ANI: Magistrat declarat incompatibil - Dorina Danielescu este si cadru militar

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 10:59
2465 citiri
ANI: Magistrat declarat incompatibil - Dorina Danielescu este si cadru militar
Foto: Arhiva

Dorina Danielescu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, detasata la Ministerul Apararii Nationale ca si consilier, este acuzata de Agentia Nationala de Integritate ca a incalcat regimul incompatibilitatilor.

In urma evaluarilor efectuate de inspectorii de integritate ,s-a constatat ca Dorina Danielescu s-a aflat in stare de incompatibilitate incepand cu data de 18 septembrie 2012, ea exercitand atat functia de procuror civil in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, detasata la Ministerul Apararii Nationale, cat si calitatea de cadru militar in activitate, incalcand, astfel, dispozitiile art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si ale art. 101, alin. (1) din Legea 161/2003, se arata in comunicatul remis presei de ANI.

Danielescu a intrat in incompatibilitate in momentul in care sectia pentru procurori din cadrul CSM a hotarat respingerea cererii de transfer a lui Danielescu de la Parchetul Militar la MapN.

"La data de 16.07.2012, prin Ordin al Ministrului Apararii Nationale, DORINA DANIELESCU a fost chemata in activitate, cu gradul de colonel, confirmata in serviciul justitie militara, specialitatea militara nr. 116 - magistratura militara, si pusa la dispozitia Sectiei Parchetelor Militare, in vederea incadrarii.

Pana la data constatarii starii de incompatibilitate, ordinul prin care i-a fost acordat gradul de colonel nu a fost revocat, contrar prevederilor legale in materie.

La data de 18.09.2012, prin Hotararea Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, s-a hotarat respingerea cererii de transfer de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, formulata de procurorul Dorina Danielescu", se arata in comunicatul remis presei de ANI.

Conform art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004, 'Functiile de judecator, procuror, magistrat - asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii'".

De asemenea, potrivit Legii 161/2003, "Functia de judecator si procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

Dorina Danielescu a fost informata in legatura cu procedura de evaluare la datele de 30.07.2012, 17.01.2013 si 01.02.2013. Ea are 15 zile la dispozitie pentru a contesta raportul ANI la instanta de contencios administrativ.

Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea MApN si a CSM - Inspectia Judiciara, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.

C.B.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Dorina Danielescu incompatibilitate CSM, #procuror incompatibil cadru militar , #ANI