Primarul si viceprimarul din Bran, in incompatibilitate si conflict de interese

Luni, 12 Mai 2014, ora 15:34
3191 citiri
Primarul si viceprimarul din Bran, in incompatibilitate si conflict de interese
Foto: newsvb.ro

Primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, a fost gasit in incompatibilitate intrucat detine si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata, dar si in conflict de interese, dupa ce si-a angajat fiul la primarie, iar viceprimarul a fost de asemenea in incompatibilitate, potrivit ANI.

Gheorghe Hermeneanu se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 17 iunie 2008, intrucat, simultan cu functia de primar al comunei Bran, judetul Brasov, detine si calitatea de comerciant persoana fizica autorizata, membru al Intreprinderii familiale Maria Hermeneanu, incepand cu data de 30 martie 2004, precizeaza Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Astfel, edilul comunei Bran nu a respectat dispozitiile art. 87, alineatul 1, litera g din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia "functia de primar este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica" si cele ale articolului 91, alineatul 3 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate sau in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in functie".

Nou val de alesi locali acuzati de incompatibilitate

De asemenea, intrucat Gheorghe Hermeneanu a semnat si aprobat, in calitate de primar al comunei Bran, dispozitia prin care fiul sau a fost incadrat, pe durata determinata, pe postul de consilier la Compartimentul Proiecte Comunitare din cadrul Primariei Comunei Bran, acesta a incalcat si regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, in perioada 1 octombrie 2010 (data incadrarii pe postul de consilier) - 15 august 2011 (data incetarii raportului de serviciu).

Astfel, acesta a incalcat dispozitiile articolului 76, alineatul (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia "primarii sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I".

Dragnea, despre incompatibili: Ne numaram colegii, cati mai ramanem

Si viceprimarul Branului, Dorel Nicu Rares Radacina, a fost gasit incompaibl in mandatul 2012 - 2016, intrucat, a mai ocupat si functiile de administrator in cadrul a doua societati comerciale (in perioadele 27 iunie 2012 - 12 noiembrie 2013 si 27 iunie 2012 - 25 septembrie 2013), precum si calitatea de titular in cadrul Intreprinderii individuale Radacina Ghe. Dorel Nicu Rares, intre 27 iunie 2012 si 27 noiembrie 2013.

Dorel Radacina a incalcat dispozitiile articolului 87, alineatul (1), litera d) si g) din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia "functia de viceprimar este incompatibila cu: functia de administrator la societatile comerciale calitatea de comerciant persoana fizica".

Gheorghe Hermeneanu si Dorel Radacina au fost informati despre declansarea procedurii de evaluare si elementele identificate si au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respectiv.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Primar Bran ANI incompatibil conflict interese, #Gheorghe Hermeneanu primar Bran incompatibil, #Hermeneanu Bran incompatibil conflict interese ANI , #ANI