Seful ANI: Reactiile politicienilor sunt o forma de intimidare

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 12:14
1629 citiri
Seful ANI: Reactiile politicienilor sunt o forma de intimidare
Foto: Realitatea Tv

Reactiile politicienilor incompatibili "se repercuteaza negativ" asupra muncii inspectorilor de integritate si sunt interpretate ca "atacuri directe, intimidari", este de parere presedintele ANI, Horia Georgescu. Acesta afirma ca o modificare a legii ANI este "de nedorit".

Trei ministri acuzati de ANI de incompatibilitate si abuz in serviciu

"Aceste reactii sunt nejustificate, iar argumentele dumnealor nu stau in picioare. Dansii au aratat faptul ca Agentia Nationala de Integritate a facut publice aceste cazuri la debutul campaniei electorale. Ce nu au spus insa este ca dumnealor, prin apararile formulate, au transmis cu intarziere aceste documente si nu pot sa nu fac o legatura cu mesajul pe care l-au transmis ulterior. (...) Argumentul acesta ca ANI ar fi facut publice aceste cazuri chiar la debutul campaniei electorale, cu o anumita tenta politica nu sta in picioare", spune seful ANI, la RFI Romania.

Intrebat daca ANI putea da comunicatele saptamana aceasta si nu chiar in prima zi de campanie, Horia Georgescu a raspuns ca nu.

"Noi avem niste termene legale, de care suntem foarte strans legati si nu putem actiona altfel decat spune legea. Mai mult decat atat, anul acesta am avut trei campanii electorale, pentru ca si referendumul poate intra in aceasta categorie. Niciodata pentru politicienii gasiti cu probleme nu este un moment bun! Cu siguranta ca daca am fi facut publice mai tarziu aceste cazuri, ni s-ar fi spus de ce acum, de ce nu dupa campanie? Noi nu putem sa ne reglam investigatiile in functie de campaniile electorale, pentru ca ar insemna sa nu mai facem nici un dosar", a explicat seful ANI.

Reactiile politice - forme de intimidare la adresa inspectorilor ANI

Georgescu mai afirma ca ANI a reusit sa treaca peste "amenintari sau intimidari", precizand ca inspectorii ANI nu sunt imuni la aceste reactii politice.

"Sunt forme de intimidare! Este inadmisibil pentru reprezentanti ai statului de rang inalt sa prolifereze astfel de pozitii publice, pentru ca acestea pot fi privite ca o forma de intimidare si din pacate se repercuteaza negativ asupra muncii noastre si, de ce nu, a imaginii Romaniei, in ceea ce priveste justitia si statul de drept. Sunt interpretate ca atacuri directe, intimidari. Pana acum, am reusit sa facem fata cu brio acestor tipuri de abordari, dar asta nu inseamna ca ele nu produc efecte in plan personal si nu fac sa se manifeste in alt fel posibil o anumita persoana, care este amenintata sau intimidata", a precizat Horia Georgescu.

Cum va reflecta raportul MCV activitatea ANI? "Eu cred ca activitatea ANI va fi reflectata asa cum a fost si pana acum, pe un trend pozitiv, care s-a manifestat in ultimii patru ani de existenta, mai ales acum cand deciziile ANI produc efecte juridice. Dar din pacate, observam in cazul Mircea Diaconu o cenzura politica a unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ceea ce cu siguranta va fi reflectat in mod negativ", crede seful ANI.

"Este regretabil, un inspector de integritate munceste, face un dosar, statul cheltuie bani cu asta si la final, cand avem si o decizie a instantei, apare un vot politic care anuleaza practic munca tuturor institutiilor", continua presedintele Agentiei Nationale de Integritate.

Intrebat daca au existat si alte forme de presiune asupra ANI, pe langa declaratiile publice ale unor politicieni, Horia Georgescu a raspuns: "Sunt diverse tipuri de presiuni. Si presiunile prin declaratiile publice sunt puternice sau au un efect negativ. Noi pana acum am reusit sa trecem peste aceste amenintari sau intimidari, sunt convins ca o sa reusim sa le facem fata si in continuare. Cand se va ajunge dincolo de limita suportabilitatii, le vom face publice si ne vom adresa institutiilor statului".

Citeste mai multe despre Horia Georgescu (ANI) la RFI: Reactiile politicienilor, inadmisibile; sunt o forma de intimidare!, pe RFI Romania.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Horia Georgescu intimidari ANI, #reactii politicieni intimidare ANI, #politicieni intimidari ANI , #ANI