Ziare.com

Exceptiile privind prevederi din Legea ANI vor fi pe masa CCR, miercuri

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 07:24

   

Exceptiile privind prevederi din Legea ANI vor fi pe masa CCR, miercuri
Curtea Constitutionala a Romaniei urmeaza sa solutioneze miercuri exceptiile de neconstitutionalitate privind prevederi din legile referitoare la activitatea Agentiei Nationale de Integritate ridicate in mai multe dosare aflate pe rolul CCR.

CCR a amanat de mai multe ori sa se pronunte in aceste cauze dupa ce anterior a decis repunerea pe rol a mai multor dosare privind exceptii de neconstitutionalitate ale unor prevederi din legea referitoare la integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice si din cea de functionare a ANI.

Printre articolele contestate se afla si cele care prevad termenul de depunere a declaratiilor de avere si interese, postarea pe pagina de Internet a declaratiilor si transmiterea catre Agentie, activitatile desfasurate de inspectorii de integritate, intocmirea rapoartelor de evaluare, comunicarea acestora, sesizarea din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane fizice sau juridice, termenul de contestare a raportului de evaluare si sanctiunile aplicate celor cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese.

Unul dintre dosarele repuse pe rol este cel al lui Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, care a contestat in procesul cu ANI dispozitiile privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea si functionarea Agentiei.

Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice este contestata in dosarul repus pe rol si conexat al deputatului Karoly Kerekes si al fostului parlamentar Brandusa Novac.

De asemenea, a fost repus pe rol si dosarul presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 144/2007, precum si ale art.215 alin.(3) din Legea Educatiei Nationale 1/2011.

In aprilie 2010, CCR a declarat ca fiind neconstitutionale mai multe dispozitii din Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, decizie in urma careia institutia si-a pierdut o mare parte dintre atributii.

Curtea a motivat atunci ca dispozitiile Capitolului I "Dispozitii generale" (art.1-9) din Legea ANI sunt neconstitutionale in masura in care prevad competenta Agentiei de a efectua si intocmi acte de cercetare si de constatare referitoare la verificarea averilor, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.

De asemenea, judecatorii mentionau ca obligatia prevazuta de lege de a se publica declaratiile de avere si de interese pe paginile de internet, precum si transmiterea acestora catre Agentie nesocotesc dreptul la respectul si ocrotirea vietii private, consacrat prin Legea fundamentala, precum si prin art.8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, prin expunerea nejustificata in mod obiectiv si rational.

Ulterior, in iulie 2010, CCR a admis sesizarea sefului statului si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii privind integritatea in exercitarea functiilor publice si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative deoarece nu respecta normele de tehnica legislativa menite sa asigure sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei.

Potrivit CCR, legea nu respecta nici normele menite sa asigure continutul, forma juridica, limbajul si stilul actului normativ.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 147 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor