Tariceanu a concesionat resurse din Insula Serpilor inainte de verdictul de la Haga (Video)

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:17
92024 citiri
Tariceanu a concesionat resurse din Insula Serpilor inainte de verdictul de la Haga (Video)

Cu doar cateva saptamani inainte de a parasi Palatul Victoria, Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate in zona de litigiu din jurul Insulei Serpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, desi Curtea de la Haga nu se pronuntase inca asupra acestui diferend intre Romania si Ucraina.

Mai precis, pe 12 noiembrie 2008, guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Ressources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu, informeaza Realitatea TV.

Nu este de mirare ca rezervele importante de resurse au atras atentia marilor jucatori mondiali de pe piata petrolului, cu mult timp inainte de pronuntarea verdictului companii precum Total, Royal Dutch Shell si British Petroleum declarandu-se interesate sa investeasca sume importante in prospectarea si exploatarea rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra.

Mai greu de inteles este motivul pentru care guvernul Tariceanu a dat in noiembrie o ordonanta prin care perimetrele Pelican si Midia, o parte dintre perimetrele pentru care Romania si Ucraina s-au judecat la Haga, nu mai sunt in posesia statului roman, ci au fost concesionate firmei Sterling Ressources, firma care are ca reprezentanta in Romania o firma cu un capital social de 200 de lei.

In plus, la finalul ordonantei respective se specifica faptul ca anexa nu se publica, fiind clasificata potrivit legii, motiv pentru care nu se poate spune cu exactitate pe cati ani a fost concesionata resursa si nici contra carei sume.

Mihai Gherman, directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, a declarat marti seara, la "Realitatea te priveste", ca nu este vorba de o concesionare a unor zacaminte si nici despre un nou acord petrolier aprobat in luna noiembrie.

"Este un act aditional la un acord existent prin care au fost convenite niste clauze. Drepturile n-au fost oferite anul trecut in noiembrie, ci decurg din niste acorduri petroliere semnate inca din 1990 si intrate in vigoare in 1992. Contractul petrolier a fost incheiat cu firma Enterprise care, in conformitate cu prevederile legii petrolului, a avut dreptul sa transfere acordul", a spus acesta.

"Ulterior, dupa ce a fost incheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin si a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular. Asadar, nu a fost incheiat un acord nou in 2008, ci doar un act aditional prin care au fost convenite niste prevederi contractuale, printre care o serie de programe de lucrari", a explicat Gherman.

Directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a mai spus ca in acord au fost incluse niste clauze contractuale menite sa faca aplicabila actuala legislatie.

"In 1992, cand au fost incheiate acordurile petroliere, nu se stia ca, in 1997, zona respectiva o sa intre in zona de delimitat, in zona de disputa cu Ucraina", a concluzionat acesta.

Actualul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, s-a declarat nemultumit de aceasta situatie iar presedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputatilor, social-democratul Iulian Iancu, a cerut declasificarea anexei secrete.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Calin Popescu Tariceanu, #concesionare resurse, #verdict Haga, #Insula Serpilor Haga , #ancheta