Un nou tun marca PD-L - afacerea cu patinoare

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 10:09
5567 citiri
Un nou tun marca PD-L - afacerea cu patinoare

Firmele consilierului local PD-L din Turda Gabriel Szilagyi au castigat contracte in valoare de 50 de milioane de euro cu diverse institutii ale statului, fara licitatie.

Szilagyi a facut afaceri cu statul in domeniul sportului si constructiei de drumuri, potrivit unei investigatii publicate joi de Gazeta Sporturilor in editia tiparita.

Firmele detinute de consilierul Gabriel Szilagyi sau asociate acestora au castigat contracte de construire a patinoarului olimpic din Brasov, a unei piscine si a unui orasel al copiilor din Oradea, un complex sportiv in Otopeni, doua drumuri din Cluj si Bihor si o sumedenie de patinoare de mici dimensiuni, raspandite in intreaga tara.

Afacerile fostului agent de vanzari, ajuns consilier PD-L si prosper om de afaceri, au fost relatate pe larg in presa, insa jurnalistul Catalin Tolontan si Gazeta Sporturilor au continuat ancheta si au aflat cum a castigat Gabriel Szilagyi toate aceste contracte, in ultimele sase luni.

Jurnalistii de la GSP sustin ca firmele lui Szilagyi au castigat aproape toate licitatiile la care au participat, chiar daca ofereau preturi mai mari decat concurentii.

Mai mult, Tolontan sustine ca in rarele ocazii in care consilierul PD-L a pierdut contractele, proiectele respective au fost anulate.

Afacerile controversate

Primul contract care a atras atentia presei este patinoarul olimpic din Brasov, care a costat statul 10 milioane de euro, desi s-a s-a ridicat in trei luni pe o structura existenta. Atribuirea s-a facut catre MBS Group, firma la care consilierul PD-L detine 60% din actiuni, fara licitatie si fara anunt de participare, de catre Ministerul Dezvoltarii, condus pe atunci de Vasile Blaga.

In februarie 2010, aceeast firma MBS a primit 30 de milioane de euro pentru a construi niste bazine de inot langa Otopeni. Banii vin de la Compania Nationala de Investitii, aflata acum in subordinea Elenei Udrea.

Ministerul Tineretului si Sportului, sub Sorina Placinta, a platit imens pentru niste minipatinoare in toata tara. Din 7 patinoare a cate 150.000 de euro fiecare, firmele lui Szilagyi au castigat 6.

Unul dintre aceste patinoare este la Calarasi, intr-o baza sportiva paraginita, in care nu exista sectie de patrinaj sau hochei. Suprafata de gheata a fost inaugurata in martie, dar e inchisa pentru ca ploua. Deocamdata, nimeni nu a vazut vreun copil cu patine acolo.

Directorul CSM Calarasi, Mihai Stroe, este si el membru PD-L si explica faptul ca "in zona sunt multe lacuri pe care, iarna, copiii merg sa se dea cu patinele. Multi s-au inecat. Cu acest patinoar speram sa prevenim aceste incidente tragice".

La Suceava, clubul sportiv municipal a cerut bani pentru renovarea cantinei si hotelului. A primit insa un patinoar. Culmea e ca la licitatia organizata in 2009 au participat 2 firme din Cluj, iar concurentii MBS au oferit un pret mai bun, insa nu au castigat. Explicatia a fost ca MBS a oferit garantie mai lunga.

E ciudat si pretul platit pentru aceste suprafete mici de gheata, care pot fi folosite doar pentru agrement, dar nu pentru invatare, antrenament sau competitii.

Explicatiile lui Gabriel Szilagyi

Consilierul Gabriel Szilagyi spune ca unele dintre contracte au fost castigate inainte ca el sa intre in PD-L si nu vede legatura dintre pozitia sa si participarea la licitatii.

"Eu ma ocup de afaceri din 2003. Fac parte dintr-un partid politic abia din 2008 si acolo pe o pozitie de consilier local. Nu vad sincer unde ar fi legatura dintre pozitia mea de consilier local si faptul ca am participat la niste proceduri de achizitie publica. Unele s-au pierdut, altele s-au castigat. (...) Va rog frumos sa tineti cont de faptul ca unele contracte au fost derulate inainte, altele au fost incepute inainte de a intra in politica si, haideti sa fim seriosi, sunt consilier local intr-un oras de provincie, intr-un muncipiu, ce...?", a comentat Szilagyi, la Realitatea TV.

Intrebat cum se explica numarul mare de contracte castigate pentru asfaltari, pe langa cele pentru bazine de inot si patinoare de plastic, Szilagyi a spus ca nu sunt multe, ci doar doua, si ele au fost castigate de catre asocieri, care au stabilit ca firma in care el este asociat sa fie lider.

"Nu am castigat multe. S-au castigat doua contracte, s-au castigat de catre niste asocieri, care au stabilit ca firma la care sunt asociat sa fie lider", a mai spus acesta, citat de NewsIn.

Sorina Placinta: Contractele s-au incheiat in mod legal

Fostul Ministru al Tineretului, deputatul PD-L Sorina Placinta, precizeaza, prin intermediul unui comunicat de presa, ca toate procedurile de achizitie publica privind constructia patinoarelor s-au desfasurat in mod legal.

"Toate procedurile de achizitie publica s-au facut in conditiile legii, cu respectarea stricta a normelor in vigoare. Licitatiile au fost corecte, toate detaliile au fost publicate pe SEAP.

De altfel, caietele de sarcini si procedurile au fost derulate de beneficiarii proiectelor si nu de reprezentantii fostului Minister al Tineretului si Sportului. Acolo unde s-au inregistrat contestatii, procesul a fost oprit. Daca pretul e mare sau mic sunt in masura sa se pronunte doar specialisti", afirma Placinta, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#patinoare Gabriel Szilagyi, #tun PDL Szilagyi , #ancheta