Ziare.com

Centralele nucleare vechi din Europa: cat costa intretinerea lor

Luni, 18 August 2014, ora 07:41

   

Centralele nucleare vechi din Europa: cat costa intretinerea lor
Parcul de centrale nucleare vechi din Europa va inregistra in urmatorii ani mai multe perioade de intrerupere a functionarii, ceea ce va reduce increderea in oferta de electricitate si ii va costa pe operatorii de centrale mai multe miliarde de dolari.

Centralele nucleare asigura aproximativ o treime din productia de energie electrica a Uniunii Europene, insa cele 131 de reactoare din cele 28 de state membre sunt trecute de prima tinerete, cu o varsta medie de 30 de ani.

In acest context, companiile energetice, presate deja de scaderea preturilor la energie si reducerea cererii, vor sa prelungeasca durata de functionare a centralelor lor pana in anii 2020, in ideea de a amana finantarea unor noi unitati.

De asemenea, pentru multe state membre UE inchiderea centralelor nucleare vechi nu este o optiune, deoarece se confrunta cu o criza energetica in conditiile in care alte tipuri de centrale sunt inchise sau trecute in conservare deoarece nu pot sa-si acopere costurile de functionare sau nu indeplinesc noile standarde de mediu.

Insa pe masura ce varsta centralelor nucleare creste, performantele lor pot avea de suferit iar perioadele de intrerupere a functionarii, atat cele programate cat si cele neprogramate, se vor inmulti.

Lucrarile de mentenanta ale centralelor vechi au crescut cu 60% in ultimii sase ani

Jean Tandonnet, inspector pentru securitate nucleara la grupul francez EDF, declara la inceputul anului ca lucrarile regulate de mentenanta la echipamentele principale au crescut cu 60% in ultimii sase ani.

"La o centrala mai veche, oprirea functionarii se intinde pe o perioada mai lunga de timp si este nevoie de mai multe lucrari pentru a te asigura ca centrala este in conditie maxima" a declarat la randul sau o purtatoare de cuvant de la EDF Energy.

Care sunt statele europene cu cele mai multe centrale nucleare

Franta este liderul UE in ceea ce priveste numarul centralelor nucleare cu 58 de reactoare care produc trei sferturi din energia electrica a tarii.

Autoritatea de supervizare din Franta urmeaza sa decida in 2018 sau 2019 daca va permite sau nu prelungirea duratei de functionare a reactoarelor franceze pana la 50 de ani. Grupul EDF a estimat ca aceasta prelungire ar urma sa coste compania aproximativ 55 de miliarde de euro.

In Marea Britanie functioneaza 16 reactoare nucleare, care au demarat operatiunile in perioada 1970-1990, si care cu o singura exceptie ar urma sa fie oprite pana in 2023 daca nu va exista o prelungire a duratei de functionare.

De asemenea, jumatate din reactoarele nucleare din Belgia sunt oprite pentru lucrari de mentenanta. Cele trei reactoare inchise au o vechime de 29, 31 si respectiv 32 de ani.

Intreruperea temporara a functionarii unei centrale aduce pierderi de milioane de euro

Pe langa reducerea increderii in oferta de energie electrica a Europei, operatorii centralelor nucleare pot inregistra pierderi de mai multe milioane de euro de pe urma unei singure perioade de intrerupere a functionarii.

Grupul EDF a pierdut aproximativ 155 milioane de lire sterline ca urmare a scaderii vanzarilor de energie electrica din cauza intreruperii, timp de mai multe luni, a functionarii a doua centrale.

Potrivit unor surse consultate de Reuters, veniturile pierdute ca urmare a intreruperii productiei de electricitate la o centrala cu o putere de 1 gigawat se ridica la un milion de lire sterline pe zi.

In Romania, la centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza in prezent doua unitati care produc impreuna circa 18% din consumul de energie electrica al tarii. Unitatea I a fost terminata in anul 1996, iar Unitatea II functioneaza din 2007.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1088 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor