Fostul vicepresedintele CNAS, Iacob Baciu, gasit incompatibil de ANI

Luni, 26 Martie 2012, ora 10:14
1805 citiri

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Iacob Baciu, este acuzat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate de conflict de interese administrativ si penal si de incompatibilitate.

Concret, Iacob Baciu este acuzat de ANI ca ar fi incheiat contracte in valoare de peste 7 milioane de lei intre firma al carui administrator era, SC SIND Romania SRL, si CNAS, unde detinea functia de vicepresedinte, se arata in comunicatul remis, luni, de ANI.

Deputat PSD, acuzat de incompatibilitate - ANI cere demiterea

In perioada 21 octombrie 2008-25 mai 2011, Iacob Baciu a detinut functia de Vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar incepand cu 9 noiembrie 2007 si pana in prezent detine functia de presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR).

Totodata, incepand cu data de 19 mai 2006 si pana in prezent, Baciu detine, in cadrul SC SIND ROMANIA SRL, calitatea de administrator. SC SIND ROMANIA SRL este o societate comerciala infiintata in anul 1992 de catre confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, in prezent avand ca asociati persoane juridice: CNSLR Fratia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR si ANCCSR, care desfasoara preponderent activitati de turism social, beneficiarii serviciilor sale fiind, in principal, membri de sindicat si beneficiarii biletelor de odihna si tratament veniti prin CNPP, se arata in comunicatul citat.

In data de 7 ianuarie, inspectorii ANI l-au instiintat pe Iacob Baciu atat in legatura cu acuzatiile ce i se aduc, cat si privind declansarea procedurii de evaluare. In data de 12 ianuarie, ANI a primit confirmarea de primire de la Iacob Baciu, care a depus si un punct de vedere la dosarul de evaluare.

Potrivit rechizitoriului, inceput in data de 29 decembrie 2010, fostul vicepresedinte al CNAS este acuzat de conflict de interese in materie administrativa pentru ca "pe timpul executarii mandatului, presedintele, vicepresedintii si directorul general ai CNAS nu pot exercita nicio alta functie sau demnitate publica, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior", iar "membrii Consiliului de administratie al CNAS nu pot exercita activitati la societati comerciale".

De asemenea, Baciu este acuzat si de conflict de interese in materie penala in contextul in care SC SIND ROMANIA SRL, societatea unde acesta detine calitatea de administrator, a incheiat, prin sucursalele teritoriale cu casele de asigurari de sanatate judetene, un numar de 15 contracte de furnizare servicii medicale si aproximativ 65 acte aditionale, in valoare cumulata de 7.462.797,66 de lei.

Averea lui Mazare, in atentia ANI

Nu in ultimul rand, inspectorii ANI il acuza pe Iacob Baciu ca, in perioada 21 octombrie 2008-25 mai 2011, s-a aflat in stare de incompatibilitate in conditiile in care a detinut, simultand, functiile de vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), membru al Plenului Consiliului Economic si Social (CES), respectiv vicepresedinte al CES (in perioada 1 iunie 2005-27 aprile 2009) si calitatea de administrator la SC SIND ROMANIA SRL.

In cazul Iacob Baciu, inspectorii de integritate au sesizat Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Bucuresti (CAB) cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese.

Totodata, au fost incepute demersuri in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iacob Baciu CNAS conflict interese, #Iacob Baciu conflict interese ANI , #ANI