Horia Georgescu: Asupra inspectorilor de integritate se exercita presiuni politice, dar si directe

Joi, 14 Martie 2013, ora 23:40
3721 citiri
Horia Georgescu: Asupra inspectorilor de integritate se exercita presiuni politice, dar si directe
Foto: Digi24

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a dezvaluit ca a fost cat pe ce ca parlamentarii sa scape de verificarea incompatibilitatilor cu prilejul discutiilor pe noul statut, dar situatia a fost evitata prin negocieri politice.

Invitat joi seara la Digi 24, presedintele ANI a vorbit despre rezultatele foarte bune inregistrate de agentie, a facut cateva precizari in legatura cu activitatea inspectorilor de integritate si a explicat foarte clar ce trebuie sa faca Romania pentru ca MCV sa se incheie.

Cu cele 165 de cazuri de incompatibilitate rezolvate in ultimul an, 95 de conflicte de interese si 14 situatii de diferenta nejustificata de avere, Horia Georgescu a apreciat ca foarte buna activitatea ANI, mai ales ca, pana acum, 51 dintre cazurile de incompatibilitate au ramas definitive in 2012.

"O activitate foarte buna, care are impact in societatea romaneasca si aduce un plus de credibilitate actului de justitie. ANI a devenit un model de bune practici, ni se cere din ce in ce mai des expertiza", a declarat presedintele ANI, facand trimitere la colaborarea institutiei cu Banca Mondiala.

Tot Banca Mondiala este si cea care arata intr-un studiu ca exista 135 de sisteme nationale de integritate, ceea ce contrazice declaratiile unor politicieni care sustin ca Romania este un caz unic.

Horia Georgescu a mai spus ca in materia incompatibilitatilor rata de succes a ANI este de 97%, iar in ceea ce priveste confiscarea averilor nejustificate nu numai ca deciziile ANI au fost confirmate de instante, dar banii au intrat in conturile statului roman.

"Daca jumatate din cazurile ANI in ceea ce priveste confiscarea averilor sunt confirmate de instante, se acopera bugetul pe un an", a mai precizat Horia Georgescu.

Cum se lucreaza?

Intrebat de unde pornesc anchetele, Horia Georgescu a precizat ca daca la inceputurile activitatii ANI cele mai multe surse erau articole de presa, acum lucrurile s-au schimbat, pentru ca oamenii au aflat cu ce se ocupa agentia si au capatat incredere.

"Acum ponderea sesizarilor din oficiu, din presa, este foarte mica(...) Primim foarte multe sesizari de la cetateni, institutii, alte entitati private(...) de la cele mai indepartate sate, pana la administratia centrala", a declarat Horia Georgescu.

Chiar daca ponderea celor care se dovedesc a fi justificate este de circa 20-30%, la acestea se adauga si sesizarile care sunt redirectionate catre alte institutii competente, cum ar fi Parchetele sau DNA.

"Oamenii vor sa li se faca dreptate (...)Cetatenii au capatat increderere", a mai spus acesta, reamintind ca un sondaj recent de opinie arata ca ANI a ajuns la o cota de 40% incredere multa si foarte multa dupa doar 4 ani de activitate.

La sporirea capitalului de incredere a contribuit activitatea sustinuta a celor care fac anchetele. "In fiecare zi dam 2-3 comunicate cu consilieri locali, din comune, sate, orase, unde banul public e fraudat sistematic", a punctat presedintele ANI, reamintind ca toti cei gasiti vinovati sunt sanctionati inclusiv cu pierderea mandatului si interzicerea ocuparii unei functii publice pentru un numar de ani.

In ceea ce priveste recenta crestere a salariilor angajatilor ANI, presedintele institutiei a precizat: "Lefurile inspectorilor de integritate au fost aduse la un nivel accceptabil. Salariile erau foarte mici, salariul mediu era de 2.000 de lei, acum este de 4.000 de lei. E un lucru normal la nivelul la care se lucreaza, mediul si riscurile la care sunt expusi, inclusiv de coruptie", a declarat Horia Georgescu, precizand ca au crescut doar salariilor celor 30 de inspectori de integritate, din cei 85 de angajati ai institutiei.

Intrebat despre aceste posibile riscuri, Horia Georgescu a subliniat ca pana acum nu au existat incidente de coruptie sau integritate, chiar daca au fost unele cazuri de abateri si nereguli, rezolvate insa prin aplicarea legii.

Horia Georgescu s-a aratat multumit de activitatea serviciului IT al ANI, pe care l-a numit "coloana vertebrala a institutiei". Cu ajutorul acestuia au fost implementate sisteme informatice care permit o activitate mult mai eficienta.

Totodata, el a reamintit ca, la inceputul anului, ANI a primit competente suplimentare, urmand sa controleze desfasurarea programelor operationale din fonduri europene inainte de fraudarea lor.

"Am demarat procedurile, am operationalizat un grup de lucru, va fi o solutie informatica integrata care va gestiona in timp real toate cazurile de achizitie cu fonduri europene si va urmari toti functionarii implicati. Prima faza de implementare va dura 3-7 luni, a doua 6-12 luni", a precizat acesta.

Intrebat ce fel de presiuni se exercita asupra inspectorilor de integritate, Horia Georgescu a raspuns: "Sunt presiuni de natura politica, sub forma declaratiilor publice si direct asupra inspectorilor in timpul anchetei: sugestii, informatii voalate, care sa intimideze functionarul".

Statutul parlamentarilor si cei 16 incompatibili

Cat priveste relatia cu parlamentul si noul statut, respins de Curtea Constitutionala, Horia Georgescu s-a aratat multumit de colaborarea cu Camera Deputatilor si a dezvaluit ca, la dezbaterile pe noul statut, "am fost foarte aproape sa eliminam verificarea incompatibilitatii (...)Lucrurile au derapat".

