CSAT, cu referire directa la acuzatia presedintelui Basescu cum ca sumele mici alocate inzestrarii armatei ar servi intereselor Rusiei.

Talpes a interpretat dezvaluirea premierului ca pe o dovada ca acesta ar servi cu adevarat interesele rusilor. "Sa stiti ca numai un om al rusilor ar putea sa dea o asemenea declaratie", a declarat fostul sef SIE, accentuand ca "un asemenea comportament numai un om

al rusilor putea sa il aiba".

Acesta a explicat ca dupa cum se stie miercuri ar fi trebuit sa se discute in CSAT problema inzestrarii armatei romane, iar aceasta ar trebui facuta in conformitate cu standardele NATO.

"Romania si-a asumat, atunci cand a intrat in NATO, o obligatie vizavi de NATO si am spus ca de aici inainte de la momentul respectiv zero, de intrarea in NATO, Romania va oferi armatei sale si apararii sale un buget de 2,38%", a reamintit Ioan Talpes subliniind ca nu este doar problema avioanelor care vor fi achizitionate ci si a sistemului in care se opereaza cu acestea.

"Ori pentru toata lumea este clar ca astazi, in ceea ce priveste aviatia exista doua sisteme de operare, iar pentru NATO este cel american. Si atunci pune iarasi problema. Ne trebuie intermediari pentru operare intr-un sistem?", a intrebat retoric fostul sef SIE.

Totodata acesta a avertizat ca Romania se afla in faza in care trebuie sa decida niste lucruri. "Tot semnalizam intr-o parte si pe urma facem cu totul altceva".

Nu vedeti ca, cu cat am facut niste pasi mai fermi spre vest, NATO, UE, cu atat a crescut in Romania ponderea si prezenta economica a estului?

Generalul Talpes sustine ca in timp ce Romania s-a indreptat din punct de vedere politic catre vest, puterea economica a intrat pe mana estului. "Eu nu spun ca este rau ca au investit, m-ar bate Dumnezeu daca as spune asa ceva. Problema este alta. Ce au investit real? Pentru ca toate aranjamentele care s-au facut au vizat niste avantaje nu pentru romani, ci pentru est", a punctat fostul sef SIE, exemplificand cu afacerile din domeniul petrolului.

Talpes a avertizat ca nu ar fi deloc surprinzator daca tot miza economica ar face ca viitorul parlament, ales in noiembrie, sa decida iesirea Romaniei din NATO sau din UE. "Pentru ca este ceva ce am simtit in aceasta precampanie electorala. Atat de mare a devenit miza sa devii parlamentar si am auzit de niste atacuri care se pregatesc".

Generalul a mai afirmat si ca in jur de 15% din actualii politicieni sunt fosti securisti. "Sa nu credeti ca numai intr-o tabara sunt 'vopsitii', sunt peste tot. Acesti 15% pot sa determine decizii. Intr-un stat real de drept si national sa spunem si care se respecta si isi respecta conditia acesti 15% ar trebui sa fie cei care opereaza in conformitate cu interesele majore ale statului, nu cu interese particulare. La noi acestia opereaza in majoritatea lor cu interesele particulare, cu interesele de grup si de influente", a mai afirmat Talpes.

Pe de alta parte, acesta are convngerea ca, in mare masura, serviciile secrete incearca sa tina situatia sub control, dar, din nefericire, se intampla exact invers. "Nu serviciile controleaza, si aici este o consecinta a faptului ca tot ce a fost lege care dorea sa limiteze capcitatea de actiune a serviciilor a fost promovata in Romania. (...) Ati vazut cat sunt de virulenti?

Au fost promovate legi ca sa ingradeasca capacitatea de actiune a serviciilor si sa dea sansa celor care fusesera in servicii sau care aveau relatii in lumea economica si politica si aveau conexii in servicii, intre persoanele care au fost in servicii, sa faca ce doresc ei din economia asta si nu numai din economie", a mai averizat Talpes.

