Fraudari masive din fonduri europene, parlamentari incompatibili: ANI il va contesta pe Diaconu

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 21:31
4898 citiri
Fraudari masive din fonduri europene, parlamentari incompatibili: ANI il va contesta pe Diaconu
Foto: Realitatea TV

Agentia Nationala de Integritate va contesta candidatura senatorului liberal Mircea Diaconu, in cazul in care acesta si-o va depune in ciuda deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti, a anuntat miercuri presedintele ANI, Horia Georgescu.

"ANI va contesta candidatura lui. Se judeca in procedura de urgenta si sunt convins ca nicio instanta din Romania nu va trece peste decizia Curtii supreme", a declarat acesta la Realitatea TV.

Georgescu a reamintit ca, in urma cu o luna, Camera Deputatilor l-a revocat pe Sergiu Andon, deputatul PC aflat intr-o situatie similara cu Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu ramane senator inca o saptamana. Candideaza din nou, desi nu are dreptul?

"Daca in acest caz Senatul nu va lua o decizie foarte rapida, sunt afectate obiectivele Romaniei in cadrul MCV. Vorbim colateral si de Schengen si, de ce nu, de increderea cetatenilor in statul de drept si domnia legii", a mai afirmat presedintele ANI.

El a subliniat inca o data ca atat Diaconu cat si Andon au, conform legii, interdictie de a mai candida timp de 3 ani pentru functia in care au fost prinsi in incompatibilitate, dar si interdictia de a mai ocupa o functie publica pe acelasi interval de timp.

Horia Georgescu a reamintit ca nu ANI face legile, ci doar le pune in aplicare, prin urmare nu i se poate reprosa faptul ca Sergiu Andon s-a aflat in incompatibilitate, fiind si parlamentar si avocat intr-un proces de coruptie, lucru interzis de lege.

De asemenea, Mircea Diaconu a detinut simultan si functia de senator si pe cea de conducere, respectiv director, intr-un teatru de stat, Teatrul Nottara, lucru de asemenea interzis de lege.

"Noi vorbim de institutii de stat. Teatrul Nottara este in acceptiunea legii institutie de stat", a explicat Horia Georgescu inca o data, precizand ca daca Mircea Diaconu ar fi fost director al unui teatru privat sau un simplu actor, acesta nu s-ar fi aflat in incompatibilitate.

Expert EFOR: Diaconu vrea sa stearga cu buretele o decizie a justitiei? E foarte grav!

Conform raportului de evaluare a activitatii ANI pe perioada 2008 -2012 au existat 159 de decizii contestate dar ramase definitive dupa judecare, 155 de rapoarte ANI sunt acum pe rolul instantelor dupa ce au fost contestate si doar 11 decizii date de ANI au fost anulate de instante.

"Aproape toata lumea a contestat rapoartele, doar deputatul Florin Paslaru nu a contestat, dar nici dansul nu mai poate candida. Si acea candidatura cand va fi depusa la BEC o vom contesta, pentru ca si in acest caz exista interdictie", a mai precizat presedintele ANI.

Intr-o situatie de incompatibilitate a fost identificata si Ecaterina Andronescu, senator si rector al Universitatii Politehnica (de stat) simultan, dar procesul se afla inca pe rol.

"Conform legii, functia de senator nu poate fi compatibila cu functia de rector. Dansa a avut posibilitatea sa opteze intre cele doua functii, nu a optat(...)

Sunt legi care sunt adoptate de multi ani, numai ca aceasta problematica a aparut dupa ce ANI a inceput sa investigheze aceste cazuri. Noi nu facem decat sa aplicam legea nu o scriem noi. Legile existau, dar nu erau respectate(...) Noi ne facem treaba", a mai afirmat Horia Georgescu, subliniind si faptul ca Sergiu Andon si-a pierdut mandatul de parlamentar, o premiera pentru Romania.

Un tipar de fraudare

Un alt caz discutat in emisiune a fost cel al fostului ministru al Sanatatii Vasile Cepoi, si el gasit de ANI in conflict de interese si deferit justitiei.

In cazul sau, a fost vorba despre o "problema foarte grava, care urmeaza tiparul ministrilor Puwak si Botis", a subliniat Horia Georgescu.

"E o problema care pentru Romania prezinta un pericol deosebit: se suspenda programe dupa programe. Frauda e la un nivel care nu mai poate fi controlat(...) Care e tipologia: o persoana care e sef de institutie, angajeaza institutia in proiecte sau programe europene, dupa care aceeasi persoana primeste bani din aceste proiecte in cadrul unei fundatii", a declarat presedintele ANI, precizand ca in cazul discutat banii au fost luati de Vasile Cepoi si de sotia sa.

"Domnul Cepoi a contribuit cu bani publici, ministerul de fapt, iar fundatia i-a angajat pe domnul Cepoi si pe sotia sa(...) E un tipar de fraudare care se intalneste si in achizitiile din sistemul national: o parte din bani ajung in buzunarele functionarilor publici", a mai declarat Horia Georgescu, reamintind ca nu mai putin de 5 presedinti de Consilii Judetene sunt deferiti justitiei pentru conflicte de interese, printre care si Constantin Nicolescu, de la Arges, care si-a dat bani prin nu mai putin de 18 contracte semnate de Consiliul Judeteam pe care il conduce de ani de zile.

Horia Georgescu a respins speculatiile de presa potrivit carora ANI ar fi contribuit la inlaturarea din functie a ministrului Cepoi, dorita de premierul Ponta.

"Nu, sesizarea a venit de la o institutie publica, institutie care a semnalat acest lucru agentiei, iar investigatia ANI a inceput in urma cu 9 luni de zile. Am strans documente, am inceput investigatia... Atunci dansul era secretar de stat", a precizat el.

Cea mai mare frauda, la nivel local

In ceea ce priveste statistica ANI, presedintele agentiei a reamintit ca in urma cu trei luni s-a dat un comunicat de presa in care se arata ca peste 75 de consilieri judeteni si locali, incalcau legislatia, in afara de cei 5 presedinti de Consilii Judetene, iar cazurile sunt acum in diverse stadii in instanta.

"Este vorba despre conflicte de interese care prezinta elemente si penale si administrative (...)Peste 25% dintre consilierii locali voteaza bugetele locale si banii ajung la propriile firme. Acesta este cel mai comun tipar de fraudare la nivel local. Cei mai multi bani sunt gestionati la nivelul comunitatilor locale, sunt foarte multi bani europeni, din bugetul local sau national care sunt fraudati acolo, transpartinic", a mai subliniat Georgescu.

Presedintele ANI a atentionat ca legislatia in vigoare "are limite si trebuie imbunatatita" si a dat exemplu procedurile de licitatie "aparent legale".

"Se fac caiete de sarcini si intamplator numai firmele consilierilor locali sau judeteni le castiga(...) De exemplu, un consilier isi face o firma repede, inchiriaza utilaje de la o firma existenta si face contract de deszapezire. Nicio firma serioasa nu participa la aceste licitatii pentru ca se stie dinainte ca sunt cu dedicatie sau sunt date chiar prin incredintare directa(...)

Nicio firma din strainatate care ar veni cu utilaje si tot ce trebuie sa faca pe o perioada lunga de timp nu vine pentru ca stie ca nu are nicio sansa", a mai explicat presedintele ANI cum se face ca in Romania kilometrul de deszapezire costa mai mult decat in tarile nordice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#parlamentari incompatibili, #Mircea Diaconu candidat incompatibil, #revocare Andon, #fraude fonduri europene , #ANI