"Viceregele asfaltului" folosea Tehnologica Radion pentru a obtine bani din evaziune - motivare

Vineri, 22 August 2014, ora 20:34
3810 citiri
"Viceregele asfaltului" folosea Tehnologica Radion pentru a obtine bani din evaziune - motivare

Theodor Berna a folosit fraudulos Tehnologica Radion pentru a obtine bani din evaziune si simulari de tranzactii imobiliare, potrivit motivarii arestarii.

Theodor Berna, care controleaza companiile de constructii Tehnologica Radion si Teloxim Con, a fost arestat preventiv in 19 august, de Tribunalul Prahova, intr-un dosar in care este cercetat alaturi de mai multi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de peste o suta de milioane de euro.

Instanta arata, in motivarea deciziei de arestare, ca Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comerciala pentru a-si insusi bani obtinuti din simulari de tranzactii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios si complex de savarsire a infractiunilor si a atras in lantul comercial fictiv mai multe firme si persoane.

De asemenea, in motivare se precizeaza ca Berna a eludat ingenios statul si interesele legitime ale acestuia si se aminteste de valoarea mare a sumelor de bani cu care a fost prejudiciat bugetul statului.

"Viceregele asfaltului" a fost arestat preventiv

Judecatorul de drepturi si libertati care a dispus arestarea lui Berna arata ca gradul de pericol social al faptelor comise de acesta rezulta si din modul in care, pentru a obtine sume mari de bani, s-a folosit de norme de drept civil pentru a da o aparenta de legalitate unor acte si fapte cu caracter infractional.

Instanta mentioneaza ca toate aceste fapte demonstreaza ca Theodor Berna si ceilalti inculpati "au actionat cu intentia de a frauda patrimoniul propriilor societati comerciale, pentru a-si satisface interesele personale, cunoscand ca faptele lor vor contribui la plata unor sume nejustificate si avand reprezentarea intinderii prejudiciului".

Judecatorul face referire in motivare si la o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), prin care se arata ca evaziunea fiscala aduce atingere securitatii nationale prin influentarea negativa a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului.

"Viceregele asfaltului" Theodor Berna, retinut - dosar cu prejudiciu de peste o suta de milioane de euro

Theodor Berna si Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucuresti, au fost retinuti in 18 august, iar alti cinci administratori ai unor societati comerciale au fost pusi sub control judiciar, in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, prin care s-a produs un prejudiciu estimat la o suta de milioane de euro.

Procurorii au cerut in 19 august arestarea preventiva doar a lui Berna, solicitarea fiind admisa de Tribunalul Prahova.

Administratorii de firme vizati in acest dosar sunt suspectati ca au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale nereale, urmate de transferuri de bani, pentru a ascunde provenienta ilicita a acestora, sume care ulterior au fost retrase in numerar din conturile unor firme "fantoma".

Prejudicii de zeci de milioane de euro

Potrivit procurorilor Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, prejudiciul produs prin evaziune fiscala a fost estimat la 104.940.660 de lei (23 de milioane de euro), iar cel produs prin spalare de bani, de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro).

Numele firmei de constructii Tehnologica Radion apare in rechizitoriul intocmit de procurori in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro in care au fost trimisi in judecata fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu si mai multi oameni de afaceri.

Berna este al doilea "rege al asfaltului" retinut in ultimii ani, dupa ce Nelu Iordache, care controleaza firma de constructii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#motivare arestare vicerege asfalt, #motivare arestare Theodor Berna, #Theodor Berna arestat, #vicerege asfalt arestat , #ancheta
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
20 de ani si confiscarea averii.
Poza Sarcastic
Sarcastic
rank 2