Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Gheorghe Falca: Incompatibilitatea primarilor era evidenta. De ce i-au avizat prefectii?

Marti, 13 August 2013, ora 17:00
3845 citiri
Gheorghe Falca: Incompatibilitatea primarilor era evidenta. De ce i-au avizat prefectii?
Foto: avocatura.com

Primarul Aradului Gheorghe Falca (PDL) afirma ca prefectii ar fi trebuit sa isi exercite atributiile si sa nu avizeze hotararile prin care primarii intrau in adunari generale si consilii de administratie, devenind astfel incompatibili.

"Legea, in 2003, a aparut ca o necesitate a distantarii mediului politic de mediul de afaceri. In momentul in care ocupi o functie publica esti obligat sa respecti legea, indiferent ca iti place sau nu. Avem o lege, esti obligat sa o respecti, aparatul din primarie este obligat sa iti sesizeze o neregula, iar cand un primar ajunge in Consiliul de Administratie sau in Adunarea Generala a unei societati, indiferent ca ea apartine si de administratia locala, aparatul juridic din primarie trebuia sa intervina sa opreasca aceasta numire.

E o situatie greu de explicat cum atat de multi demnitari au ajuns intr-o incompatibilitate destul de usor de determinat. Greu de raspuns in numele unor colegi din administratie, dar cred ca e greu de rezolvat problema si de catre guvern", a declarat primarul Aradului Gheorghe Falca pentru Ziare.com.

Intrebat care sunt motivele pentru care legiuitorul a considerat ca un ales local nu trebuie sa faca parte din aceste organisme, Gheorghe Falca a explicat ca primarul face parte din puterea executiva.

"E clar ca nu este bine sa fii, ca primar, in consiliul de administratie al unei societati din subordinea Consiliului Local, pentru ca tu esti partea executiva. Eu, ca primar, nu am ce sa caut nici in adunarea generala a actionarilor, nici in consiliul de administratie. Are logica din punct de vedere juridic, pentru ca eu sunt in executiv, m-au ales cetatenii sa conduc executivul unui oras, nu al unei societati", a declarat acesta.

Unde au fost prefectii? Primarii puteau fi "salvati"

Cu toate acestea, zeci de primari USL au fost prinsi de Agentia Nationala de Integritate pe picior gresit.

"Ei au ajuns in aceasta pozitie dintr-o greseala de abordare, dintr-o neintelegere. Foarte multi au mers pe Regiile de Apa si Canal. Dar lucrul acesta trebuia sa il sesizeze secretarul, prefectii. Toate aceste hotarari ajung avizate de secretar, si inainte si dupa sedinta, si cand merg la prefecti... Ne punem intrebarea unde au fost domnii prefecti si institutiile lor cand au avizat aceste intrari in Adunarea Generala a actionarilor?

E o chestiune simpla, orice jurist isi dadea seama, daca rasfoia hotararea respectiva, ca e o chestiune de incompatibilitate si trebuia sa o atace rapid, si atunci ea nu se punea in aplicare si primarul respectiv era salvat", a declarat Gheorghe Falca.

Acesta a respins categoric ideea avansata de senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, conform careia daca guvernul nu modifica legea ANI si nu ii salveaza pe primarii incompatibili va aparea un vid de putere, pentru ca acestia isi vor pierde functiile si vor trebui organizate alegeri in numeroase localitati din tara.

"Este evident ca daca instantele statului ii declara incompatibili, pana la alegeri viceprimarii conduc administrativ localitatea, asa cum se intampla si cand un primar pleaca in concediu", a precizat primarul Aradului.

Primar PDL, despre miile de alesi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie si neglijenta

O dezbatere publica pe regimul incompatibilitatilor

Pe de alta parte, in calitatea sa de presedinte executiv in Asociatia Municipiilor Gheorghe Falca a tinut sa precizeze ca trebuie organizata o dezbatere publica cu privire la incompatibilitati, pentru ca exista doua unitati de masura, una pentru primari si alta pentru parlamentari.

