Traian Basescu a "uitat" sa-si declare cadourile

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 07:58
2157 citiri
Traian Basescu a "uitat" sa-si declare cadourile

Presedintele Traian Basescu a incalcat legea care ii obliga pe demnitari sa faca publice cadourile primite. Seful statului a intarziat cu 35 de zile publicarea listei cadourilor si a facut-o abia marti, dupa ce ziarul Cotidianul a cerut un punct de vedere din partea Administratiei Prezidentiale referitor la depasirea termenului.

Potrivit prevederilor articolului 3 al Legii nr. 251 din 16.06.2004, "autoritatile, institutiile publice sau persoanele juridice" sunt obligate ca "la sfarsitul fiecarui an" sa publice lista cadourilor "pe pagina de Internet a persoanei juridice respective ori in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a". Conform acestor prevederi legale, seful statului roman si subordonatii sai de la Palatul Cotroceni au depasit cu 35 de zile termenul-limita al acestei obligatii.

Cotidianul a adresat solicitari oficiale si catre alti demnitari care nu s-au conformat prevederilor legii in materie de cadouri, printre care premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu.

Marti seara, la inchiderea editiei, Administratia Prezidentiala a transmis ziarului citat, sub semnatura sefului Cancelariei Ordinelor, consilierul de stat Gheorghe Angelescu, lista ceruta. Potrivit acesteia, spre deosebire de anul 2006, seful statului si-a pastrat cateva dintre cadourile primite in 2007. Printre acestea se afla o sabie primita de la omologul sau polonez, manusile de la box de la Lucian Bute, un tablou, o caseta cu trei sticle de vin frantuzesc si o copie a monedei Aureus, emisa de imparatul Traian.

Dintre cele 81 de cadouri, 76 au fost lasate in patrimoniul Administratiei Prezidentiale. Printre acestea, tablouri cu diferite teme si chiar portrete ale lui Traian Basescu. Unul dintre cele mai valoroase tablouri lasate la Cotroceni este "Furtuna pe mare", de 300 de euro, semnat de Dimitrie Stirbei. Un altul este cu un peisaj din Moscova.

Consilierul de stat pentru sport, Mariana Bitang, a primit cadouri de suflet precum cartile "Micile ironii ale vietii" de Thomas Hardy si "Istoria Frumusetii" de Umberto Eco, de 10 euro fiecare, dar si obiecte din "domeniu" precum o jacheta si o minge de la Eurosport, ambele evaluate la 40 de euro. Consilierul de stat pe probleme de protocol, Ion Pascu, a primit cadouri simbolice precum truse de birou si obiecte de decor in valoare de 500 de euro, iar colega sa de la afaceri europene Maria Ciobanu a primit doar un MP3 de 100 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
#Basescu, #Cadouri, #presedinte , #ancheta