Le Monde: Alesii locali din Romania nu-si refuza nimic

Joi, 01 August 2013, ora 08:56
3117 citiri
Le Monde: Alesii locali din Romania nu-si refuza nimic
Foto: Arhiva

Aproape jumatate dintre cei 2.665 primari ai Romaniei, alesi in iunie 2012, ar trebui sa-si abandoneze postul, din ratiuni de conflict de interese.

Aceasta este constatarea surprinzatoare facuta de Agentia Nationala de Integritate (ANI), institutia care vegheaza asupra functionarilor publici, scrie Le Monde. Primarii si consilierii locali aratati cu degetul figureaza in consiliile de administratie ale mai multor societati comerciale.

Pentru directorul ANI, Horia Georgescu, un jurist de 36 de ani, "mii de consilieri locali au semnat contracte cu propriile lor societati. Mare parte din persoanele implicate in conducerea societatilor comerciale fac parte si din echipele care gestioneaza proiectele finantate cu bani europeni".

Premierul socialist Victor Ponta, care conduce un guvern compus din socialisti si liberali, promite sa gaseasca o solutie, dar nu-si ascunde stanjeneala. "Este important sa nu incepem o noua disputa cu Comisia Europeana, dar jumatate dintre primarii si consilierii Romaniei se regasesc in aceasta situatie. Ar trebui sa le cerem demisia si sa facem alegeri in jumatate de tara? Nu cred ca este o solutie buna", a afirmat Ponta.

Daca un primar are probleme cu legea, schimbati legea!

Fireste, perspectiva demisiei a fost respinsa in bloc de primarii in cauza, care au inceput sa faca presiuni asupra Guvernului pentru a impiedica ANI sa le faca rau.

"Nu este normal ca unei comunitati sa i se refuze sa aiba reprezentanti intr-o societate comerciala", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, care a adaugat ca a initiat o producedura ce vizeaza schimbarea legii. Modificarea se afla la Ministerul Justitiei, in asteptarea avizului.

Luni, 29 iulie, solutia aceasta a primit aviz nefavorabil din partea Ministerului Justitiei, condus de un membru al partidului socialist: propunerea lui Dragnea a fost atat de grosolana incat propriul sau partid a refuzat sa o ia in serios.

Peste toata aceasta polemica, miza este foarte importanta, avand in vedere ca de ea depinde aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Guvernul s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va face tot ce poate pentru a eradica coruptia.

Pe langa Parchetul National Anticoruptie, Agentia Nationala de Integritate este o piese importata in dispozitivul de lupta impotriva coruptiei. In fiecare an, in luna mai, functionarii administratiei centrale si locale sunt obligati sa depuna o declaratie de avere pe care ANI o face publica.

"Mai avem multe de facut pentru a pune la punct acest mecanism, avand in vedere ca nu exista un model similar", este de parere Horia Georgescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Le Monde primari coruptie, #primari consilieri Romania incompatibili, #presa straina primari Romania , #ANI
Comentarii
I
ioanaiiiiii
rank 5
LE MONDE | 31.07.2013 à 18h18 | Par Mirel Bran (Bucarest, correspond
Poza Mircea_Badea
Mircea_Badea
rank 1
asa a constatay Giumbix? Si bineinteles asta sunt ai USL ! Pe cine