"In 2003 ni s-a solicitat sa avem o lege a incompatibilitatilor, a conflictelor de interese, si noi am conceput aceasta lege, care pentru administratia locala este dusa pana la extrem, dar pentru parlamentari nu si eu cred ca ar trebui sa avem o dezbatere nationala cu privire la incompatibilitati.

Sa va dau un exemplu: un parlamentar poate sa fie medic, poate sa profeseze. La fel, un avocat poate sa pledeze chiar daca este ales in Parlamentul Romaniei, in schimb un primar nu poate sa aiba o alta profesie, care sa nu intre in conflict cu primaria, dar sa ii permita sa castige in plus un venit, datorita capacitatii lui, cunostintelor sale.

Restrictiile la nivelul primarilor sunt foarte mari si de aceea, in anumite zone, parca nu vin oamenii cei mai buni in sistemul administrativ. Eu sunt inginer constructor, am un numar foarte mare de grade de specializare ca diriginte de santier si as putea sa imi fac meseria in timpul meu liber, pentru sistemul privat, nu sistemul public, dar imi este interzis.

Trebuie sa ne gandim putin si la acest aspect pentru ca in momentul in care noi nu mai suntem alesi primari trebuie sa revenim la profesiile noastre. Daca eu nu pot pe timpul mandatului sa tin legatura cu profesia mea fara sa intru in incompatibilitate, atunci inseamna ca avem doua masuri diferite: una pentru parlamentari si una pentru primari", a declarat Gheorghe Falca.

In acelasi timp, primarul a tinut sa precizeze ca propunerile sale nu sunt legate de situatia primarilor USL acuzati ca au incalcat legea intrand in consilii de administratie sau AGA.

Un mare semn de intrebare

USL prin vocea vicepremierului Liviu Dragnea doreste modificarea legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate invocand faptul ca 80% din totalul primarilor USL s-ar afla in incompatibilitate, urmand sa isi piarda mandatele.

Dragnea a pregatit o ordonanta de urgenta prin care li se permitea primarilor si presedintilor de consilii judetene sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor (AGA) si din consiliile de administratie ale companiilor de interes local.

Mizele sunt enorme, spun analistii: baronii locali vor putea controla personal afaceri de milioane de euro, iar alesii locali prinsi de ANI in incompatibilitate nu isi vor mai pierde functiile, asa cum prevede legea acum.

La randul sau, premierul Ponta a justificat decizia spunand ca aproape jumatate din primarii tarii au probleme de incompatibilitate. "Ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna", a declarat el.

Le Monde: Alesii locali din Romania nu-si refuza nimic

Ordonanta a fost insa avizata negativ de Ministerul Justitiei, ceea ce a starnit furia alesilor locali care au incalcat legea, acestia cerand demiterea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, si amenintand ca vin in data de 20 august la Bucuresti, ca sa protesteze, daca guvernul nu ia masuri pana atunci.

In aceste conditii, pe masa Ministerului Justitiei a ajuns un nou proiect de modificare a legii ANI, asumat tot de vicepremierului Liviu Dragnea.

Pe de alta parte, presedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat luni seara ca numarul alesilor locali incompatibili nu este nici pe departe atat de mare precum invoca USL, iar acestia stiau foarte bine ce prevede legea, care este in vigoare de foarte multi ani.

Presedintele ANI: Sunt doar cateva zeci de primari incompatibili. Rata de succes e de 96%

In aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam daca nu cumva situatia a fost creata si intretinuta premeditat, pentru aparitia unui pretext care sa permita modificarea legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla dupa inceperea sesiunii parlamentare. In presa au aparut speculatii conform carora se intentioneaza chiar trecerea ANI sub control parlamentar, iar Horia Georgescu a declarat public ca daca acest lucru se va intampla, el isi va prezenta demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Gheorghe Falca primari incompatibili, #lege ANI Dragnea modificata, #Mazare protest primari , #ANI