Judecator prins in incompatibilitate de ANI

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 13:04
2734 citiri
Judecator prins in incompatibilitate de ANI
Foto: Arhiva

Stefan Ovidiu Toth, judecator in cadrul Judecatoriei Alba Iulia, a incalcat timp de 4 ani regimul juridic al incompatibilitatilor, el detinand simultan si functia de administrator si asociat in cadrul unei firme.

Conform evaluarilor efectuate de inspectorii de integritate, Stefan Ovidiu Toth s-a aflat in stare de incompatibilitate incepand cu data de 29.01.2009 intrucat a detinut, simultan, atat functia de judecator in cadrul Judecatoriei Alba Iulia, cat si functia de administrator si asociat in cadrul S.C. AAA CONSULTANTA & COMERT S.R.L.

Mai exact, Toth detine in cadrul S.C. AAA CONSULTANTA & COMERT S.R.L. calitatea de asociat in perioada martie 2003 - prezent si functia de administrator martie 2003 - mai 2003 si aprilie 2005 - prezent, in timp ce functia de judecator este detinuta din data de ianuarie 2009.

Conform prevederilor Legii nr.161/2003, "functia de judecator (...) este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior (...) Magistratilor le este interzis sa aiba calitatea de asociat, membru in organele de (...), administrare (...) la (...), societati comerciale (...) sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persone interpuse".

De asemenea, Legea nr.303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, prevede ca "functiile de judecator (...) sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private (...)". "(...) Judecatorilor (...) le este interzis: sa desfasoare activitati comerciale, (...); sa aiba calitatea de asociat (...) in (...) societati comerciale (...)".

Judecatorul a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, iar Stefan Ovidiu Toth a depus la dosarul de evaluare doua puncte de vedere in ianuarie 2011 si februarie 2013.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. Judecatorul poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#judecator incompatibil Alba Iulia, #judecator Toth incompatibil , #ANI