Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ANI someaza Parlamentul si ameninta cu plangeri penale

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 12:50
3048 citiri
ANI someaza Parlamentul si ameninta cu plangeri penale

Agentia Nationala de Integritate solicita pentru a patra oara Senatului si Camerei Deputatilor sa ii revoce din functii pe senatorul Akos Mora (PNL) si pe deputatul Stefan Bucur Stoica (PDL), declarati incompatibili de instanta suprema anul trecut.

Deciziile instantei supreme sunt definitive si irevocabile si, totusi, camerele parlamentare refuza sa aplice sanctiunea disciplinara.

"Mentionam faptul ca au trecut noua luni de la emiterea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, perioada in care nu s-au aplicat sanctiunile disciplinare prevazute de lege, si anume, revocarea din functie a celor doi membri ai Parlamentului", se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de ANI.

ANI cere pentru a treia oara revocarea a doi parlamentari incompatibili

Conform procedurii, primii care trebuie sa se ocupe de punerea in aplicare a deciziei instantei supreme sunt senatorii si deputatii din comisiile juridice.

"Neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune in aplicare hotararile judecatoresti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda", se reaminteste in comunicatul ANI.

In document se subliniaza faptul ca atitudinea Parlamentului "genereaza consecinte deosebit de grave si submineaza increderea cetatenilor in sistemul de justitie si in statul de drept".

In plus, se reaminteste si ca in ultimul raport MCV redactat de Comisia Europeana a fost remarcat faptul ca Parlamentul Romaniei "nu a aplicat rapoartele ANI, chiar si atunci cand erau confirmate de hotarari definitive ale instantelor".

C.B.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#senat refuza revocare Akos Mora, #parlament refuza revocare incompatibili , #ANI