Universitatea Spiru Haret, o afacere de 100 de milioane de euro pe an

Luni, 13 Iulie 2009, ora 08:47
5582 citiri
Universitatea Spiru Haret, o afacere de 100 de milioane de euro pe an

Universitatea "Spiru Haret" a ajuns sa fie cea mai mare universitate din lume, cu cei 302.000 de studenti pe care ii scolarizeaza, prin deschiderea programelor de invatamant la distanta si frecventa redusa la aproape toate specializarile pentru care avea autorizare sau acreditare la zi, fara sa mai depuna dosare de evaluare.

In acest fel s-a ajuns la situatia in care 41 din cele 47 de programe ID si 29 din cele 47 de programe la frecventa redusa pe care USH le ofera sa fie deschise fara niciun fel de aviz, informeaza Gandul.

Universitatea "Spiru Haret" a atras, prin aceste programe, 87% dintre studentii pe care i-a inmatriculat, la zi avand doar 41.714 de cursanti.

Normele nationale si cele europene prevad obligativitatea unui raport de maximum 30 de studenti per cadru didactic, iar in cazul USH, acest raport este de 4,5 ori mai mare.

De exemplu, Universitatea din Bucuresti dispune de 1.411 cadre didactice pentru 25.000 de studenti, cu o medie de 17 cursanti per profesor. Totodata, Harvardul si Oxfordul, doua dintre cele mai puternice universitati din lume, scolarizeaza fiecare cate 20.000 de studenti.

Conducerea USH nu s-a multumit insa doar cu centrele deschise in toata tara si a infiintat alte 8 departamente in strainatate la New York, Madrid, Toronto, Roma, Paris, Berlin, Viena si Chisinau, fara a primi insa vreun acord legal.

Sumele incasate de universitate sunt foarte mari: un simplu calcul arata ca doar din taxele de scolarizare care sunt in medie de 300 de euro pe an, USH incaseaza anual aproape 91 de milioane de euro, iar daca se ia in calcul restul taxelor ce se percep pentru admitere, sustinerea restantelor si cele pentru examenul de licenta, cifra ar putea depasi o suta de milioane de euro.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Sipru Haret universitate, #afacere studenti Spiru , #ancheta