ANI are un soft creat cu tehnologii folosite de FBI si CIA, dar e blocat in Senat

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 16:42
2738 citiri
ANI are un soft creat cu tehnologii folosite de FBI si CIA, dar e blocat in Senat
Foto: ANI

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a definitivat soft-ul pentru programul "Prevent", care va verifica informatic licitatii publice de 15 miliarde de euro anual, bazat pe tehnologii folosite si de agentii precum FBI si CIA, insa pe care nu il poate folosi din cauza amanarii adoptarii legii in Parlament.

Proiectul "Prevent" a fost anuntat inca din 2014, iar in 2015 Guvernul a definitivat si adoptat in sedinta cadrul legislativ, care a fost transmis Parlamentului. Proiectul de lege a fost adoptat rapid de Camera Deputatilor, in mai putin de doua luni si jumatate. Din decembrie 2015, acesta a ramas insa blocat in Senat fara explicatii, spun reprezentantii ANI.

"A trecut de comisiile din Camera Deputatilor, a ajuns la Senat, a trecut si de comisiile din Senat, toata lumea era bucuroasa si optimista ca vom avea un instrument de preventie care va ajuta pe toata lumea, inclusiv pe cei care semneaza contract, nu doar pe noi. Nu este un instrument menit sa prinda pe cineva in offside sau sa ne dea noua de lucru. E menit sa permita ca anumite chestiuni sa nu se mai intample", a declarat, pentru News.ro, presedintele ANI, Bogdan Stan.

De aproape cinci luni, legea a ramas in Senat, primind raportul comisiilor sesizate. Nu a ajuns insa sa fie votata, fiind retrimisa ulterior in comisii pentru o noua runda de discutii. Din luna februarie, proiectul nu a mai avansat.

Legea urmeaza sa verifice toate achizitiile publice din Romania, estimate la un volum de 15 miliarde de euro pe an.

"Noi vom verifica toate procesele de achizitie publica pe un an, deci tot. Este exhaustiv. In foarte multe apar situatii de conflict de interese. Noi vom putea vedea unde si cand apar, pe ce axe", a explicat secretarul general al ANI, Silviu Popa.

ANI nu va da sanctiuni, ci avertismente

El spune ca ANI nu va interveni cu sanctiuni in acest proces, ci va emite "avertismente de integritate" catre cei care s-ar putea afla in situatii de conflict de interese, pentru a le atrage atentia sa rezolve problema. Astfel, ANI va recomanda luarea unor masuri.

"Daca nu face nimic, noi monitorizam in continuare si venim sa spunem: uitati, desi a fost avertizat, a semnat. E o circumstanta agravanta pentru el", explica Silviu Popa, precizand ca, in cazul in care licitatia este dusa la capat intr-o situatie de conflict de interese ANI va putea actiona pe cale legala in continuare.

Proiectul a fost unul dezvoltat cu fonduri europene, de aproximativ 5 milioane de euro, si foloseste tehnologii de ultima ora.

"E un soft foarte complex, cu tehnologie de ultima ora. Tehnologiile folosite pentru implementarea acestui soft sunt folosite si la institutii mult mai prestigioase, precum CIA si FBI, fara a fi un soft de intelligence, cat mai mult de colectare si analiza a datelor", a spus Silviu Popa.

Pe langa institutii precum FBI si CIA, un program asemanator a fost folosit si de nationala de fotbal a Germaniei, care, tot cu ajutorul unor harti relationale, dorea sa obtina date complete cu privire la randamentul jucatorilor sai.

Inspectorii ANI vor putea primi astfel rezultate pentru a analiza cate proceduri de licitatie au trecut prin sistem, cate conflicte de interese au fost prevenite, in ce zone geografice si administrative, precum si pe ce axe.

Toate rezultatele vor fi publicate online, pe site-ul institutiei. Potrivit reprezentantilor ANI, in 2015 au fost sesizate 187 de cazuri de licitatii incheiate cu incalcarea legislatiei privind conflictul de interese, volumul acestora ajungand la aproximativ 80 de milioane de euro.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#soft ANI blocat Senat, #soft ANI FBI, #soft ANI conflict interese, #soft ANI licitatii , #ANI