Categoric, Ceausescu n-a avut conturi, dar tara asta a avut conturi serioase...

Foarte multi dintre cei care ocupau functii inalte inainte de 1989 au stiut sa profite de schimbarea de regim si de "intruziunea unor state vecine" si sa puna mana pe afacerile statului roman ramase in derulare sau pe conturile Romaniei. "Categoric, Ceausescu n-a avut conturi, dar tara asta a avut conturi serioase...", a explicat Talpes, conturi cu care, in anii 90 a inceput "marele jaf national".

Generalul a prezentat un caz concret de prelungire peste ani a influentei pe care anumiti oameni de afaceri intrati in politica au exercitat-o in economia romaneasca.

"In vara aceasta, inainte de vacanta de vara a Senatului, a aparut acolo o lege promovata rapid din partea guvernului, sustinuta din partea PSD, a PC, a altora... Despre ce era vorba? Despre transferul in administrare a unei proprietati de 2700 de hectare si in acelasi timp despre o finantare a irigarii pentru aceasta chestiune. Statul nu daduse niciun leu, iar aici era o suma mare in euro care se dadea pentru irigarea acelor terenuri. Si m-am uitat, firma... Ce-o fi, ca era de la Academia Romania Romana toata chestia asta.

De ce academia? Ii da altcuiva? De ce se face asta, pentru ca oricum este o proprietate...? Si pe urma aflu ca e a domnului Voiculescu firma", a povestit Talpes precizand ca a facut o interpelare in Parlament la care ministrul Agriculturii i-a raspuns fara sa explice ce s-a intamplat cu adevarat.

Surprinzator insa, a fost faptul ca in urma scandalului mediatic si al interventiei procuraturii pe acest subiect, ministrul Dacian Ciolos ar fi dat o declaratie publica "in care a spus un lucru teribil de-a dreptul pentru starea de moralitate a acestei tari", in opinia lui Talpes:"A spus, domnule, si eu am stiut ca nu era legal sa fac chestiunea asta, dar, zice, au fost prea multe voci ale colegilor mei din guvern care mi-au spus ca trebuie s-o fac".

Generalul are si o explicatie pentru atitudinea ministrului si a celorlalti ministri si secretari de stat foarte tineri cooptati in actualul executiv. El spune ca au fost alesi cei "fara coloana vertebrala", care s-au inscris intr-o "cursa de orgolii" si care s-au vazut la douazeci si ceva de ani in posturi care gestioneaza miliarde de lei.

"Cum va imaginati ca o astfel de persoana poate sa opereze si sa reactioneze in conformitate cu constiinta lui?!", s-a intrebat Talpes sugerand ca acestia au fost promovati "pentru ca erau ascultatori si pentru ca trebuia sa fie niste acari Paun...".

Din orice afacere fabuloasa, puterea ia 60 la suta iar opozitia 40

Chestionat de moderatorul emisiunii cu privire la existenta unui personaj foarte important in Romania care ar fi stabilit in urma cu multa vreme o regula in politica romaneasca, potrivit careia profiturile s-ar fi impartit "frateste" intre grupurile oligarhice care controleaza puterea si opozitia, fostul sef al SIE a recunoscut acest lucru.

"Da. Nu stiu personajul si e dificil sa dai un nume, dar categoric aceasta este regula care functioneaza in grupurile acelea oligarhice, iar procentul este de 60-40 la suta", a raspuns Talpes la afirmatiile moderatorului, potrivit carora toate profiturile uriase obtinute din afacerile puse sub semnul intrebarii ar fi fost impartite intre putere si opozitie, motiv pentru care nimeni nu ajunge sa fie niciodata pedepsit, doar cei care nu dau partea cuvenita la momentul oportun.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
#Ioan Talpes, #Nasul, #Calin Popescu Tariceanu, #Dan Voiculescu, #NATO, #UE, #Parlament , #ancheta