Ziare.com

ANI: Doi membri CNA, incompatibili - Fostul sef, acuzat ca a primit bani de la Pro TV

de Camelia Badea
Miercuri, 07 August 2013, ora 10:26

   

ANI: Doi membri CNA, incompatibili - Fostul sef, acuzat ca a primit bani de la Pro TV
Fostul presedinte al CNA, Rasvan Popescu, si colegul sau Christian Mititelu au incalcat regimul juridic al conflictului de interese de natura penala, sustine Agentia Nationala de Integritate.

Astfel, Christian Mititelu este acuzat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 4 noiembrie 2008 - 15 decembrie 2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de presedinte si, ulterior, pe cea de vicepresedinte al Asociatiei "Alianta Civica", cat si calitatea de membru al C.N.A. (asimilata functiei de secretar de stat).

Conform prevederilor legale, "calitatea de membru al Consiliului este incompatibila cu functiile publice sau private, cu exceptia celor didactice, daca nu dau nastere unor conflicte de interese", se arata in comunicatul remis presei de Agentia Nationala de Integritate.

La randul sau, Rasvan Popescu este acuzat ca a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat, in calitate de membru al C.N.A. (mandatele 2006 - 2012, 2012 - 2018), respectiv, de presedinte al C.N.A. (29 iunie 2007 - 19 decembrie 2012), in exercitarea atributiilor de serviciu, a solutionat cereri si a participat la luarea unor decizii in urma carora s-au acordat autorizatii de licenta audiovizuala pentru S.C. PRO TV S.A.

Rasvan Popescu "s-a aflat in relatii comerciale si a beneficiat de foloase patrimoniale in cuantum de 15.000 Euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A", sustin inspectorii de integritate.

Acestia au constatat ca Rasvan Popescu nu a respectat dispozitiile art. 2531, alin. (1) din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

In aceste conditii, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Rasvan Popescu a infractiunii de conflict de interese.

In comunicatul remis presei de ANI se precizeaza ca "persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris".

Cu toate acestea, Rasvan Popescu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris in exercitarea dreptului la aparare, arata sursa citata.

Intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV, Rasvan Popescu a explicat ca a primit bani pentru ca a colaborat, in calitate de scenarist, la un film al Media Pro.

"Nu exista nicio legatura intre calitatea mea de scenarist la momentul respectiv si activitatea mea la CNA. Legea este foarte vaga, interpretarea mea este cu totul alta", a comentat Rasvan Popescu.

In plus, acesta a sustinut ca nu considera ca s-ar fi aflat in conflict de interese, pentru ca in CNA deciziile referitoare la Media Pro s-au luat in unanimitate. "Eu nu am facut altceva decat au facut alti colegi ai mei", a sustinut el.

Rasvan Popescu a anuntat ca va contesta in instanta decizia ANI si a sustinut ca nu a fost anuntat cu privire la acuzatiile ce i se aduc.

"Era firesc sa ma cheme(...) Era normal ca ANI sa ma cheme inainte de a da drumul la raport. Se merge pe repede inainte, se urmareste inlaturarea mea de la CNA", a mai sustinut el.

Conform legii, "persoana [...] fata de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2108 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noi vrem sa-i stim p'aia care au luat bani de la rcs-rds,ca sa

reclame Antena 3,pentru santaj !!!!!

 
 

 

Bai, sinteti de risul curcilor! Ori doar purtatorii de vorba ai ANI?

Daca atzi fi avut respectul deontologic cuvenit, atunci atzi fi cautat in Registrul Comertzului si atzi fa gasit acolo ca cele 2 societatzi, S.C. "MEDIA PRO PICTURES S.A" si S.C. "PRO TV S.A." sint doua societatzi comerciale TOTAL DIFERITE!
Cu activitatzi diferite, neconcurente, cu actzionariat diferit, cu capiatal social propriu, cu personal de sine statator si cu proiecte fara legatura intre cele doua societatzi!
S.C. "MEDIA PRO PICTURES S.A" se ocupa de productzia de filme. Iar Razvan popescu e unul din scenarishtii de marca ai tzarii. Cu scenarii puse pe pelicula pina si la Hollywood. Da' probabil ca ... "hollywood"-ul gashtii de la Cotroceni nu lucreaza decit cu...

...SCENARIILE BASSISSTE!

Ca deobicei, ANI nu e decit un instrument odios de politzie politica, o sluga fidela a clicii bassisste revansharde, o institutzie platita din banii noshtri ca sa protejeze intersele unora in dauna intereselo altora!

O strutzo-camila fra seaman in toata Comunitatea Europeana!
Asta sa fie "REFORMA" regimului opresiv si criminal Bassesscu Traianus Intiiul?!?

