Tariceanu, urmatorul ministru "penal"?

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 13:58
8488 citiri
Tariceanu, urmatorul ministru "penal"?

Pe numele premierului Calin Popescu Tariceanu a fost depusa o plangere penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Daca procurorii decid urmarirea penala, cu avizul lui Traian Basescu, premierul poate fi suspendat, scrie "Cotidianul" de miercuri.

Adrian Gorun, un fost liberal din Gorj pe care primul ministru l-a mutat din functia de secretar general al Ministerului Educatiei in alta functie la Comisia de prognoza a depus la Parchetul General o plangere penala impotriva lui sefului Guvernului.

Gorun le cere procurorilor sa inceapa o ancheta impotriva lui Tariceanu deoarece acesta a pus in aplicare solicitarea expresa a baronului de Gorj, Dan Ilie Morega, privind inlocuirea sa din functia de la Ministerul Educatiei.

Fostul liberal i-a oferit astfel lui sefului statului posibilitatea mult asteptata de a-l trimite si pe premier sub urmarire penala.

Adrian Gorun a atasat la plingerea penala si o scrisoare adresata in iunie 2007 de catre Morega premierului Tariceanu, scrisoare in care baronul de Gorj ii solicita premierului sa il forteze pe Adrian Gorun sa isi dea demisia din postul de rector al Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu, pentru ca ulterior sa il inlocuiasca si din functia de secretar general al Ministerului Educatiei.

"Gazeta de Sud" de marti citeaza si textul scrisorii care poarta antetul PNL Gorj: "Biroul Politic Teritorial al PNL Gorj a votat cu unanimitate inlocuirea lui Adrian Gorun conform celor stabilite cu ocazia intilnirii, in doua faze, astfel: a) invocarea incompatibilitatii si a conflictului de interese pentru functia de rector al Universitatii << Constantin Brancusi >> si obligarea acestuia sa isi dea demisia; b) trecerea acestuia din functia de secretar general al MECT intr-o alta functie de inalt functionar public in afara MECT si a judetului Gorj sau demiterea".

Guvernul a precizat marti ca "deciziile de eliberare, respectiv de numire a lui Adrian Gorun din functia de secretar general al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului in cea de secretar general al Comisiei Nationale de Prognoza sint decizii cu caracter administrativ, nu politic, si au fost luate in vederea intaririi capacitatii administrative si eficientizarii activitatii institutiilor publice mentionate, cu respectarea prevederilor legale in vigoare".

La randul sau, liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a recunoscut pentru "Cotidianul" existenta acelei scrisori catre Tariceanu, dar crede ca Gorun mai are si alte motive. "Respectiva scrisoare este veche de noua luni. Nu cred ca e vorba doar de asta. Probabil ca mai are si altceva".

Daca impotriva premierului Tariceanu va incepe urmarirea penala, atunci presedintele Traian Basescu l-ar putea suspenda. Exista totusi o problema, pentru ca in Constitutie se vorbeste de problema suspendarii ministrilor. E de vazut cum presedintele ar putea sa-l suspende pe premier, pentru ca acesta are o pozitie de supraordonanta in raport cu ministrii.

Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
Plângere penală împotriva lui Cristian Popescu Piedone. Candidatul la Primăria Capitalei, acuzat de delapidare
USR a anunțat marți, 26 martie, că a depus plângere penală împotriva primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe care îl acuză de delapidare și abuz în serviciu. Potrivit...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Tariceanu, #plangere penala, #Basescu, #Morega, #Gorun , #ancheta