Numarul real al primarilor incompatibili este sub 150. De ce a fost dezinformata opinia publica?

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 17:56
4394 citiri
Numarul real al primarilor incompatibili este sub 150. De ce a fost dezinformata opinia publica?

Numarul total al primarilor si sefilor de Consilii Judetene acuzati de Agentia Nationala de Integritate fie de incompatibilitate, fie de conflict de interese este sub 150, ceea ce demonstreaza ca alarma lansata in luna august de USL a fost una falsa.

Ziare.com a solicitat oficial Agentiei Nationale de Integritate sa furnizeze datele reale cu privire la numarul primarilor si presedintilor de Consilii Judetene acuzati ca au incalcat regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese, precum si stadiile in care se afla dosarele respective.

Conform raspunsului oficial primit, incepand din 2008 si pana in prezent 110 primari au fost prinsi in incompatibilitate, iar 24 au fost acuzati de ANI de conflict de interese.

In cazul presedintilor/vicepresedintilor de Consilii Judetene, numarul este mult mai mic: 4 au fost acuzati de incompatibilitate si tot 4 de conflict de interese.

Situatiile nu se exclud, un exemplu elocvent fiind cel al primarului Sibiului, Klaus Iohannis, care a fost acuzat si de incompatibilitate si de conflict de interese.

"Mentionam ca Agentia Nationala de Integritate nu detine informatii referitoare la apartenenta politica a persoanelor evaluate", a fost raspunsul primit la solicitarea de a ni se oferi si o clasificare pe partide politice.

In documentul primit de la ANI se mai precizeaza in ce stadii se afla dosarele de mai sus.

Astfel, situatia celor 110 primari prinsi in incompatibilitate este urmatoarea: 18 rapoarte de evaluare au ramas definitive, 43 sunt pe rolul instantei de fond, 19 sunt pe rolul instantei de recurs, 25 sunt in termenul legal de contestare si doar 5 au fost anulate de instanta.

De asemenea, cauzele celor 24 de primari care au fost acuzati de conflict de interese sunt in diverse stadii: 4 rapoarte de evaluare au ramas definitive, 8 sunt in termenul legal de contestare, 10 sunt pe rolul instantei de fond, iar 2 pe rolul instantei de recurs.

Dintre cele 4 cauze ale presedintilor/vicepresedintilor de Consilii Judetene acuzati de incompatibilitate 3 sunt pe rolul instantei de fond, iar unul pe rolul instantei de recurs.

In cazul celor 4 presedinti/vicepresedinti de Consilii Judetene acuzati de conflict de interese, situatia este urmatoare: 1 raport de evaluare a ramas definitiv, 2 rapoarte sunt pe rolul instantei de recurs, iar 1 in termenul legal de contestare.

Finalitatea cauzelor care au fost transmise Comisiilor de Disciplina pana in prezent:

In 54 de cazuri persoana evaluata a demisionat sau si-a incheiat mandatul inainte de transmiterea actului de constatare/raportului de evaluare la Comisia de disciplina:

  • 6 primari;
  • 9 viceprimari;
  • 1 Presedinte Consiliu Judetean;
  • 16 Consilieri Judeteni;
  • 22 Consilieri locali.

In 43 cazuri persoana evaluata a demisionat sau si-a incheiat mandatul inainte de luarea unei decizii de catre Comisia de disciplina:

  • 4 primari
  • 4 viceprimari
  • 15 Consilieri judeteni
  • 20 Consilieri locali

In 22 de cazuri persoana evaluata a fost eliberata din functie:

  • 3 primari;
  • 1 viceprimar;
  • 6 Consilieri judeteni;
  • 12 Consilieri locali.

In 7 cazuri au fost aplicate reduceri salariale intre 5 - 10% pe o perioada cuprinsa intre 1 - 6 luni, iar in unele cazuri, s-a dispus retragerea persoanei din functia care genera starea de incompatibilitate:

  • 2 viceprimari;
  • 2 Consilieri judeteni;
  • 3 Consilieri local.

In 3 cazuri s-a decis excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale

comisiei de specialitate pentru o perioada de 2 luni/Retragerea indemnizatiei pentru o sedinta:

  • 2 viceprimari;
  • 1 Consilier local.

A existat si 1 caz in care persoana aflata in stare de incompatibilitate nu a fost validata in functia de consilier local.

O alarma falsa sau o actiune premeditata?

USL a anuntat pe mai multe voci, inclusiv a premierului Ponta, ca doreste modificarea legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate invocand ca jumatate din primarii tarii s-ar afla in incompatibilitate, urmand sa isi piarda mandatele.

Alerta a fost lansata in luna august de Mariana Gaju, prim-vicepresedintele Asociatiei Comunelor din tara, care a sustinut ca aproximativ 1.200 de primari se afla in situatie de incompatibilitate, din cauza prezentei in conducerea societatilor comerciale aflate in subordinea lor. Mariana Gaju, primar in comuna constanteana Cumpana, este unul dintre alesii locali prinsi in incompatibilitate.

Gaju a sustinut ca 80% dintre primarii incompatibili ar fi de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezentei in societatile de Apa si Canal.

Primar PDL, despre miile de alesi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie si neglijenta

Gheorghe Falca: Incompatibilitatea primarilor era evidenta. De ce i-au avizat prefectii?

Apelului lansat de primarita PSD i-au raspuns imediat liderii de marca ai PSD, de la Radu Mazare si Liviu Dragnea pana la Victor Ponta.

Vicepremierul Dragnea a si pregatit o ordonanta de urgenta prin care li se permitea primarilor si presedintilor de consilii judetene sa faca parte din adunarile generale ale actionarilor (AGA) si din consiliile de administratie ale companiilor de interes local.

Mizele sunt enorme, spun analistii: baronii locali vor putea controla personal afaceri de milioane de euro, iar alesii locali prinsi de ANI in incompatibilitate nu isi vor mai pierde functiile, asa cum prevede legea acum.

La randul sau, premierul Ponta a justificat atunci decizia spunand: "Ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna".

Le Monde: Alesii locali din Romania nu-si refuza nimic

Ordonanta respectiva a fost insa avizata negativ de Ministerul Justitiei, ceea ce a starnit furia alesilor locali care au incalcat legea, acestia cerand demiterea ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, si amenintand cu proteste daca Guvernul nu ia masuri.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, a explicat insa, intr-o emisiune de televiziune, ca numarul alesilor locali incompatibili nu este nici pe departe atat de mare precum cel prezentat public, iar pe de alta parte acestia stiau foarte bine ce prevede legea, care este in vigoare de foarte multi ani.

Presedintele ANI: Sunt doar cateva zeci de primari incompatibili. Rata de succes e de 96%

In mass-media se speculeaza pe seama faptului ca tot acest scandal a fost lansat si intretinut pentru a i se permite Parlamentului sa modifice legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

S-a vorbit inclusiv despre faptul ca se intentioneaza chiar trecerea ANI sub control parlamentar, iar Horia Georgescu a declarat public ca daca acest lucru se va intampla, el isi va prezenta demisia de la conducerea ANI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#primari incompatibili, #presedinti consilii judetene incompatibili, #primari conflict interese, #modificare lege ANI , #ANI