"Eram la un pas ca posibilitatea ca membrii Parlamentului sa mai fie verificati sa nu mai existe(...) Cred ca negocierile politice au dus la eliminarea unor prevederi", a adaugat acesta.

Horia Georgescu s-a aratat increzator ca Parlamentul isi va imbunatati relatia cu ANI si a dat exemplul celor 16 parlamentari care au cerut mai intai comisiilor juridice si apoi ANI un punct de vedere cu privire la posibilitatea de a fi in incompatibilitate.

"Din cate stiu s-au conformat 100% in ceea ce a spus ANI, dar urmeaza sa verificam", a declarat presedintele ANI.

MCV, Schengen si statul de drept

In ceea ce priveste ultimul raport MCV si amanarea intrarii noastre in Schengen, Horia Georgescu a precizat mai intai ca politicienii care ataca public institutii anticoruptie, cum este ANI, isi urmaresc propria agenda cu interese personale, iar cei care le ataca "la baza existentei lor", adica le cer desfiintarea, ataca de fapt tratatul de aderare al Romaniei la UE.

"Inseamna ca nu mai vrei sa fii in Europa. Acest tip de declaratii face foarte mult rau Romaniei(...) Acestia au o agenda cu interese personale, incearca sa coaguleze grupuri in perspectiva unor atacuri privind decredibilizarea ANI", a punctat Horia Georgescu.

In ceea ce priveste eliminarea MCV, solicitata de europarlamentarii USL in Parlamentul European, presedintele ANI a subliniat: "Noi nu trebuie sa scapam de MCV, trebuie sa rezolvam acele probleme punctual".

El a reamintit ca situatia ANI in acesti patru ani a fost in "W", cu suisuri si coborasuri, si ca in 2010 i s-a dat o lovitura puternica atunci cand i s-au restrans atributiile.

"Temerea legata de MCV este de sustenabilitate pe termen lung(...) Angajamentul politic sa aiba un parcus cursiv, sa nu ne asteptam ca dupa ridicarea MCV, la doua luni, legea ANI sa fie schimbata sau fundamentul ei afectat", a spus acesta.

Cat priveste "tintele in miscare" reclamate de unii politicieni, Horia Georgescu a replicat: "Lucrurile noi le-am introdus, nu au fost introduse de CE. Problemele sistemice au aparut la noi si toate tin de statul de drept".

"Raportul MCV a fost adoptat in unanimitate, nu a existat o singura voce care sa spuna nu(...) Toate statele membre au ajuns la concluzia ca ceea ce s-a spus este corect, lucrurile sunt clare si noi trebuie sa le rezolvam", a adaugat el.

Intrebat cand va scapa Romania de MCV, acesta a spus: "Cand isi va rezolva problemele. Depinde de angajamentul politic. Unul pe termen lung ar insemna ca MCV sa se rezolve in maximum 2 ani, cu o politica unitara, cu lucruri bine facute".

In ceea ce priveste legatura dintre MCV si spatiul Schengen, Horia Georgescu a declarat ca nu este corecta din punct de vedere tehnic, dar ea se face politic.

"Depinde de Romania sa dea semnalele corecte ca aceasta legatura sa nu mai fie facuta", a spus acesta, subliniind faptul ca nivelul de coruptie este strict legat, mai exact invers proportional, de nivelul investitiilor straine.

In context, Horia Georgescu a spus ca "Este gresit ca Croatia accede in UE fara MCV", dar a precizat ca este o opinie personala.

Despre Traian Basescu, Mona Pivniceru si disparitia ANI

Intrebat ce parere are despre comentariile potrivit carora ar fi un apropiat al presedintelui Traian Basescu, Horia Georgescu a raspuns ca nu crede ca are o astfel de imagine, dar a subliniat ca "presedintele Romaniei a sprijinit intotdeauna mecanismele anticoruptie".

Cat despre faptul ca cel de-al treilea ministru al Justitie in ultimul an, Mona Pivniceru, va parasi postul pentru a pleca la Curtea Constitutionala, Horia Georgescu a spus ca "nu este cel mai fericit semnal", refuzand sa comenteze activitatea acesteia.

"La Ministerul Justitiei trebuie continuitate, cineva care sa aiba un mandat pe termen lung, sa si-l poata duce la bun sfarsit in conformitate cu angajamentele pe care le are Romania pe plan extern", a afirmat presedintele ANI.

De asemenea, intrebat care au fost cele mai grele momente din activitatea ANI, Horia Georgescu a facut trimitere la anul 2010, an in care agentiei i s-a taiat drastic bugetul ca urmare a initiativei unui deputat UDMR cercetat, dar si cand CCR a declarat legea de functionare a ANI neconstitutionala.

Horia Georgescu a reamintit ca, intre timp, 12 exceptii de neconstitutionalitate au fost respinse de CCR, dar inca 4 sunt pe rol, cele ridicate in procesele lui Constantin Nicolescu, Vasile Atarastoaie, Kerekes Karoly si Brandusa Novac.

"Nu cred ca dupa ce 12 exceptii de neconstitutionalitate au fost respinse sa mai apara o sincopa in activitatea ANI", s-a aratat acesta increzator.

Intrebat cand o sa dispara agentia, Horia Georgescu a plusat: "Nu cred ca va putea sa dispara. Ne-am castigat locul in peisajul institutional romanesc".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Horia Georgescu presiuni ANI, #Horia Georgescu incompatibilitati parlamentari , #ANI