Traficantul de arme Viktor Bout avea legaturi cu Hayssam

Miercuri, 12 Martie 2008, ora 15:53
2318 citiri
Traficantul de arme Viktor Bout avea legaturi cu Hayssam

Procurorii DIICOT au dezvaluit ca Viktor Bout, traficantul de arme arestat in Thailanda, avea legaturi cu sirianul Omar Hayssam, transmite Realitatea Tv.

Firul pe care a pornit ancheta din Romania in cazul lui Bout a aparut in timpul cercetarilor facute de procurorii DIICOT cu privire la implicarea omului de afaceri sirian in traficul de armament. Viktor Bout va fi extradat, in scurt timp, in Statele Unite.

Informatiile din dosar au pornit de la Mohamad Munaf, ghidul ziaristilor romani rapiti in Irak. Aflat sub custodia americanilor din Irak, Munaf ar fi declarat ca Omar Hayssam este implicat in traficul de armament din Siria si ca este ofiter acoperit al serviciilor secrete din aceasta tara.

Mai mult, procurorul Ciprian Nastasiu a sustinut la audierea sa de la CSM ca aceste date sunt secrete pentru ca in caz apar date despre posibila implicare a unor personalitati din Romania in aceste afaceri.

Munaf a retractat ulterior aceste declaratii. Nu se stie cat au avansat cercetarile in ceea ce-l priveste pe Omar Hayssam ca suspect de trafic cu armament, este cert insa ca din aceasta ancheta s-a disjuns o alta care il viza pe traficantul international Viktor Bout.

Ofiterii americani care au venit la Bucuresti au pus cap la cap informatiile lor cu cele pe care le stiau politistii de frontiera, pentru a-l atrage pe Bout la o tranzactie in Romania.

Acuzatorii sustin ca numai in Irak, intre 2003 si 2004, una din firmele lui Bout, Irbis a facut afaceri chiar cu americanii, de aproximativ 60 de milioane de dolari.

Firma lui Bout reusise sa incheie contracte de livrare a echipamentelor speciale pentru firmele americane care alimentau bazele militare din Irak.

Bout a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute in Thailanda, fiind acuzat ca ar fi incercat sa vanda armament unei grupari din Columbia.

Marti, un tribunal thailandez a refuzat cererea de eliberare pe cautiune a avocatilor lui Bout, pe motiv ca riscul ca acesta sa fuga din tara este foarte mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când...
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
#traficant, #arme, #sirian, #Bout , #ancheta