Ministri, parlamentari, oameni din televiziune sau universitati, in vizorul ANI anul trecut

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 09:11
3085 citiri
Ministri, parlamentari, oameni din televiziune sau universitati, in vizorul ANI anul trecut

Fostul ministru Liviu Pop, senatorul Cristian Radulescu, consilierul general al Capitalei Doru Giugula, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin si fostul rector UMF Targu Mures Constantin Copotoiu se numara printre cei intrati in 2012 in vizorul ANI - institutie care si-a publicat luni raportul de activitate.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat, anul trecut, 165 cazuri de incompatibilitate, 95 conflicte de interese administrative si penale, 14 cazuri de diferente nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate si 38 de cazuri referitoare la constatarea indiciilor privind savarsirea unor fapte penale (fals in declaratii, infractiuni asimilate faptelor de coruptie etc.), potrivit raportului de activitate pe anul trecut, publicat luni pe site-ul institutiei.

Totodata, din cele 165 de cazuri de incompatibilitate constate, 51 au ramas definitive in 2012, fie prin decizii ale instantelor, fie prin necontestare in termenul legal de 15 zile de la comunicarea deciziei Agentiei.

Printre cazurile de incompatibilitate constatate de ANI in 2012 se numara cele ale fostilor ministri Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi si Liviu Pop si al fostului secretar general adjunct al Guvernului Sorin Dan Mihalache.

Tot pentru incompatibilitate, au intrat in atentia ANI, anul trecut, deputatii Vasile Bleotu si Aurel Nechita , in cazul celui din urma fiind data decizie definitiva si irevocabila, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, membru in Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane, si fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures Constantin Copotoiu.

In cazul ministrului Liviu Pop, ANI a mai constatat, tot anul trecut, si savarsirea infractiunilor de conflict de interese si de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Printre cele 38 de cazuri referitoare la savarsirea unor fapte penale, mai apar numele fostului ministru al Sanatatii Vasile Cepoi, actual consilier de stat in cadrul Cancelariei prim-ministrului, si cel al consilierului general al Capitalei Doru Giugula.

In ceea ce priveste diferentele nejustificate intre avere si veniturile obtinute, deciziile ANI i-au vizat, printre altii, pe senatorul Cristian Radulescu, fostul ministru Ovidiu Silaghi, consilierul general Doru Giugula si pe fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean.

De la infiintare, ANI a constatat 206 incompatibilitati

Raportul ANI consemneaza totodata mai multe date din intreaga activitate a institutiei, din 2007 pana la sfarsitul lui 2012. Astfel, de la infiintare, ANI a constatat 206 incompatibilitati si 15 conflicte de interese administrative ramase definitive (prin necontestarea raportului de evaluare sau prin decizii irevocabile ale instantelor).

In plus, au fost date patru decizii definitive si irevocabile ale instantei privind confiscarea averii cu caracter nejustificat, in cazurile constatate de ANI, si au fost intocmite patru rechizitorii ca urmare a indiciilor sesizate de ANI privind savarsirea unor fapte penale (fals in declaratii, infractiuni asimilabile faptelor de coruptie, abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor si conflict de interese).

Printre cazurile de incompatibilitate ramase definitive se numara cele ale fostilor deputati Sergiu Andon si Laurentiu Mironescu, al fostului senator Mircea Diaconu, al fostului presedinte al Consiliului Concurentei Gheorghe Oprescu, al fostului subprefect de Covasna Gheorghe Dorel Banu, al fostului secretar general in Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1918 (SSPR) Dumitru Stelianide si cel al fostului presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Olosz Gergely, in prezent senator.

Deputatul Florin Paslaru se numara printre cei in cazul carora ANI a dat decizie de conflict de interese, ramasa definitiva.

Totodata, au fost intocmite rechizitorii ca urmare a indiciilor sesizate de catre ANI privind savarsirea unor fapte penale in cazuri precum cel al lui Mircea Diaconu, dar si al fostei judecatoarea Camelia Acrasmaritei de la Iasi.

In urma celor patru decizii definitive si irevocabile ale instantei privind confiscarea averii cu caracter nejustificat, a fost deja virata la bugetul de stat suma de aproximativ 551.000 de euro, confiscata de la Gheorghe Codrut Vlasceanu si Daniel Zidaru, fosti ofiteri de politie in cadrul Serviciului Public Comunitar - Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (Arges).

Dupa adoptarea Legii 176/ 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, in perioada septembrie 2010 - decembrie 2012, ANI a finalizat 4.104 dosare, dintre care 3.714 au fost clasate, intrucat sesizarile primite nu indeplineau conditiile prevazute de lege, intrau in competenta altor institutii, faptele sesizate nu s-au confirmat sau au fost afectate de termenele de prescriptie prevazute de lege, iar in cazul a 390 s-au constatat diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate, incompatibilitate, conflicte de interese si indicii temeinice privind savarsirea unor fapte penale.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#ANI parlamentari universitati, #politicieni vizorul ANI , #ANI