Muritori de foame cu averi colosale (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 18:43
6787 citiri
Muritori de foame cu averi colosale (Opinii)

Romania este, din toate punctele de vedere, cea mai saraca tara a Uniunii Europene. Las deoparte vecinii bulgari, eternii salvatori ai orgoliului nostru ranit. Din aceasta cauza e usor de inteles de ce marile averi - ale oricui - trezesc pasiuni constante si frustrari durabile, tot mai adanci.

Criza a maturat si ultimele iluzii furnizate de creditele bancare acordate in masa, iar indatorarile pe viata pentru o masina sau un apartament s-au transformat in destine frante si credite neperformante.

In mijlocul acestei fotografii e de inteles cum luxul sfidator si cinic afisat de cateva capetenii din politica, Biserica sau media, de exemplu, isterizeaza marea masa a celor care se zbat pentru a supravietui. Iar angoasele provocate de nesiguranta zilei de maine nu fac decat sa accentueze furia fata de privilegiatii care sfideaza nu doar bunul simt, ci viata insasi.

Cum sa nu crape venele de furie omului intors de la munca aproape de miezul noptii, cand afla ca angajati in diferite companii de stat castiga intre cateva mii si zeci de mii de euro pe luna?

Cand unii trebuie sa munceasca in doua-trei locuri pentru a supravietui si afla seara de la televizor, abia reusind sa isi mai tina ochii deschisi, ca Biserica construieste si din banii lor un kitsch de beton mai inalt si decat Casa Poporului, iar capetele BOR se plimba in masini de firma exclusiviste si manageriaza zeci de firme, reactia s-ar putea sa nu mai fie nici macar previzibila.

In Cipru, doar ca exemplu, Biserica Ortodoxa s-a oferit sa isi doneze averea ca sa salveze tara din criza economica.

Din cauza unui articol despre averile si afacerile institutiei publicat in Adevarul, sefii sutanelor au inteles ca trebuie sa iasa si sa-i atace pe cei care muncesc si platesc taxe ca ei sa isi primeasca salariile. Nu mai conteaza unde este dreptatea, ramane reactia virulenta a unei organizatii care excomunica pe oricine indrazneste sa puna intrebari si sa aiba opinii contrare celor stabilite de intaistatatorii neamului.

Reactia preotilor nu se diferentiaza insa aproape deloc in esenta de cea a politicienilor cand sunt luati la intrebari in legatura cu sursa si legitimitatea averilor lor.

Cinci politicieni importanti sunt suspectati de ANI ca s-ar afla in incompatibilitate, iar unul de fals in declaratii. Cu exceptia ultimului - Stolojan admitand ca s-ar putea sa aiba o problema - ceilalti au acuzat in stanga si-n dreapta, au amenintat si au jurat ca isi vor face dreptate. Nu ma indoiesc de asta.

Insa nici in ANI nu pot sa am nici cea mai mica urma de incredere, desi ii recunosc importanta si necesitatea. Insa seful ANI din 2009 promitea public, exact in campania electorala, sa faca publice nume grele din Guvern care au conturi (nedeclarate) in banci din strainatate. Nici pana azi nu le-a mai anuntat.

La fel ne amintim ca "procurorilor" ANI le-a luat trei ani sa isi dea seama ca Mircea Diaconu, parlamentar atunci, este si director la teatru. Astazi, in cazul noului lot, putem sa vedem in fiecare dintre acuzati pe fostii sau actualii dusmani ai noului cuplu al politicii Ponta - Basescu.

Iar suspiciunile sunt intemeiate pentru ca nu e nimic mai simplu decat sa cercetezi bucata cu bucata averile fabuloase ale politicienilor romani, dar angajati toata viata lor la stat.

Daca ANI si-ar fi facut datoria, ar fi trebuit pana acum sa avem cel putin cateva cazuri de mari capitalisti imbogatiti doar de la stat aruncati in afara.

Nu avem, in schimb, decat o frustrare si mai mare in randul celor care, pe masura ce politicenii se tot imbogatesc, ei saracesc de la an la an.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#averi Biserica criza, #politicieni averi ANI , #ANI