CCR: Legea ANI este constitutionala (Video)

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 15:52
3644 citiri
CCR: Legea ANI este constitutionala (Video)
Foto: Arhiva

Magistratii Curtii Constitutionale au hotarat, luni, ca Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate este constitutionala. Astfel, Curtea a respins toate sesizarile depuse de mai multi demnitari care au procese pe rol.

Decizia a fost luata cu votul a 6 judecatori din 9. Ea este definitiva si general obligatorie, informeaza Romania Libera.

Dupa mai multe amanari, CCR a judecat luni exceptiile de neconstitutionalitate la Legea Agentiei Nationale de Integritate formulate de cinci inalti functionari sau parlamentari, respectiv Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, parlamentarii Kerekes Karoly si Brandusa Novac, Vasile Gheorghe Gliga si Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Cel din urma a ridicat exceptiile in doua dosare penale de coruptie.

Au fost contestate peste 10 articole din legea de organizare si functionare a ANI, dintre care unele prevedeau ca averile sa fie secretizate.

Din 2010 si pana in prezent au existat 12 demnitari care au contestat legea de functionare a ANI, dar de fiecare data CCR le-a respins contestatiile, informeaza sursa citata.

CCR amana din nou judecarea exceptiilor de neconstitutionalitate pe legea ANI

In aprilie 2010, CCR a declarat ca fiind neconstitutionale mai multe dispozitii din Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, decizie in urma careia institutia si-a pierdut o mare parte dintre atributii.

Curtea a motivat atunci ca prevederile Capitolului I 'Dispozitii generale' (art.1-9) din Legea ANI sunt neconstitutionale in masura in care prevad competenta Agentiei de a efectua si intocmi acte de cercetare si de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.

De asemenea, judecatorii sustineau ca obligatia prevazuta de lege de a se publica declaratiile de avere si de interese pe paginile de internet, precum si transmiterea acestora catre ANI nesocotesc dreptul la respectul si ocrotirea vietii private, consacrat prin Legea fundamentala, precum si prin art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, prin expunerea nejustificata in mod obiectiv si rational.

Ulterior, in iulie 2010, CCR a admis sesizarea sefului statului si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii privind integritatea in exercitarea functiilor publice si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, deoarece nu respecta normele de tehnica legislativa menite sa asigure sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#lege ANI constitutionala, #Nicolescu lege ANI neconstitutionala, #Astarastoae lege ANI neconstitutionala , #ANI