Un medic roman le-a povestit britanicilor despre coruptia din sanatate

Joi, 27 Martie 2008, ora 10:32
4729 citiri
Un medic roman le-a povestit britanicilor despre coruptia din sanatate

Medicii romani ajung sa plece din tara din cauza coruptiei din sistemul de sanatate, a declarat medicul Claudia Radu, in varsta de 33 de ani, pentru cotidianul britanic The Guardian.

"Pe vremea cand eram studenta in anul doi am avut una dintre primele experiente in privinta mitei care este oferita doctorilor. Astfel, am fost transportata de urgenta la spital avand apendicita acuta.

Fiind studenta la medicina, mi s-a parut a fi gresit sa ofer bani unui medic pe care il consideram ca fiind din aceeasi breasla cu mine.

Operatia a decurs bine, nu au existat complicatii, asa ca am fost uimita sa constat ca doctorul nu vrea sa ma externeze, insistand asupra faptului ca trebuie sa raman mai multa vreme in spital.

A trecut o saptamana si tot nu am primit permisiunea de a pleca acasa din spital. Mama mea era convinsa ca nu primeam permisiunea de a pleca din cauza faptului ca nu i-am oferit bani chirurgului. Initial nu am crezut-o, dar s-a dus la el, i-a oferit bani si, am fost externata imediat", a declarat Claudia Radu.

"Cu toate ca nu am intalnit inca un doctor care sa ceara explicit bani pentru serviciile oferite, rareori am vazut unul care sa refuze atentiile. Poti afla de la alti pacienti sau de la asistente suma pe care o asteapta cadrul medical in chip de cadou", a continuat Claudia.

"Mai tarziu, am experimentat sistemul mitei din perspectiva doctorului. Lucram la departamentul de hematologie, unde veneau sa se trateze pacientii bolnavi de leucemie.

Multi dintre pacientii batrani, in special cei care proveneau din mediul rural, considerau obiceiul micilor atentii ca fiind ceva obisnuit. Nu am vrut sa iau bani de la pacienti, fapt care a devenit foarte bine cunoscut in spital, cu toate acestea, pacientii insistau in a-mi oferi cadouri in chip de multumire.

Imi amintesc ca un pacient venea in fiecare luna pentru chimioterapie dintr-un sat de la aproape 20 de kilometri departare. Auzind de la ceilalti pacienti ca nu accept bani, el mi-a adus un pui imens si doi litri de vin. Cand am protestat, mi-a zis "Dar trebuie sa va dau ceva!", a explicat medicul.

Posibila lege privind legalizarea mitei pentru personalul medical in Romania nu i se pare acesteia o solutie buna. Ea sugereaza ca medicii din tara au nevoie de salarii mai mari pentru a-si putea permite sa refuze mita, din moment ce un specialist castiga aproximativ 300 de lire pe luna.

Radu mai spune ca eliminarea mitei trebuie sa vina dintr-un efort comun al medicilor si pacientilor: primii trebuie sa refuze cadourile, iar cei din urma nu trebuie sa le mai ofere.

Claudia Radu recunoaste, totusi, ca in conditiile prezente, este foarte greu sa nu oferi mita in Romania, mai ales cand un membru al familiei sau un apropiat are nevoie de tratament urgent. "In acest caz, este aproape imposibil sa tii la principii si sa risti sa fii ignorat", a conchis doctorul.

Ea si-a facut rezidentiatul in spitale din Bucuresti si Maramures, pentru ca apoi sa plece din tara si sa se stabileasca in Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
#medic, #roman, #a povestit, #britanici, #coruptia, #sanatate , #ancheta