Zvastica, sex si securisti in diaspora de la Berlin si New York

Marti, 22 Iulie 2008, ora 16:42
6837 citiri
Zvastica, sex si securisti in diaspora de la Berlin si New York

Atentia romanilor din diaspora a fost starnita dupa ce membrii a doua filiale ale Institutului Cultural Roman, din SUA si Germania, au fost acuzati ca promoveaza activitati artistice cu puternice tente sexuale si antisemite, precum si membri ai fostei Securitati.

In Statele Unite ale Americii, John Gabrian Marinescu a publicat, in New York Magazin, un articol despre ultima expozitie organizata de conducerea ICR din New York, "populata de figuri sinistre ale caror portiuni intime sunt puternic scoase in evidenta", informeaza Evenimentul Zilei, in editia online.

In opinia autorului, "expozitia nu ne face cinste noua, romanilor, si nici artei sau culturii noastre. Cu atat mai mult, ea nu va contribui niciodata la schimbarea imaginii Romaniei in bine".

Evenimentul este organizat Galeria Romana, la intrarea principala in Consulatul General al Romaniei din New York, cladire in care are sediul si Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Natiunile Unite.

Autorul subliniaza faptul ca nici "numele artistilor invitati sa realizeze aceasta expozitie, si nu sunt nici pe departe a fi traditionale romanesti".

Cei trei artisti mentionati, "Nuclear Fairy" (Linda Barkasz), "IRLO" (Laurentiu Alexandrescu) si "Omar" (Marwan Anbaki) sunt cunoscuti in Romania datorita operelor apatinand curentului street art, prezent in Bucuresti, Cluj, Arad sau Timisoara.

John Gabrian Marinescu anunta ca a vizitat expozitia si face in articolul sau o scurta descriere a obiectelor incluse in cadrul initiativei estivale intitulata "Libertate pentru lenesi" ("Freedon for lazy people").

"Pe pervazul unei ferestre au culcat o papusa din carpa, infatisand un tanar de 14-15 ani, fara haine, cu organul genital vizibil. Spre dreapta sta un urangutan, cu chipul negru (probabil o aluzie la negrii Americii), culcat, intins pe spate, cu un schelet uman deasupra.

O masuta ocupa coltul incaperii in asa fel incat sa nu acopere chipul unui monstru pictat pe intreg peretele compozitie care mai capata intre timp completari de fond cu vopsea rosie. Pe o masuta s-a "ratacit" si o jucarie, un calut care, in portiunea dorsala, pe pulpa din spate, are pusa o zvastica germana".

Conform unui comunicat de presa al Institutului Cultural Roman la New York, "arta lor (n.r - a celor trei artisti invitati), combinand estetica lowbrow, grafitti figurativ si o abordare neobisnuita a textului, da viata peretilor mohorati si cu mediul, fie ca e vorba despre o cabina telefonica, un panou publicitar sau o cutie de carton. Artistii, cu totii trecuti de 20 de ani, lucreaza atat pe cont propriu, cat si colectiv ".

Expozitia "Libertate pentru Lenesi" a fost realizata in colaborare cu unul dintre cele mai importante proiecte online de street art, Wooster Collective, si se va incheia pe 15 august.

Intelectualii romani blameaza promovarea securistilor

In acelasi timp, ICR din Berlin este acuzat ca participa la promovarea informatorilor fostei Securitati.

Herta Muller, o scriitoare de origine romana stabilita in Germania, a publicat saptamana trecuta, in ziarul "Frankfurter Rundscahau" o scrisoare deschisa adresata lui Horia-Roman Patapievici, presedinte al Institutului Cultural Roman.

In cadrul articolului, intitulat "Turnatori la Academia de vara", romanca protesteaza cu privire la prezenta a doi fosti informatori, Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie, la o scoala de vara, organizata de ICR, la Berlin intre 19 si 25 iulie 2008 (n.r. Scoala de vara: "Germania si Romania: Transferuri academice, culturale si ideologice").

"E un scandal ca Romania se prezinta in Germania cu aceste doua persoane, care in timpul dictaturii au colaborat cu Securitatea. [...] Daca ICR se prezinta in Germania cu astfel de persoane, institutia se va autoblama definitiv, iar participantii germani vor fi folositi la lustruirea fostilor turnatori din Romania", spune scriitoarea in materialul respectiv, preluat de "Evenimentul Zilei".

Herta Muller (54 de ani) a emigrat din Romania in 1987.

Singura femeie scriitor de origine romana nominalizata la premiul Nobel pentru Literatura, Muller a plecat din Romania dupa ce a fost data afara din serviciu, pe motiv ca nu a acceptat sa colaboreze cu Securitatea.

Sorin Antohi, academician in cadrul Universitatii Central-Europene, a recunoscut, in 2006, faptul ca a colaborat cu Securitatea.

Mai mult decat atat, Antohi a precizat ca nu are gradul universitar de doctor, dupa cum sustinea anterior, si ca a indrumat, fara a avea dreptul, lucrari de doctorat in cadrul Universitatii Central-Europene.

In ceea ce priveste pe Andrei Corbea-Hoisie, acesta a fost desconspirat de CNSAS in anul 2007.

Fost Ambasador al Romaniei la Viena, Corbea-Hoisie a oferit, inainte de 1989, note informative din Iasi, sub numele de cod "Horia".

Ca urmare a protestului Hertei Muller (foto) si a sotului acesteia, scriitorul de origine romana Richard Wagner, in presa germana, Horia-Roman Patapievici a argumentat ca prezenta celor doi romani la evenimentul organizat de ICR la Berlin nu are nicio legatura cu statutul acestora.

"ICR a finantat acest proiect pentru ca este foarte bun si, evident, nu pentru ca Antohi si Corbea-Hoisie sunt fosti informatori. Ma intreb: ICR ar fi putut respinge un asemenea proiect, cu argumentul ca nu lucreaza cu Sorin Antohi ori Corbea-Hoisie, in conditiile in care partenerii germani nu numai ca nu au ridicat obiectii morale la acest fapt, ci, in cazul lui Antohi, au optat explicit pentru colaborarea cu el, in calitate de co-director al scolii".

In contextul acestor evenimente, un grup de romani stabiliti in Germania va organiza in zilele urmatoare o actiune de protest cu privire la prezenta lui Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie la evenimentul organizat de ICR.

Ruxandra Dimitriu, reprezentant al Asociatiei romanilor din Berlin si Brandenburg, face in acest sens apel catre romanii din Germania sa contribuie la "curatirea imaginii patate a democratiei romanesti in strainatate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#protest, #scandal, #expozitie, #diaspora, #New York, #berlin, #Herta Muller , #ancheta