P.S.: Cum de ANI continua sa NU SE SESIZEZE ca Blejnar, de exemplu, are o vila pe care nu si-ar fi permis-o doar din leafa nici intr-o suta de ani? Sau o fi vorba de 100 de ... ANI?!?
Ca-n poveshtile romaneshti: "Intr-un an cit altzii in zece!" In cazul Blejnar pina si poveshtile ramin nishte simple ... poveshti. La el a fost intr-un an cit la altzii in ... 30!

 

@fgrooster

dupa cite inteleg eu ANI a facut o constatare. Justitia se va pronunta intrun fel sau altul.
Daca D-ul Razvan popescu este asa de bun ca scenarist la ce i-a mai trebuit sa se complice cu o slujba la CNA (la Stat?).
In ce peiveste existenta ANI, citez:"O strutzo-camila fra seaman in toata Comunitatea Europeana!" Din pacate Romania este la 50 ani de CE in ceea ce priveste cinstea si respectul fata de cel de linga tine. In Ro ar fi nevoie de inca 5 "ANI" si Justitia sa fie coordonata direct de Parlamentul European.

@camisto - N-ai intzeles nimic. Absolut nimic!...

Da' asta e o practica comuna multor romani: Ne dam cu parerea fara a avea habar despre ce vorbim...
Ai idee ce insemana "a constata" in ... viziunea ANI? Nu prea, nu? Asta e si motivul pt. care inainte de a vorbi e bine sa te informezi, nu sa-tzi dau cu parerea ce "intzelegi tu caci si pt. ANI exista obligatzia sa verifice Registrul Comertzului!

INAINTE DE A CONSTATA!...

Intzelegi ceva din asta? Daca eu pot accesa RC de acasa, de pe net, ANI de ce n-o face?
Pt. ca este EXACT ceea ce-am spus mai sus: Institutzie de politzie politica a Bassesscului!

In rest, pt. aprecierea cu "Daca D-ul Razvan popescu este asa de bun ca scenarist la ce i-a mai trebuit sa se complice cu o slujba la CNA(la Stat)?, te las sa mergi la supermarket si sa cumperi ... celule gliale! Ai mare nevoie...
Pai daca am lasa totzi kretinii, hahalerele si neprofesionishtii de prin partide sau gashtile interlope sa se inscauneze ei acolo, la "stat", cam ce-ar mai deveni tzara asta?
Si, finalmente, tocmai de aia a fost propus si ales la "stat": pentru ca nu e un oarecare, are competentzele necesare in media si nu e un politruc timpith! Activitatea scenaristica nu are legatura cu CNA-ul. E ce face omul de placere, acasa la el, in timpul lui liber.

PRICEPI CEVA?!?...

P.S.: Incearca sa postezi ceva cu creierashul si cu ideile logice personale. Nu sa te "agatzi" de comentariile altora atunci cind nu te pricepi si nici n-ai nimic de spus...

Chestia cu '5 "ANI" si Justitia sa fie coordonata direct de Parlamentul European' este EXACT dovada habarnismului de care dai dovada! Confunzi dorintzele - ilogice, iresponsabile si stupide - cu realitatea UE si a democratzie adevarate. Iar asta te duce la coliziune directa cu conceptul de...

...SUVERANITATE STATALA!

Adica taman ce-i place teribil Bassesscului: anomia sociala, dezordinea constitutzionala si capitularea prerogativelor de independentza in mina "altora", presupushi ... "geniile planetei"!

Daca proshtii vor sa fie condushi direct de UE, atunci sint liberi s-o taie direct acolo! Si sa nu se mai intoarca daca Romanica le pute atit de tare...

Mai sintetzi multzi?
Sa ma umfle risul? Ori sa-mi fie mila?
Ori poate ... sila?!?

Bine ca nu le-a gasit si astora tot ceva probleme ...

...legate de Antena 3! Ca asta pare a fi la moda!!

 

pt_fgrooster

atacul la persoana prin folosirea de epitete si coparatii jignitoare dau dovada a ceea ce am comentat mai sus .In Ro cinstea si respectul fata de cel de linga tine lipseste cu desavirsire.Traiesc de peste 25 de ani intr-o democratie adevarata, asa ca lectia de democratie pot sa ma lipsesc de ea. Probabil te referi la democratia originala inventata in Romania , fac ce vreau si cum ma taie capul.
De intors in Romania nu ma voi intoarce tocmai ca nu pot biologic sa mai apuc vremea cind oamenii vor intelege ca statul si institutiile statului trebuiesc repectete si ca atunci cind ai intrat in familia europeana trebuie sa o respecti si sa respecti principiile europene.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor