ANI: Doi membri CNA, incompatibili - Fostul sef, acuzat ca a primit bani de la Pro TV

Miercuri, 07 August 2013, ora 10:26
3197 citiri
ANI: Doi membri CNA, incompatibili - Fostul sef, acuzat ca a primit bani de la Pro TV
Foto: Romania Libera

Fostul presedinte al CNA, Rasvan Popescu, si colegul sau Christian Mititelu au incalcat regimul juridic al conflictului de interese de natura penala, sustine Agentia Nationala de Integritate.

Astfel, Christian Mititelu este acuzat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 4 noiembrie 2008 - 15 decembrie 2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de presedinte si, ulterior, pe cea de vicepresedinte al Asociatiei "Alianta Civica", cat si calitatea de membru al C.N.A. (asimilata functiei de secretar de stat).

Conform prevederilor legale, "calitatea de membru al Consiliului este incompatibila cu functiile publice sau private, cu exceptia celor didactice, daca nu dau nastere unor conflicte de interese", se arata in comunicatul remis presei de Agentia Nationala de Integritate.

La randul sau, Rasvan Popescu este acuzat ca a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat, in calitate de membru al C.N.A. (mandatele 2006 - 2012, 2012 - 2018), respectiv, de presedinte al C.N.A. (29 iunie 2007 - 19 decembrie 2012), in exercitarea atributiilor de serviciu, a solutionat cereri si a participat la luarea unor decizii in urma carora s-au acordat autorizatii de licenta audiovizuala pentru S.C. PRO TV S.A.

Rasvan Popescu "s-a aflat in relatii comerciale si a beneficiat de foloase patrimoniale in cuantum de 15.000 Euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A", sustin inspectorii de integritate.

Acestia au constatat ca Rasvan Popescu nu a respectat dispozitiile art. 2531, alin. (1) din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

In aceste conditii, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Rasvan Popescu a infractiunii de conflict de interese.

In comunicatul remis presei de ANI se precizeaza ca "persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris".

Cu toate acestea, Rasvan Popescu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris in exercitarea dreptului la aparare, arata sursa citata.

Intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV, Rasvan Popescu a explicat ca a primit bani pentru ca a colaborat, in calitate de scenarist, la un film al Media Pro.

"Nu exista nicio legatura intre calitatea mea de scenarist la momentul respectiv si activitatea mea la CNA. Legea este foarte vaga, interpretarea mea este cu totul alta", a comentat Rasvan Popescu.

In plus, acesta a sustinut ca nu considera ca s-ar fi aflat in conflict de interese, pentru ca in CNA deciziile referitoare la Media Pro s-au luat in unanimitate. "Eu nu am facut altceva decat au facut alti colegi ai mei", a sustinut el.

Rasvan Popescu a anuntat ca va contesta in instanta decizia ANI si a sustinut ca nu a fost anuntat cu privire la acuzatiile ce i se aduc.

"Era firesc sa ma cheme(...) Era normal ca ANI sa ma cheme inainte de a da drumul la raport. Se merge pe repede inainte, se urmareste inlaturarea mea de la CNA", a mai sustinut el.

Conform legii, "persoana [...] fata de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rasvan Popescu conflict interese, #Christian Mititelu incompatibil, #Rasvan Popescu incompatibil , #ANI
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Noi vrem sa-i stim p'aia care au luat bani de la rcs-rds,ca sa
Poza fgrooster
fgrooster
rank 5